loader
Foto

Galerie foto

Cassian Maria Spiridon, la „Mic dejun cu un campion”: Poezia este singura noastră şansă de a ne vedea sufletul | VIDEO

Între 22 și 28 iulie, TVR Cultural a redifuzat dialogurile dintre Daniela Zeca Buzura și Silviu Lupescu, managerul și fondatorul Polirom (2016), pilotul Șerban Ionescu (2016), chef-ul Adrian Hădean (2016), soprana Angela Gheorghiu (2016), preotul Irineu Dogaru (1961-2024) - ediție din 2017 și poetul Cassian Maria Spiridon (2024).

 

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii „Mic dejun cu un campion”

Silviu Lupescu - fondatorul şi managerul Editurii Polirom, Iaşi (ediție din 2016)

  • Luni, 22 iulie 2024, ora 10:00

Imediat după 1989, Silviu Lupescu şi-a părăsit profesia de inginer şi funcţia de şef şi a înfiinţat o editură care s-a dovedit a fi nu un proiect himeric, ci un bussines de succes, bazat pe o pasiune veche, cea de cititor avizat şi de manager cu fler.

„Poţi să-l admiri ori să-l invidiezi: Silviu Lupescu e stăpânul unui imperiu de hârtie. Dar cea mai mare calitate a sa e aceea că reuşeşte să îmblânzească sute de autori deodată’’, arăta Daniela Zeca Buzura în 2016, când l-a avut invitat pe Lupescu.

Este un om de afaceri adevărat care a făcut din cultură subiectul bussiness-ului său. Şi a reuşit să câştige acest pariu pe care mulţi nu mai mizează astăzi nicio centimă. Ba, mai mult decât atât, l-a transformat în brand. Apoi, s-a încăpăţânat să creadă în viitor şi a ştiut să se înconjoare de oameni care să-i împărtaşească pasiunea şi pragmatismul afacerilor. A crescut pe lângă sine generaţii de editori şi scriitori. S-a înconjurat de colaboratori şi scriitori importanţi.

****

Șerban Ionescu - pilot și instructor de zbor (ediție din 2016)

  • Marţi, 23 iulie 2024, ora 10:00

„Când vine vorba despre zbor, comandantul Şerban Ionescu îşi aminteşte totdeauna cuvintele lui Churchill, referitoare la jertfa piloţilor englezi: «Niciodată patria nu a datorat atât de mult atâtor de puţini.»”. Aceasta este lecţia pe care a dat-o lumii întregi, în clipe de maxim pericol, un popor care s-a mobilizat prin exemplul celor mai curajoşi dintre ei – arăta gazda emisiunii, Daniela Zeca Buzura, în anul 2016.

Şerban Ionescu face parte dintr-o generaţie de piloţi profesionişti dintre cei mai performanţi. Dovadă stau longevitatea sa profesională şi performanţele deosebite: peste 26.000 de ore de zbor pe aproape toate tipurile de avioane care s-au aflat în serviciu în flotila comercială românească.

Experienţa sa este împărtăşită astăzi celor mai tineri, fiind şi un instructor respectat: „La manşă, pilotul nu e singur niciodată. Orice ar pilota: un planor, un elicopter, un avion utilitar sau un supersonic, el este cel care în fracţiuni de secundă ia hotărâri care pot face diferenţa dintre un zbor obişnuit sau o catastrofă. Cum spun profesioniştii aripilor, decolarea este întotdeauna obligatorie. Aterizarea, nu’’ – arăta unul dintre cei mai longevivi şi experimentaţi piloţi profesionişti din România.

Șerban Ionescu a ieșit la pensie în anul 2018.

****

Adrian Hădean - chef şi blogger culinar (ediție din 2016)

  • Miercuri, 24 iulie 2024, ora 10:00

Adrian Hădean s-a născut la Pâncota (jud. Arad), dar s-a mutat la Baia Mare, unde a şi debutat, în 1998, în competitiva lume a gastronomiei. El este poate cel mai bun exemplu de reconversie profesională: de la absolventul unei facultăţi de electronică a trecut la gătit: pasiunea pentru bucătăreală din copilărie a devenit o profesie adevărată.

Blogul său culinar se află printre cele mai accesate din România. Şi nu este doar un loc de întâlnire în mediul online, ci o adevărată şcoală. Adi Hădean este gazda unora dintre cele mai de succes emisiuni culinare cu mare impact la public, scrie, traduce, doboară record după record, este managerul unei pizzerii foarte frecventate, este mentor în concursuri internaţionale de profil, aleargă la maraton pentru a aduna bani şi a susţine cauze sociale, a înfiinţat o asociaţie şi o şcoală de bucătari şi îi învaţă pe copii şi pe părinţii lor cum să mănânce sănătos. Alături de prof. Nicolae Hâncu – acum președinte onorific al Federaţiei Române de Diabet  - şi de autorităţile locale clujene, Adrian Hădean a demarat, în 2011, un proiect de suflet, campania „Farfurii curate”,  destinat copiilor de grădiniţă. Iar acesta nu este singurul proiect în care s-a implicat de-a lungul timpului.

****

Angela Gheorghiu – soprană (ediție din 2016)

  • Joi, 25 iulie 2024, ora 10:00

„Nu ştiu dacă Angela Gheorghiu e azi o Carmen sau o Floria Tosca. Dar ştiu că este o divă îndrăgostită, iar iubirile ei încep de la muzică”, spunea Daniela Zeca Buzura în 2016.

Angela Gheorghiu este recunoscută peste tot în lume ca o mare voce a operei. Şi-a transformat numele în renume, fiind numită, pe drept cuvânt, „Diva”. Frumoasă, sclipitoare, cu o voce neegalată, cu o bucurie netrucată şi atunci când iese la rampă, dar şi atunci când iese la o cafea, Angela Gheorghiu emană o energie cotropitoare care nu se poate explica decât prin forţa „miracolului românesc”.

De la fetiţa talentată şi ambiţioasă care cânta pentru prima dată cu voce puternică un colind de Crăciun la grădiniţă, pe scena de la Covent Garden, când BBC-ul a întrerupt emisia curentă pentru a prelua în direct „Traviata”, Angela Gheorghiu a parcurs o jumătate de veac sub lumina strălucitoare a reflectoarelor.

****

Preotul Irineu Dogaru (1961 - 2024) – Biserica Palatului Cotroceni (ediție din 2017)

  • Vineri, 26 iulie 202, ora 10:00

În ziua prăznuirii Sf. Ioan Botezătorul din anul 2017, părintele arhimandrit Irineu Dogaru, de la  Biserica Palatului Cotroceni, a fost invitat la o cafea, în compania Danielei Zeca Buzura.

Preot la o biserică cantacuzină, cu destin tragic (a fost demolată în anii ’80 de regimul comunist) şi fericit în acelaşi timp (a fost reconstruită după 2000, în forma iniţială), părintele Irineu Dogaru a slujit aici de la reînfiinţarea ei şi a fost martorul acestei deveniri miraculoase.

Despre semnificaţia acestei sfinte zile (el însuşi este un „Ion” în viaţa de dinaintea îmbăcării hainei preoţeşti), despre taina mărturisirii, a împărtăşirii cuvântului sfânt, a pildei de viaţă şi a învăţării iubirii, despre viaţa sa şi menirea bisericii,  într-o discuţie liberă la „Mic dejun cu un campion”.

Preotul Irineu Dogaru s-a stins din viață în aprilie 2024, la 62 de ani.

****

Poetul Cassian Maria Spiridon - directorul revistei „Convorbiri literare” - Filiala Iași (ediție din 2024)

  • Duminică, 28 iulie 2024, ora 10:00

„Poezia este emoţie pură. Este singura noastră şansă de a ne vedea sufletul”, arăta Cassian Maria Spiridon, la „Mic dejun”.

A ales să fie un om onest, discret, eficient, dedicat vocaţiei sale de intelectual. Anul viitor se împlinesc 30 de ani de când a fost ales în unanimitate ca director al revistei „Convorbiri literare” de la Iaşi,o publicaţie de renume, care poate intimida prin notorietate, la care au publicat cei mai importanţi scriitori şi critici literari din istoria României. Tocmai de aceea, asumarea acestui rol nu l-a speriat pe Cassian Maria Spiridon (din latinescul cassios, însemnând „neînfricatul”), ci, dimpotrivă, i-a insuflat nu doar un cult al responsabilităţii, dar şi al continuităţii.

Volumele de poezie scrise de Cassian Maria Spiridon sunt traduse în peste 20 de limbi. În cariera sa a primit peste 25 de premii, diplome, distincţii şi brevete relevante, între care amintim doar Premiul „Mihai Eminescu”, acordat de Academia Română, două premii ale Uniunii Scriitorilor pentru Eseu, Premiul Internaţional de Poezie acordat în 2018 în cadrul Festivalului de Poezie Li Bai – Du Fu de la Tianshui (China) şi Ordinul „Meritul Cultural” în grad de ofiţer, acordat în 2004 de Preşedinţia României.

 
„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu Andreea Marin (ediție din 2017) | VIDEO

Între 5 și 11 august, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu pictorul Ilie Boca, gimnasta Cătălina Ponor, scriitoarea Ioana ...

Elisabeta Lipă, la „Portret de excelență”: În sportul de înaltă performanță, Comitetul Olimpic Internațional a introdus egalitatea de șanse | VIDEO

TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să revadă sâmbătă, 10 august, de la ora 16.00, dialogul dintre Mihaela Olaru, gazda emisiunii „Portret ...

Sculptorul Laurențiu Mogoșanu, la „Biografii necesare”: „Eu Îl mărturisesc pe Hristos şi asta se vede în arta mea” | VIDEO

TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, în 11 august, de la ora 22.10, dialogul dintre artista vizuală ...

 

#TVRedu