loader
Foto

Galerie foto

Actorul Vlad Ivanov, la „Mic dejun cu un campion”: Fără candoare, moare emoția care aduce publicul alături de noi, oriunde ne-am manifesta (ediție din 2023) | VIDEO

Între 13 și 19 mai, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor, la „Mic dejun cu un campion”, dialogurile Danielei Zeca Buzura cu istoricul Bogdan Murgescu, jurnalistul militar Dan Constantin Mireanu, medicul Luiza Spiru, muzicianul Laurențiu Constantin și actorul Vlad Ivanov.

 

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea „Mic dejun cu un campion”

Istoricul Bogdan Murgescu, prorector al Universității București, prof. univ. dr. la Facultatea de Istorie (ediție din 2023)

  • Luni, 13 mai 2024, ora 10.00

„Eu cred că Revoluţia din decembrie 1989 este, pe de-o parte, momentul fondator al sistemului democratic din România şi, pe de altă parte, este un moment în care populaţia sau parte din populaţie din România şi-a asumat destinul într-un mod exemplar”, a explicat istoricul Bogdan Murgescu, la „Mic dejun”.

Uşurinţa cu care trece de la o perioadă istorică la alta şi cărţile apărute în urma cercetărilor ce pot dura uneori chiar şi un deceniu fac din Bogdan Murgescu unul dintre cei mai apreciaţi istorici contemporani ai generaţiei sale. Scrie, deopotrivă, lucrări dedicate specialiştilor, cât și cărţi de largă circulaţie, anume pentru publicul mai puţin cunoscător, dar curios.

Pentru a înţelege istoria şi orice fenomen, în general, sunt necesare limpezimea expunerii, claritatea ideilor şi accesibilitatea adresării.

„Trebuie să scriem recenzii şi să comunicăm pe toate canalele posibile. Eu am încredere în raţiune şi în respectul pentru adevăr”, a mai arătat Bogdan Murgescu.

****

Lt. col. dr. Dan Constantin Mireanu – jurnalist militar (ediție din 2023)

  • Marţi, 14 mai 2024, ora 10.00

„Marele avantaj al jurnaliştilor militari este acela că nu avem niciun motiv să alergăm după rating cu orice preţ. Sigur, nu ne este indiferent câţi cititori ne urmăresc, dar asta nu este o miză. Suntem jurnalişti clasici, după modelul anilor 1990. Contează informaţia corectă, onestă nu spectacolul ce vinde emoţie’’, explica lt. col. dr. Dan Mireanu, jurnalist militar pentru trustul de presă al Ministerului Apărării, redactor-șef adjunct al revistei „Observator militar”, fotoreporter și realizator de film.

O prezenţă mai mult decât agreabilă, un companion cu care avem ce împărtăşi şi, firesc, curiozităţile noastre sunt pe deplin îndreptăţite, pentru că armata are rigorile ei, despre care se vorbeşte rar, secretele operaţiunilor militare ne-au obişnuit cu o reţinere jurtificată. Dar, iată, în faţa noastră nu doar un jurnalist exersat, ci şi un combatant în multe misiuni internaţionale.

****

Prof. univ. dr. Luiza Spiru, profesoară de geriatrie și președinta Fundației „Ana Aslan” Internațional (ediție din 2023)

  • Miercuri, 15 mai 2024, ora 10:00

„Rolul şi menirea noastră sunt să fim fericiţi, să iubim, să dăruim iubire”, afirma cu multă convingere medicul Luiza Spiru, considerată moştenitoarea Anei Aslan, savanta care a deschis drumul cercetării geriatrice în România şi nu numai.

Exemplul mentorului a fost continuat cu succes şi amplificat pentru că, graţie perseverenţei prof. univ. Dr. Luiza Spiru, acum, geriatria se bucură de recunoaştere academică, devenind, în urmă cu patru ani, disciplină obligatorie de studiu la facultate.

Prof. univ. dr. Luiza Spiru este profesoară de Geriatrie, Gerontologie și Psihiatria Vârstnicilor la Universitatea de Medicină de Farmacie „Carol Davila” din București, președinta Fundației „Ana Aslan” Internațional, iar, din 2022, ambasador pentru România în cadrul EWA European Women’s Association.

****

Muzicianul Laurențiu Constantin, directorul Festivalului de Muzică Veche Bucureşti (ediție din 2023)

  • Joi, 16 mai 2024, ora 10:00

Laurenţiu Constantin a fost, mai întâi, solist, membru al celebrului ansamblu coral „Madrigal”, şi, aşa cum mărturisea chiar el, „cum, la un moment dat, vine un timp al alegerii priorităţilor”, s-a reprofilat pe management cultural şi a înfiinţat, împreună cu clavecinista Raluca Enea ca director artistic, Festivalul de Muzică Veche Bucureşti, ce avea să devină un brand cultural cu recunoaştere internaţională.

Cu o experienţă de peste 20 de ani în management şi proiecte culturale, cu specializare în muzica clasică şi cea veche, în educaţie muzicală, patrimoniu, politici publice şi sisteme de finanţare în domeniul culturii, Laurenţiu Constantin a fost invitatul ultimei ediţii din sezonul al 18-lea de la „Mic dejun cu un campion”, la finele lui 2023.

Laurențiu Constantin este și membru în Comitetul director al Reţelei Europene de Muzică Veche (REMA) și în Consiliul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, începând cu 2018.

****

Actorul Vlad Ivanov (ediție din 2023)

  • Vineri, 17 mai 2024, ora 10:00

Vlad Ivanov este actorul rolurilor secundare. Este cel care ştie să şlefuiască măiastru, până la cea mai strălucitoare reflexie, fiecare faţetă a personajului, aşa încât forţa şi impactul acelui rol în integralitatea filmului sau a piesei de teatru să devină definitorie pentru scenariu: „Nu lungimea partiturii contează, ci dimensiunea ei”.

Poate tocmai de aceea este atât de des solicitat de regizorii de film importanţi ce fac parte din Noul val românesc.

„Ca actor, dar şi ca om, odată ce ai conştientizat că ai trăit această candoare, tânăr fiind, merită să ţi-o păstrezi cât de mult poţi. În special, artiştii – actorii, pictori, arhitecţii, muzicienii – pentru că, fără acest suflu nesperat, moare exact ce este mai important pentru arta fiecăruia: emoţia care aduce publicul alături de noi oriunde ne-am manifesta. Dar, nu este mai puţin adevărat, candoarea este greu de cultivat”.

****

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu