loader
Foto

Galerie foto

Medicul Radu Țincu, la „Mic dejun cu un campion”: Este important să transmiţi emoţii care umplu spaţiul ce te desparte pe tine, medic, de cei pe care-i tratezi | VIDEO

Între 10 și 16 iunie, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu muzicianul Grigore Leșe, actrița Victoria Cociaș, generalul în rezervă Dumitru Constantin Dulcan, medic,  regretatul Neagu Djuvara, coregraful Gigi Căciuleanu și medicul Radu Țincu.

 

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea „Mic dejun cu un campion”

Grigore Leșe - muzician (ediție din 2015)

  • Luni, 10 iunie 2024, ora 10.00

Grigore Leşe a debutat ca solist de muzică populară românească din Ţara Lăpuşului, de unde este originar, şi ca instructor pentru copiii talentaţi care au impresionat cu horele lor o ţară întreagă, în anii ’80. Repertoriul muzical al artistului include atât melodii vechi şi creaţii proprii, cât şi interpretarea la o multitudine de instrumente specifice. El este unul dintre puţinii interpreţi de folclor cu o diplomă de muzician în buzunar.

Ca un adevărat căutător de comori, Grigore Leşe are flerul descoperirii. Personalitatea sa seducătoare l-a învăţat cum să se afle mereu în centrul atenţiei, promovând o muzică ce, după toate analizele de marketing, nu ar avea nicio audienţă, dar Grigore Leşe pare să infirme aceste clişee, umplând săli, realizând emisiuni de succes, fiind un personaj îmbrăcat ţărăneşte care se plimbă firesc cu pălăria de oşan pe Calea Victoriei.

Grigore Leşe este unul dintre artiştii români contemporani care au transformat hora într-un patrimoniu imaterial al umanităţii. „Pe pământ avem două şanse: credinţa şi arta”, spune Grigore Leşe.

Telespectatorii Televiziunii Române îl pot vedea pe Grigore Leșe la „Drumul lui Leșe”, în fiecare sâmbătă, de la ora 21.00, la TVR 3.

****

Actrița și producătoarea Victoria Cociaș (ediție din 2015)

  • Marţi, 11 iunie 2024, ora 10.00

Cunoscuta actriţă Victoria Cociaş face parte din generaţia 1980, una dintre cele mai importante ca reprezentare culturală din perioada de dinaintea Revoluţiei. Nume mari ale culturii române din toate domeniile, literatură, teatru, film, arte plastice s-au afirmat într-o perioadă foarte grea pentru intelectualitatea română. Nici Victoria Cociaş nu a făcut excepţie.

Și-a început cariera pe scena Teatrului Dramatic din Brașov și a continuat să joace, începând cu anul 1985, în zeci de spectacole, pe scena Teatrului Nottara din București. Tot în anul 1985 a obținut și primul său rol în film - „Cantonul părăsit”. A jucat în numeroase productii cinematografice, între care amintim:  „Crucea de piatră” - 1997, „Noro ” - 2002, „Cocoșul decapitat” - 2007, „Asfalt Tango” - 1996 sau „Toni Erdmann”, în 2016.

****

Prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan, general în rezervă și medic primar neurolog (ediție din 2016)

  • Miercuri, 12 iunie 2024, ora 10.00

Prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan sondează, la propriu, corpul uman şi este convins cu asupra de măsură - demonstrând cu argumente ştiinţifice indubitabile - că materia şi spiritul formează un tot unitar.

Dulcan vorbeşte despre o actualitate presantă: tarele societăţii contemporane au o reflectare directă în personalitatea şi starea de sănătate a comunităţilor umane.

(w882) Dumitru Co

****

Gigi Căciuleanu - dansator și coregraf (ediție din 2015)

  • Joi, 13 iunie 2024, ora 10.00

Au trecut deja 50 de ani de la debutul pe scenă al lui Gigi Căciuleanu alături de o mare doamnă a dansului contemporan românesc, Miriam Răducanu. Cu acest prilej, pe scena Teatrului Mic din Bucureşti, Gigi Căciuleanu a creat o piesă coregrafică, „Un minut de dans sau Uff!”, dedicată iubitei şi respectatei sale profesoare.

„Măiastra” nu numai că a fost în sală să-şi aplaude elevul, ci a urcat pe scenă şi a dansat alături de el. O ediție „Mic dejun cu  un campion” din 2015, cu Gigi Căciuleanu.

****

Istoricul și diplomatul Neagu Djuvara (1916-2018 ) - ediție din 2015

  • Vineri, 14 iunie 202, ora 10.00

TVR Cultural vă aduce o ediție „Mic dejun cu un campion” înregistrată în 2015, cu istoricul Neagu Djuvara (1916-2018), martor al victoriei și decăderii regimului comunist.

Istoria pe care noi o citim de regulă în cărţi a fost trăită direct de Neagu Djuvara, acesta luându-și câteva clipe de reflexie înainte să răspundă la întrebări, parcă pentru a mai scotoci în memorie detaliile vreunei întâmplări trăite în vremurile în care mulţi dintre cei care-i stăm în faţă nici nu ne născusem încă.

În 27 și 28 decembrie 2022, TVR Cultural a difuzat două ediții ale emisiunii „Înapoi la argument”, în care Horia Roman Patapievici a discutat cu Neagu Djuvara. Dialogurile lor pot fi urmărite aici.

****

Conf. univ. dr. Radu Țincu - medic primar ATI (sezonul 19, 2024)

  • Duminică, 16 iunie, ora 10.00

Radu Ţincu nu este doar un medic dăruit, ci şi un om cu credinţă, emoţie, empatie pentru pacienţii de care are grijă. O atenţie care face diferenţa, pentru că munca zilnică la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Urgenţă Floreasca este una dintre cele mai dure şi responsabile.

„Cel mai important lucru este să socializezi şi să simţi că transmiţi emoţii care umplu spaţiul ce te desparte pe tine, medic, de cei pe care-i tratezi. Dincolo de trăirea emoţională, socializarea crează o serie de modificări neuro-endocrine, stimulând eliberarea unor hormoni care ne fac să fim fericiţi”,  spune dr. Radu Ţincu, membru al Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă şi al celei de Nutriţie Clinică, al Societăţii Europene de Anestezie, al Grupului European de Hipertensiune Malignă şi al Societăţii pentru Managementul Căilor Aeriene.

 
„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu Andreea Marin (ediție din 2017) | VIDEO

Între 5 și 11 august, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu pictorul Ilie Boca, gimnasta Cătălina Ponor, scriitoarea Ioana ...

Elisabeta Lipă, la „Portret de excelență”: În sportul de înaltă performanță, Comitetul Olimpic Internațional a introdus egalitatea de șanse | VIDEO

TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să revadă sâmbătă, 10 august, de la ora 16.00, dialogul dintre Mihaela Olaru, gazda emisiunii „Portret ...

Sculptorul Laurențiu Mogoșanu, la „Biografii necesare”: „Eu Îl mărturisesc pe Hristos şi asta se vede în arta mea” | VIDEO

TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, în 11 august, de la ora 22.10, dialogul dintre artista vizuală ...

 

#TVRedu