„La fiecare film am avut alte căutări. Am încercat altceva’’, spune Corneliu Porumboiu, invitatul Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 2 noiembrie. | VIDEO
În această săptămână, la „Mic Dejun cu un campion”, ne-am delectat cu prezenţa unuia dintre cei mai titraţi regizori români contemporani, Corneliu Porumboiu.
Cu o anvergură internaţională de invidiat, Corneliu Porumboiu a deschis, alături de confraţi din tinerele generaţii de creatori, noi drumuri de afirmare a cinematografiei româneşti actuale.
„Ca mai toţi tinerii cineaşti care au venit după 1989, Corneliu Porumboiu a înţeles repede că pentru a te lansa este nevoie de vizibilitate internaţională, de noi mijloace de exprimare, de subiecte îndrăzneţe, de o logistică a susţinerii actului creator, de finanţări flexibile, nu numai de cele acordate de stat, de un management profesionist al imaginii personale, de un portofoliu valoros, de producători cu viziune, de impresari, de… de… de…
Pe lângă toate acestea, conştiinţa valorii personale, perseverenţa, seriozitatea, profesionalismul şi, bineînţeles impunerea propriei personalităţi conturează o carte de vizită valabilă pentru un artist care doreşte să ocupe un loc în ierarhiile lumii”, spune producătorul Ileana Ploscaru Panait.
Din 2002, Corneliu Porumboiu a realizat zece filme de lung şi scurt metraj, începând cu „Pe aripile vinului”, 2002, până la cel mai recent, „La Gomera”, 2019, la multe dintre ele semnând şi scenariul. Cel de-al cincilea lungmetraj al său, „La Gomera”, a fost desemnat propunerea României pentru o nominalizare la categoria „Cel mai bun lungmetraj internațional” a premiilor Oscar 2020.
Dintre filmele sale, „Poliţist, adjectiv’’, 2009 este multipremiat: Premiul FIPRESCI (Federația Internațională a Presei Cinematografice) și cu Premiul Juriului, pentru secţiunea ’’Un Certain Regard’’ la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes apoi, Marele Premiu la Festivalul Belfort, Premiul Presei în Germania, ’’The Golden Bull’’ şi premiul criticii la Festival on Wheels din Ankara. Acelaşi titlu a fost propunerea României din 2010 pentru premiile Oscar, la secţiunea film străin, unde concura cu alte 65 de pelicule din toată lumea. A fost lansat în SUA, Brazilia, şi în alte 15 ţări, printre care Belgia, Luxemburg, Franţa, Grecia, Ungaria, Elveţia, Suedia, Anglia, Columbia. Este aceasta o dovadă a deschiderii pe care filmul românesc a impus-o în plan internaţional, a valorii tinerilor cienaşti de la noi şi a valorii personale a lui Corneliu Porumboiu.
Portofoliul său de distincţii este cu mult mai consistent: Premiul II la secțiunea Cinefondation la Festivalul de la Cannes cu scurt - metrajul ’’Călătorie la oraș’’ în 2004, Premiul Caméra d'Or și trofeul ’’Transilvania ’’ la TIFF Transilvania în 2006 şi Premiul Gopo pentru cea mai bună regie în cadrul galei Premiilor Gopo în 2007 pentru filmul ’’A fost sau n-a fost? ’’ la care Corneliu Porumboiu a semnat regia, scenariul şi producţia. Pe 18 mai 2019 a fost prezentat în premieră mondială la Festivalul de la Cannes, în competiţie pentru Palme d’Or, filmul «La Gomera» în regia lui Corneliu Porumboiu. Este şi motivul întâlnirii noastre din această dimineaţă la Mic Dejun cu un Campion, alături de Daniela Zeca Buzura, sâmbătă, de la 10:00, la TVR2 şi duminica de la ora 9:00, la TVR3.
Difuzare TVR2: sâmbătă, 2 noiembrie, ora 10:00
Reluări TVR2: luni, 4 noiembrie, ora 10:00
marti, 5 noiembrie, ora 5:00
Difuzare TVR 3: duminică, 3 noiembrie, ora 9:00
Difuzare TVR Internațional: luni, 4 noiembrie 2019, ora 01:00
sâmbătă, 9 noiembrie 2019, ora 9:00
Difuzare TVR MOLODVA: sâmbătă, 2 noiembrie, ora 10:00.