loader
Foto

„Mi se prevedea un viitor de cioban de mare clasă...” - regizorul Stere Gulea, în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

În prima duminică de aprilie, la TVR 1 revin ediţiile în premieră la „Garantat 100%”. Cătălin Ştefănescu ne aşteaptă la TVR 1 pe 6 aprilie, ora 23.00, la o întâlnire cu regizorul şi scenaristul Stere Gulea.

 

Deşi întotdeauna o discuţie despre „Moromeţii” cu regizorul celor trei filme este mereu de mare interes, Cătălin Ştefănescu găseşte o abordare şi mai interesantă pentru dialogul cu invitatul lui din deschiderea noului sezon „Garantat 100%”. Dată fiind lansarea cărţii autobiografice „Scrisoare către nepoatele mele” în decembrie 2024, Cătălin Ştefănescu l-a provocat la amintiri şi poveşti din şi despre viaţa sa pe regizorul şi scenaristul Stere Gulea. „Garantat 100%” cu Stere Gulea se vede la TVR 1 duminică, 6 aprilie, ora 23.00.

(w882) Stere Gule

Vom descoperi lumea aromânilor cu obiceiurile greu de explicat şi frământările din această comunitate, dar vom afla şi despre „intersecţia” familiei lui Stere Gulea cu legionarismul, despre viitorul lui care părea a fi printre ciobani, fiu de chiabur fiind (tatăl lui avea 30 ha pământ, sute de oi, fabrică de mezeluri…), dar şi amintiri cu Constantin Noica, Adrian Păunescu.

(w882) Garantat 1

„Scrisoare către nepoatele mele” e o carte în care există și aventură, e o carte în care există și iubire și discuții despre seducţie, e o carte în care există suferință, pasiune… Fiecare poate găsi ceva aici”, e de părere Cătălin Ştefănescu. „E o carte care ne duce într-o lume despre care știm puțin, pe de o parte, știm câte ceva despre istoria recentă, dar știm puține despre lumea aromânilor, despre frământările din interiorul comunității, despre felul în care universul cultural al aromânilor a venit spre ceea ce numim acum România”, adaugă el.

(w500) Coperta ca

foto: humanitas.ro

„Obiceiurile aromânilor sunt greu de explicat, asta, în cazul meu, pentru că eu nu am prea întâlnit invocarea miracolului la aromâni. (…) Trăind în condiţii aspre, în munţi, se bazau pe perspicacitate, pe reflexe, totul era o luptă permanentă cu pericolul”, povesteşte Stere Gulea despre comunitatea din care provine.

(w882) Stere Gule

Printre aceste obiceiuri greu de explicat ale aromânilor se numără şi acela de a lăsa un nou-născut în stradă, ca să îşi găsească norocul… „Sora mea a fost aşezată în drum, ca să o găsească norocul vieţii, aşa cum se credea. Asta înseamnă că odată aruncat în stradă, copilul nu mai poartă destinul familiei…”, scrie Stere Gulea în cartea „Scrisoare către nepoatele mele”.

În copilărie, îi venea deseori rândul la păscutul oilor. „La 3-4-5 ani, eram înnebunit. Mă duceam unde era tarla, cu ciobanii care dormeau acolo în colibe, mulgeau oile seara și dimineața, cu câini ciobănești din aceia mari și pe urmă ieșeai seara… erau sute de oi, nu erau câteva oi. Se răsfirau pe pământ și lumina parcă o punea un operator de cinema, că lâna oii căpăta o strălucire, nu puternică. Și asta mă atrăgea foarte mult.” (…) Mi se acorda o importanţă extraordinară, pe care o trăiam și o gustam. Cel mai fericit eram printre animale. Nu știu dacă am spus în carte, dar mi se prevedea un viitor de cioban de mare clasă”, zâmbeşte Stere Gulea. După cum scrie în cartea sa, însă, la vârsta adolescenţei, intereseul pentru păstorit nu mai era la fel... „păscutul oilor - treabă nu prea ispititoare la 12 ani. Soare torid, ploaie, pustietate, singurătate. Era departe de plăcerea metafizică pe care o trăisem ca mic cioban pasionat”, admite Stere Gulea.

(w882) Garantat 1

O amintire cu totul specială a lui Stere Gulea este despre vecinul său Constantin Noica: „Am imaginea când ajungeam la dânsul şi era în pat, îşi făcuse o tablă şi pe aia scria Noica marile cărţi. Nu la birou! Era rezemat de tăblia patului şi pe genunchi avea asta şi scria. Şi era de o modestie extraordinară. Mi-a părut rău că nu eram cu cinema-ul, nu miroseam şansa atunci”.

Multe alte poveşti şi povestiri, cu Adrian Păunescu sau pe terenul de fotbal, consideraţii despre inteligenţa artificială, minte, suflet – duminică, la „Garantat 100%”, cu Cătălin Ştefănescu şi Stere Gulea. Pe 6 aprilie, de la ora 23.00, la TVR 1.

foto: TVR

 
Probleme pentru economia verde bazată pe hidrogen | VIDEO

Proiectul Hidrogen, în contextul tranzițiilor la economia verde, poate crea, până în 2050, 300 de milioane de locuri de muncă la nivel global. ...

Confuzia dintre știință și pseudoștiință: O problemă de reglementare și educare | VIDEO

Distincția clară între știință și pseudoștiință reprezintă o provocare persistentă, exacerbată de dificultatea pe care o întâmpină mulți indivizi ...

Valoarea educației

Interviul cu doamna educator Nicoleta Stancu, distinsă cu premiul "Învățătorul Anului" de către organizația Teach for Romania , oferă o ...

 

#TVRedu