Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, ați putut urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în Săptămâna Mare și în zilele de Paști.
Oficiile liturgice transmise pe TVR3 în perioada 2-7 mai au loc în Catedrala Arhiepiscopală Majoră ,,Sfânta Treime“ din Blaj. Duminică, 5 mai, de la ora 10.00, Liturghia de Paști poate fi urmărită în transmisiune directă de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.
- Sfânta și Marea Joi, 2 mai - Cele 12 Evanghelii ale Patimilor Domnului, ora 19.00 - 21.30
- Sfânta și Marea Vineri, 3 mai - Prohodul Domnului, ora 19.00 - 21.15
- Sfânta și Marea Sâmbătă, 4 mai - Canonul Învierii Domnului, ora 23.00 - 0.45
- Duminică, 5 mai - Duminica Învierii Domnului Nostru Isus Cristos, ora 8.45 - 9.55, Sfânta Liturghie Arhierească
- Duminică, 5 mai, de la ora 10.00 - Liturghia de Paști, transmisie de la Cluj-Napoca
- Luni, 6 mai, și marți, 7 mai - Sf. Liturghii în A doua și A Treia Zi de Paști, ora 8.45, transmisii de la Blaj
Oficiile liturgice greco – catolice de la Blaj sunt celebrate de către Preasfinția Sa Cristian Crișan, episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Perioada pascală este plină de bucuria izvorâtă din învierea glorioasă a Domnului nostru Isus Hristos, iar Biserica, prin celebrările liturgice, transmite biruința Domnului asupra păcatului, a diavolului și a morții, invitându-i pe credincioși să sărbătorească bucuria unei treceri tainice „din moarte la viață și de pe pământ la cer”, de la bucuriile vremelnice din această lume la bucuriile veșnice din Împărăția Cerurilor.
În noaptea de Paști oficiul liturgic începe în biserică, pe întuneric, cu cântecul slujbei de miazănoapte și imediat se săvârșește ritualul luării luminii de la candela de pe Sfânta Masă a Altarului (Sfânta Masă simbolizând mormântul în care a fost pus trupul Domnului după moarte). După ce Arhiereul (sau preotul în bisericile parohiale) aprinde lumânarea din candelă, iese din Altar și o înalță în fața credincioșilor rostind de trei ori chemarea „Veniți de primiți lumină!”. Această ridicare a lumânării pascale în fața celor prezenți simbolizând taina ridicării lui Hristos din morți.
Slujba continuă cu proclamarea Evangheliei învierii (Matei 28,1-15) afară din lăcașul de cult, care rămâne închis, și cu cântarea troparului pascal „Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, și celor din morminte viață dăruindu-le”. Ritmul acestei nopți și al întregii perioade pascale va fi marcat de cântarea acestui tropar. Avându-l pe buze și în inimi, se face procesiune în jurul bisericii ca simbol al predicării Învierii Domnului în toată lumea.
Toate acestea ne ajută să trăim ziua Învierii ca o zi a luminii și a iluminării oamenilor, o zi care să ne conducă la pace, la reîmpăcarea între noi, așa cum s-a cântat la Laude în noaptea Învierii: „Ziua Învierii! Și să ne luminăm cu prăznuirea, și unul pe altul să ne îmbrățișăm. Să zicem: fraților; și celor ce ne urăsc pe noi; să iertăm toate pentru Înviere. Și așa să strigăm: Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, și celor din morminte viață dăruindu-le”
Duminică, 5 mai, de la ora 10.00, sub genericul „Spirit și Credință", Liturghia de Paști poate fi urmărită pe TVR3 în transmisiune directă de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Tema Pastoralei de Paști din acest an a Mitropolitului Andrei: Iubirea Adevărată este Jertfelnică. Mântuitorul ne învaţă și pe noi să-L iubim pe Dumnezeu și să ne iubim semenii. Spune El în Evanghelia după Ioan: „Aceasta este porunca Mea: Să vă iubiţi unul pe altul, precum v-am iubit Eu” (Ioan 15, 12). Deci, măsura iubirii este jertfelnicia.