loader
Foto

Galerie foto

Marius Bodochi: “Nu mă uit înapoi, nici cu tristeţe, nici cu mânie.”

Nu rataţi întâlnirea memorabilă cu Marius Bodochi, invitatul Danielei Zeca Buzura la “Mic dejun cu un campion”, sâmbătă, 2 iunie, de la ora 10:00, la TVR 2.

 

Nu ne-am mai văzut demult cu Marius Bodochi, care era una dintre vedetele programelor de la TVR Cultural. Aşa că, făcându-ni-se dor de el, l-am căutat şi l-am invitat la o cafea, să mai depănăm câteva vorbe despre viaţă, artă şi... ce-o mai fi. A fost dificil pentru că este mereu plecat în turnee dar, nu a ezitat niciun moment aşa că, iată-ne din nou împreună.

(w882) Marius Bod

’Nu zic: am făcut roluri”  – spune Marius Bodochi. “Nu mă uit înapoi, nici cu tristeţe, nici cu mânie. Pur şi simplu, nu mă uit înapoi. Teatrul este ACUM”. Îl recunoaştem în aceste gânduri esenţiale pe actorul, profesorul de teatru, regizorul, într-un cuvânt, pe prietenul Marius Bodochi.

El este un artist care-şi ia viaţa foarte în serios. Diversele roluri pe care le-a jucat pe numeroasele scene din ţară, la televiziune sau în film i-au umplut existenţa cu experienţe cu care, aşa cum singur mărturiseşte, nu s-ar fi confruntat vreodată, dacă nu ar fi avut acestă meserie pe care n-a trădat-o nici un moment şi căreia i s-a dedicat cu tot sufletul.

Când ne-am gândit la invitaţia pentru un om cu care am lucrat pe platourile televiziunii atâţia ani, nu am făcut-o dintr-un conformism de gaşcă ci dintr-o reală înţelegere a actului creaţiei. Pentru că, dincolo de numeroasele prestaţii la Televiziunea Română, fie în spectacole de teatru, fie din platoul unor emisiuni ale TVR Cultural, Marius Bodochi rămâne acelaşi om carismatic care, prin devoţiunea pentru artă şi cultură, a fost mereu un partener fidel.

(w882) Marius Bod

Este omul care n-a pierdut niciodată contactul cu realitatea. ’’Înălţimea’’ scenei nu a anulat, prin orgoliul actului creator unic, atât de rar încercat de cei mai mulţi dintre noi, calitatea umană, apropierea, prietenia, bucuria revederii cu folos, aşa cum le stă bine unor prieteni vechi.

Şi viaţa sa este o poveste de film dar, dincolo de accidentele biografice, Marius Bodochi este un profesionist de primă linie. A debutat în anii ’80 şi continuă să joace atât pe scena Naţionalului bucureştean, cât şi pe cea a Teatrului Naţional din Cluj, având colaborări cu multe alte teatru din ţară, cu posturi de televiziune şi de radio.

În plină forţă creatoare, artistul acoperă o arie vastă de roluri, atât în teatru cât şi în film. Dacă ar fi să rememorăm doar câteva dintre ele, ne-am opri asupra celui de debut - rolul Cristopher Flanders din "Trenul nu mai opreşte aici", de Tennessee Williams, la Teatrul Naţional din Cluj - şi al unuia dintre cele mai recente, Antonio Salieri din ’’Amadeus’’, de Peter Schaffer, în regia lui Marcel Ţop, pus în scenă la Opera Naţională Bucureşti în 2010. Această din urmă partitură i-a adus şi elogioase aprecieri: ’’Marius Bodochi este unul dintre puţinii, rarii actori care au forţa să exprime cu atâta eleganţă un astfel de personaj. El este un artist, un creator al imaginii din toate unghiurile ei, de la cel psihologic, până la identificarea fizică, prin puterea de expresie, prin nuanţele subtile pe care numai un mare artist le poate sesiza la un personaj de factura lui Salieri’’. (sursa: “Curentul Internațional”, New York).
Nu-l putem uita nici în teatrul de televiziune, în rolul Manole din piesa “Meşterul Manole”,  în regia Olimpiei Arghir sau în Kemp din “Vigil” de Morris Panych în regia semnată de Marcel Ţop. Televiziunea a mai adăugat o arie de competenţă activităţii sale profesionale, aceea de moderator, de gazdă a unor emisiuni difuzate la TVR 2, precum “Gaz pe folk” şi ”Miss Plaja”, dar mai ales la TVR Cultural:  "Revolta clasicilor", "Honoris Causa", "Zodia Kitsch" sau “O vedetă, un tablou”.

Printre premiile şi distincţiile care i-au onorat cariera se numără: Medalia Meritul Cultural clasa I, Categoria D - „Arta Spectacolului” (2004), „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”; Premiul Galei Tânărului Actor, Costineşti (ediţiile 1985, 1986);  Premiul Asociaţiei Umoriştilor din România la Gala Recitalurilor Dramatice, Bacău, 1991; Premiul pentru cel mai bun actor, Fundaţia “Silvia Popovici” (1998); Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină la Festivalul Dramaturgiei Româneşti, Timişoara pentru rolul din „Regele moare” de Eugen Ionesco, (2000) şi nominalizare la Gala UNITER, secțiunea „Cel mai bun actor”, pentru rolul Beranger I, Regele din piesa „Regele moare”, Theatrum Mundi București, 2003.

(w882) Marius Bod

Cu o credinţă extraordinară în menirea sa, Marius Bodochi a venit la program cu o molipsitoare încărcătură optimistă. Am descoperit că aparţinem aceleaşi generaţii, că ne-am născut în aceeaşi zodie, că până şi copiii noştri au un parcurs profesional asemănător. Adică, suntem părinţi bucuroşi de rezultatele fiilor lor, credem cu nestrămutată îndărătnicie în valorile profunde, nu în modele zilei şi,  chiar dacă ne încearcă o anume tristeţe întârziată, nu dezertăm de la profesie şi omenie. Este încurajator şi de aceea, concluzia sa, “Trăiască TVRCultural!” pe care a consemnat-o pe un album de artă Ştefan Luchian, splendid editat de curând este dovada că, în fiecare zi, Marius Bodochi rămâne acelaşi mare actor al scenei şi ecranului, modest, popular şi exigent cu arta şi cu prietenii săi. Printre care ne numărăm, din fericire, şi noi, şi Dumneavoastră. Aici la TVR 2 şi TVR 3, la fiecare sfârşit de săptămână”. ( Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii).

***

„Dorim să le mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine. Pe lângă prietenul nostru fidel, îi avem alături pe YOKKO, care asigură vestimentaţia moderatorului, şi pe Ana Chiriac Make Up Artist. Le mulţumim pentru sprijin şi apreciere şi sperăm să fim o familie mult timp de aici încolo”, spune Ileana Ploscaru Panait.

Foto: Dănuţ Cristișor, TVR

***

Program de difuzare:

TVR 2: sâmbătă, 2 iunie, ora 10:00, luni, 4 iunie, ora 8:00, vineri, 8 iunie, ora 5:00

TVR 3: duminică, 3 iunie, ora 9:00

TVR Internaţional: duminică, 3 iunie, ora 9:30

TVR MOLDOVA: sâmbătă, 9 iunie, ora 8:30

 

 
Românul care a contribuit la descoperirea mileniului, în colecţia „Români universali”, la TVR 1 | VIDEO

Pe 20 şi 27 mai, Cristian Tabără ni-l prezintă pe profesorul şi cercetătorul Sorin Istrail, coordonatorul echipei care a lucrat la întoc­mi­rea ...

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00, TVR Cultural transmite în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui ...

Filosoful Mircea Dumitru și medicul neurolog Constantin Popa, la „Dialoguri academice”, în 19 mai, la TVR Cultural

TVR Cultural difuzează duminică, 19 mai, de la ora 22.40, dialogul filosofului Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române, cu medicul ...

 

#TVRedu