loader
Foto

„M-am născut, probabil, în dorinţa mea de a fi actor.” Laurenţiu Damian, pe 21 mai, la „Nocturne”

Regizor, scenarist, preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România, actor, tată – Laurenţiu Damian a fost, cu toate faţetele personalităţii sale, invitatul Marinei Constantinescu în ediţia „Nocturne” de duminică, 21 mai, la TVR 1.

 

Laurenţiu Damian este profesor la U.N.A.T.C., secţia Regie de Film şi Televiziune, de peste 30 de ani, din mâinile lui ieşind profesionişti care, în timp, au ajuns să păşească pe multe covoare roşii. Iar de 10 ani, e preşedintele Uniunii Cineaştilor din România. Dar, pentru că „nu vrea să îmbătrânească trist”, invitatul de săptămâna aceasta al Marinei Constantinescu la „Nocturne” a îmbrăţişat o nouă provocare şi a hotărât să devină actor. Aşadar, în prezent, la cei 67 de ani, este... student în anul II la Actorie. „M-am născut, probabil, în dorinţa mea de a fi actor”, mărturiseşte cineastul.

(w882)

Mare parte din viaţa şi inspiraţia sa a închinat-o filmului documentar. Începuturile au fost marcate de producţii precum „Pe unde am fost şi am colindat” (1983, premiul Asociaţiei Cineaştilor), „Scrisoarea Mariei Tănase” (1986, premiul UCIN), „Maria Tănase” (1986, film interzis de cenzură timp de 4 ani, dar premiat în 1990 pentru cel mai bun film documentar la Festivalul Filmului de la Costineşti). Din cauza „derapajelor” care nu treceau de ochiul vigilent al cenzorilor, timp de şase luni a fost retrogradat în funcţia de electrician.

Povestea întâlnirii sale cu Maria Tănase rămâne de descoperit în emisiune, cert este că înmormântarea artistei, la care au participat sute de mii de oameni veniţi s-o omagieze, l-a impresionat atât de mult, încât pe loc a decis să facă un film despre ea.

Cele mai reprezentative filme semnate de Laurenţiu Damian, ca regizor, sunt „Rămânerea”(1992), „Drumul câinilor”(1992), „Atâta linişte-i în jur”(1999) şi „Ana, my love”(2017).

(w882)

Regretata regizoare Sanda Manu spunea despre Laurenţiu Damian că „e un personaj care se joacă pe sine”.

Şi astfel, din personaj în personaj, fie acesta al regizorului, scenaristului, actorului, al tatălui lui Anghel Damian – un nume din ce în ce mai rezonant în industria filmului, al organizatorului, preşedintelui, directorului atâtor evenimente culturale, Laurenţiu Damian a personificat, duminică, târziu, partenerul de călătorie nocturnă al Marinei Constantinescu.​

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

 

 
„Am trăit în imperiul minciunii.” Poetul Şerban Foarţă încheie seria premierelor „Garantat 100%” din acest sezon | VIDEO

O discuţie despre Arghezi, despre părinţi şi viaţa sub guvernarea comunistă. Cătălin Ştefănescu ne aşteaptă, ca de obicei, duminică, de la ora ...

„Ora Regelui”, cu o incursiune în istoria și în prezentul Armatei, muzicii și evenimentelor regale

Noua ediţie „Ora Regelui”, bogată în evenimente interesante şi pline de culoare, se vede la TVR 1 sâmbătă, 22 iunie, de la ora 14.30.

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

publicat: luni, 17 iunie 2024

Sâmbătă, 22 iunie, de la ora 9.00, la TVR3 avem posibilitatea să ascultăm un dialog despre rolul și eficiența comunicării în lumea de astăzi, ...

 

#TVRedu