loader
Foto

Lupta pentru credinţă a românilor basarabeni, la „Omul şi timpul” | VIDEO

O ediţie specială „Omul şi timpul”, de la Chişinău, a analizat situaţia de astăzi a drepturilor patrimoniale ale românilor de peste Prut. Rafael Udrişte ne-a dat întâlnire joi, 3 noiembrie, ora 18.00, la TVR 1.

 

Istoria Basarabiei este una zbuciumată. Aflaţi de-a lungul vremurilor fie sub Imperiul Ţarist, fie sub cel sovietic, românii din acest spațiu au luptat constant pentru a-și păstra limba și credința. Imediat după destrămararea Uniunii Sovietice, această luptă a românilor basarabeni a continuat.

Și dacă limba română scrisă cu grafie latină a devenit limba oficială, în ceea ce privește patrimoniul Mitropoliei Basarabiei, lupta continuă și în ziua de azi. Despre toate acestea, Rafael Udrişte şi invitaţii săi au discutat într-o ediţie specială „Omul şi timpul”, filmată la Chişinău, ce s-a difuzat joi, 3 noiembrie, la TVR 1.

(w882)

(w882)

Cazurile de persecuții asupra credincioșilor Mitropoliei Basarabiei au fost nenumărate și aproape toate au ajuns la CEDO. Incidentele referitoare la Mitropolia Basarabiei au vizat în primul rând dreptul românilor de a-și folosi nestingherit bisericile pe care le-au construit în Basarabia. Aceste drepturi patrimoniale au fost încălcate fie de reprezentanţii autorităţilor locale, fie de organele de poliţie, fie de adepţii Mitropoliei Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse.

(w882)

(w882)

Un subiect cu greutate, pentru care au răspuns invitaţiei la dialog a realizatorului şi moderatorului Rafael Udrişte personalităţi ale vieţii ecleziastice de peste Prut, dar şi alţi oaspeţi a căror prezenţă în emisiune aduce clarificări importante: av. Iulian Rusanovschi de la Asociația „Monumentum”, Mariana Mihalevschi, director al Muzeului de Istorie și Etnografie din Bălți, P.S. Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, av. Alexandru Postică de la Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politic din Moldova, pr. Dumitru Șuhan de la Biserica Sfântul Dimitrie și Sfântul Dionisie – Cahul, pr. Petru Buburuz de la Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Chișinău, Vlad Cubreacov de la Asociaţia „Răsăritul românesc”.

(w882)

(w882)

Rafael Udrişte ne-a aşteaptat, aşadar, în faţa micilor ecrane, cu o ediţie specială „Omul și timpul”, pe 3 noiembrie, de la ora 18.00, la TVR 1.

***

Situaţii excepţionale, mai puţin cunoscute, din istoria recentă a ţării noastre, sunt cercetate şi dezvăluite în emisiunea-document a Televiziunii Române „Omul şi timpul”, ce poartă semnătura realizatorilor Ruxandra Ţuchel şi Rafael Udrişte. Producţia ne introduce în intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii româneşti, interne şi internaţionale, din perioada interbelică şi anii comunismului, dar şi imediat după încheierea acestei perioade. Din octombrie 2021, urmărim în fiecare săptămână noi episoade „Omul şi timpul” la TVR 1.

 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

„Intrare liberă”. Mircea Cărtărescu, despre premiul primit la Dublin: E minunat pentru mica noastră lume literară | VIDEO

Care este importanța premiului literar câştigat recent de scriitorul Mircea Cărtărescu la Dublin? Ce perspective deschide primirea „Dublin ...

 

#TVRedu