loader
Foto

Galerie foto

Lucia Hossu-Longin, la un mic dejun aniversar pe TVR 2

Lucia Hossu-Longin în dialog cu Daniela Zeca Buzura, la o cafea matinală sâmbătă, 29 octombrie, de la ora 10:00, la o nouă ediţie a emisiunii "Mic dejun cu un campion" la TVR 2, TVR HD şi pe TVR+.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

La început de nou sezon, vă prilejuim, iată, în a doua noastră întâlnire, o revedere cu o personalitate a micului ecran. Realizator al unor programe binecunoscute ale Televiziunii Române, a unor producţii la care a lucrat în cadrul Departamentului de Teatru şi Film, Lucia Hossu-Longin nu mai are nevoie de nicio prezentare.

De curând, mai multe voci ale societăţii civile au pledat ca doamnei Lucia Hossu-Longin să i se confere Ordinul ’’Steaua României’’. Distincţia încă se lasă aşteptată, însă aprecierea şi recunoaşterea publicului au devenit, pentru ’’Memorialul Durerii’’, premiul cel mai râvnit.

O voce inconfundabilă a unui program de referinţă de pe piaţa audiovizualului românesc, Lucia Hossu-Longin este unul dintre cei mai longevivi, prolifici şi valoroşi producători de televiziune din România. Plăcuta noastră revedere - dincolo de activitatea zilnică - este determinată de un eveniment deosebit: ’’Memorialul durerii’’ – un brand distinct al documentarului de la noi, a împlinit 25 de ani, iar invitata noastră o vârstă care probează încă tinereţea sa de spirit, forţa sa creatoare şi incisivitatea iscoditoare a cercetătorului. Împreună, cei 25 de ani de ’’Memorial’’ şi cei 75 de ani de viaţă cuprind un centenar. Sunt tot atâtea motive pentru a sta la o discuţie neconvenţională cu Daniela Zeca Buzura, într-unul dintre ultimele finaluri de săptămână însorite ale acestei toamne.

(w882) Lucia Hoss

''De cum a intrat pe platoul improvizat de noi în fiecare săptămână la Cafe Verona, Lucia Hossu-Longin a urmărit din priviri - aşa cum numai un porofesionist versat o poate face - unde este pusă lumina, cum este aşezat decorul, care este distanţa până la cameră, cadratura... totul. Mi-a făcut plăcere să observ cu coada ochiului reacţiile sale. S-a integrat imediat rosturilor noastre. A venit ’’cu lecţiile făcute’’ cum spunem noi din spatele camerei'' - ne mărturiseşte Ileana Ploscaru Panait, procucătorul emisiunii.

Ştia formatul, dar desigur că, la fiecare ediţie, invitatul conferă nota de individualitate. Discuţia a pornit alert, se simţeau de ambele părţi calităţile indiscutabile ale unor oameni vechi în profesie.

’’Cu documentele pe masă’’, cum ar spune invitata noastră, aşa a lucrat mereu la ceea ce înseamnă astăzi o operă de televiziune. Pentru că, ce altceva poate fi un program cu o longevitate de 25 de ani de difuzare? ’’Memorialul durerii’’ este un proiect care s-a născut la Televiziunea Română Liberă, din pasiunea unui om cu un profund simţ civic şi al profesiei de jurnalist.

’’Am muşcat din libertate. De atunci nimeni şi nimic nu m-a mai putut opri! Nu am acceptat să mă mai întorc înainte de 1989’’ – mărturisea Lucia Hossu Longin. Cu multe sacrificii, trăind uneori chiar periculos, Lucia Hossu Longin a pornit de la cele 6 episoade difuzate în 1991, pentru ca acum, cifra să ajungă la peste 210 ediţii. A deschis arhive necunoscute până atunci, a pornit pe urmele foştilor deţinuţi şi a torţionarilor, a foştilor comandanţi de lagăre de muncă şi de închisori, a informatorilor şi a reprezentanţilor autorităţilor, a devoalat o istorie neagră şi ascunsă a unei epoci atât de confuze ca percepţie colectivă.

Cum credeţi că este să realizezi timp de 25 de ani o emisiune care deconspiră lucruri atât de grave, de emoţionante în umanitatea lor reprimată, încât, de multe ori, chiar protagoniştii lor nu vor să şi le mai amintească? Să treci zi de zi prin filtrul propriei sensibilităţi durerea, spaima, moartea, credinţa, speranţa, neuitarea miilor de victime ale unui sistem represiv? Iar toate acestea să capete sens şi fluenţă în filme care să reziste timpului?

Lucia Hossu-Longin a făcut din toate acestea o misiune personală şi o datorie. Datoria ca cei care au suferit să nu mai moară încă o dată prin uitarea noastră. Tot ce vedem în filmele sale nu este ficţiune. Şi nu trebuie uitată această experienţă care se poate repeta oricând dacă nu suntem vigilenţi. Acesta este mesajul său din fiecare ediţie a emisunii ’’Memorialul durerii’’.

''Dincolo de acest serial, Lucia Hossu-Longin a realizat multe alte emisiuni la Televiziunea Română. Aş mai aminti un memorial, cel a Bucureştiului mutilat de febra demolărilor anilor ’80. Dispărea atunci sufletul unui oraş întreg. Iar Lucia Hossu Longin a înregistrat acele imagini terifiante ca o mărturie pentru viitor'' - Ileana Ploscaru Panait.

A fost mereu o voce revoltată, un om cu replică şi atitudine. Acest profil de jurnalist profesionist începe să lipsească astăzi din ce în ce mai mult şi, de aceea, ora petrecută împreună la Cafe Verona a trecut ca şi cum ar fi fost doar o clipă.

(w882) Lucia Hoss

***

„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea TVR a emisiunii.

***

Emisiunea este difuzată şi pe TVR HD (sâmbătă, 29 octombrie, ora 10:00/ în reluare pe duminică, 30 octombrie, ora 11:00), TVR Internaţional (marţi, 1 noiembrie, ora 10:30 / în reluare vineri, 4 noiembrie, ora 15:00) şi TVR Moldova (sâmbătă, 5 noiembrie, ora 9:00)

***

Emisiunea poate fi urmărită livestream pe TVR+ pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu