Nicu Covaci, Alin Oprea și Talisman, regizorul Cristian Radu Nema, Pacifica, adică Teo Boar și Vlady Cnejevici, Alexandra Violin și magicianul Antonio s-au regăsit în distribuția celei de-a treia ediții a sezonului 9 al emisiunii ”Dăruiește Românie!”. Sâmbătă, 13 mai, de la ora 13:30, la TVR 3.
La TVR 3, pentru prima dată într-un format de divertisment, artele spectacolului se reunesc în spectacolul de televiziune Dăruiește Românie! Musical, stand-up, teatru, impro, acrobații, dans, poezie și porții generoase de bucurie vă așteaptă în cea de-a treia ediție din noul sezon al emisiunii Dăruiește Românie!
Nicu Covaci este un compozitor, cântăreț, chitarist, pictor și grafician român, cunoscut ca fondator și lider al formației Phoenix. Destinul artistului este amprentat de o personalitate puternică și rebelă. Nicu Covaci a ținut piept comunismului, de fiecare dată, s-a reinventat și a atins performanța în mai multe domenii.
Nicu Covaci a plecat din țară în anul 1976, însă a revenit după cutremurul din martie 1977. S-a întors pentru a-i trece dincolo de granițe și pe ceilalți membrii ai formației. A pus la cale un plan demn de scenariul unui film de aventuri, reușind astfel să depășească granițele României cu aproape toți colegii săi de trupă.
Nicu Covaci rămâne 13 ani în Germania. În 1983 semnează un duet cu Dzidek Marcinkiewicz. În 1987 este solicitat de Primăria din Osnabruck pentru a pune în scenă opera ‘Evita’ (Andrew Lloyd Weber), împreună cu Erlend Krauser, iar mai târziu, opera ‘Jesus Christ Superstar’ (Andrew Lloyd Weber, Tim Rice). În 1988, Nicu Covaci scoate discul single ‘Tuareg/Mr G’s Promises” sub numele Phoenix.
În emisiunea Dăruiește Românie!, Nicu Covaci vine însoțit de regizorul Cristian Radu Nema. Împreună ne vor povesti și despre filmul documentar „Phoenix: Povestea”. Cristian Radu Nema, cineast și producător de film, dar în egală măsură și unul dintre puținii fotografi români acreditați pe celebrul covor roșu, de gală, al Festivalului de la Cannes, este regizorul filmului documentar „Phoenix: Povestea”.
Cu un asemenea fenomen muzical, mi s-a părut o datorie morală și națională să fac un asemenea film. Întâmplarea face că-mi aparține mie semnătura, dar filmul e al nostru, al tuturor, al românilor. Și reprezintă practic un semn de mulțumire și de recunoștință pentru cei care, timp de zeci de ani, ne-au oferit niște creații care nu vor fi niciodată egalate. Filmul transmite, dincolo de cuvânt și de imagine, o stare, o emoție. El nu aduce informații noi, ci cele pe care le cunoaște toată lumea. Cum au început la Timișoara, cum au fugit ascunși în boxe, cum s-au întors după Revoluție, și multe altele. Sigur, există incluse și imagini de arhivă, multe unicat sau niciodată prezentate public, povestește regizorul Cristian Radu Nema.
Filmul a fost prezentat publicului, într-un turneu național, ce a inclus opt orașe. Acesta a debutat în contextul Zilei Naționale, chiar de 1 Decembrie, la Alba Iulia, a continuat la Cluj, București, Timișoara, orașul unde s-a născut trupa, apoi la Brașov, Iași, Galați și Constanța. E un film care trebuie să ajungă la absolut toată lumea, consideră regizorul Cristian Radu Nema.
Piesa de rezistență a formației Talisman se numește „Atât de singur”, iar vocea lui Alin Oprea este inconfundabilă. În 1997, Talisman a obținut Premiul de popularitate la „Festivalul Cântecului de Dragoste” și tot atunci a lansat maxi-single-ul „Atât de singur”. Talisman a primit „Discul de Platină” pentru vânzarea EP-ului „Atât de singur” în peste 500.000 de exemplare.
Pentru Alin Oprea, istoria muzicii rock se scrie odată cu cea mai frumoasă perioadă pe care a traversat-o, perioadă în care a fost pe scenă, în diverse formule de trupe. Însă, așa cum afirmă artistul, perioada Phoenix rămâne momentul de referință dintr-o carieră de peste 30 de ani în dreptul căreia semnează artistul.
Multe momente frumoase în care ne aveam ca frații, multe lecții învățate, multe experiențe extraordinare, pe unele dintre ele mi-e greu să le descriu în cuvinte pentru că s-au construit din emoția acelor vremuri, din bucuria noastră, din starea pe care o trăiam pe scenă, mărturisește Alin Oprea.
Vlady Cnejevici este absolvent al Liceului de muzică „Ion Vidu" din Timișoara, secția pian. Vlady Cnejevici domină de mai bine de treizeci de ani clasamentul „clăparilor" și, în acelasi timp, este cotat drept un excelent compozitor și aranjor. De-a lungul timpului, muzicianul a făcut parte din trupe importante: „Progresiv Tm", „Compact", „Blue Workers" (Ioan Gyuri Pascu), „Laura Stoica Band", „Weinberger Blues Machine", „Pasărea Colibri", „Pacifica", „Pasărea Rock".
Teo Boar, de la vârsta de 7 ani, a început să cânte la vioară. Până în anul 1990, Teo Boar a fost membru activ al trupei „Pacifica", dar a cântat și formația „Carusell", din Arad. Din anul 1992, chitaristul și-a început colaborarea cu Ioan Gyuri Pascu, alături de care a imprimat câteva albume. Din 1995, muzicianul colaborează cu Grupul Divertis, în spectacole și emisiuni de televiziune. Din 2009, Teo Boar a început colaborarea și cu Mircea Baniciu, apoi cu grupul „Pasărea Colibri". În cei 30 de ani de activitate a colaborat cu zeci de soliști, a participat la sute de emisiuni de televiziune și a susținut câteva mii de concerte, atât în țară, cât și în străinătate.
În emisiunea “Dăruiește Românie!”, pe Teo Boar și Vlady Cnejevici, îi regăsim împreună pe scenă, în formula Pacifica.
Tot sâmbătă ne întâlnim și cu Alexandra Violin care ne-a mărturisit: am început să studiez vioara la 7 ani. Profesorul meu m-a învățat să iubesc acest instrument, iar acum vioara face parte din mine, din viața mea. În 15 ani pe scenă mi-am îmbogățit repertoriul, ajungând astfel să ating inima celor care iubesc, cu adevărat, muzica. Din 2014 sunt Alexandra Violin. Am lansat și primul meu videoclip din cariera solo, ”Toamna” -prelucrare după Vivaldi.
Magicianul Antonio face magii la mare înălțime, mai exact, la 2,20, ceea ce vom și vedea sâmbătă, 13 mai, în emisiunea “Dăruiește Românie!”. De mic visam să devin magician. Dar adevărul e că a fost din greșeală. Mai mult, această meserie m-a găsit pe mine. Ca să însumez în câteva cuvinte, totul a început în școala generală, unde făceam numere de magie colegilor și profesorilor. Nu era nimeni în toată școala să nu fi văzut o magie de a mea, eram un fel de vedeta școlii. Și un an mai târziu m-am trezit că făceam asta într-un restaurant și eram plătit. Și am zis, hey!, ar trebui să investesc ce câștig tot în magie. După care au urmat tot felul de experiențe minunate, turnee prin țară, prin Europa, colaborări cu diverși artiști foarte faini, precum Smiley, Loredana, Delia și Fuego, mărturisește Antonio.
Scena emisiunii “Dăruiește Românie!” este întotdeuna deschisă tinerilor artiști sau viitori artiști. Astfel, în cea de-a treia ediție a emisiunii, ne întâlnim cu trupa Quadra. Quadra este o trupă de tineri: Mihnea Popescu (21 de ani, student) la voce si chitara ritmică, Luca Ciufu (20 de ani, student) la chitara solo, Adrian Ilie (20 de ani, student) la chitara bas si Victor Oanca (31 de ani, medic psihiatru) la tobe. Proiectul este încă la început de drum, Victor alăturându-se grupului de abia în luna august a anului 2022. De atunci, Quadra a reușit să compună un număr de piese care vor apărea pe primul EP al trupei.
Genul abordat este punk, astfel că sound-ul Quadra are influențe puternice de la trupe precum Misfits, Dead Kennedys sau Greenday. Pe rafturile cu CD-uri ale trupei, se poate găsi orice, de la Metallica, la B.B. King, Pink Floyd sau Sade. Toate aceste surse de inspirație se regăsesc, într-un fel sau altul, în muzica trupei.
Avem și o trupă de Rock N' Roll, este vorba de Electric Humidity! Înființată în martie 2021, aceasta trupă a șocat industria prin compozițiile lor care au readus la viață Rock-ul anilor 80. Unii o numesc "era de aur" a muzicii, iar pentru băieții din Electric este izvorul de inspirație, fapt ce le-a adus unicitate în sunetul lor. Solistul poreclit "Matthew the Ace" și-a potrivit vocea pătrunzătoare pe instrumentele colegilor săi, în timp ce toboșarul "BiKKini" a captivat inimile publicul prin atidudinea sa strălucitoare. Bassistul "Parchet" continuă să impresioneze fanii devotați funk-ului și își înfățișează personalitatea prin dozele bass-ului său, iar chitariștii Pavel și "Kassan" își conectează corzile și creează o armonie comparabilă cu cea a unei orchestre.
Băieții au fost auziți în multe locuri din București, cum ar fi clubrile Quantic, Fabrica și Mojo, însă urmează să își dezlănțuie talentul la marile festivaluri din Brezoiul Lumii și Sibiu. Piesa lansată recent, intitulată "Ten Days of Rain", le reprezintă talentul și emoția rezumată în patru minute melodioase și urmează sa fie interpretată pe data de 13 mai la emisiunea "Dăruiește Românie!”, la TVR 3.
“A dărui, a oferi înseamnă să faci bine ceea ce ai tu de făcut. Profesor, doctor, artist, jurnalist, toți dăm ceva înapoi societății, țării în care ne-am născut, în măsura în care facem cu simț de răspundere, ceea ce știm să facem, ceea ce am învățat să facem, adică, propria meserie. Despre asta este vorba. Fiecare invitat, prin ceea ce este, prin ceea ce face, dăruiește, dă mai departe lumii, ceva din ce a realizat, ceva din propria devenire. Iar propria devenire este fundamental amprentată de identitate, deci, în cazul nostru, de România”, spune Carmen Târnoveanu, moderatorul și realizatorul emisiunii.
Foto credit: Mihaela Petre
Sezonul 9 al emisiunii Dăruiește Românie! vă așteaptă. Sâmbătă 13.30 TVR 3
***
Realizator: Carmen Târnoveanu
Director de imagine: Valentin Purza
Regizor tv : Manuela Apostol