loader
Foto

Galerie foto

Jean J. Askenasy: „Respect ţara natală şi ce am primit în România” | VIDEO

Jean-Jacques Askenasy este academician şi medic, format la şcoala românească de neurologie a savantului Gheorghe Marinescu. Îl puteți revedea sâmbătă, 22 august, la TVR 2, într-un dialog cu Daniela Zeca Buzura, la „Mic dejun cu un campion”, ora 10:00.

 

Eu aştept de la Europa să recunoască faptul că România i-a făcut un bine istoric trimiţând afară patru milioane de tineri care fac o infuzie de sânge proaspăt. Această binefacere costă România infinit mai mult.

Jean Askenasy s-a născut în 1929 în Bulgaria (patria nativă), a studiat şi s-a afirmat în România - patria profundă şi a emigrat în Israel - patria mamă.

Vorbesc în limba română şi apoi traduc în ebraică, de unde dovada că România este patria mea profundă.

(w882) Jean-Jacqu

A urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Cluj, lucrând în paralel şi ca preparator la catedra de neurologie. Studiile le finalizează în 1954 cu onorantul titlu de Doctor în Medicină. Iar după stagiatură se specializează în dificilul şi complexul domeniu al neurologiei lucrând în Institutul de Specialitate al Academiei Române.

Aprecierea de care s-a bucurat l-a promovat ca şef al serviciului de neurologie al spitalului CFR II din Bucureşti obţinând în 1972 şi titlul de Doctor în Ştiinţe din partea Universităţii Bucureşti. 1972 este momentul în care se hotărăşte să emigreze în Israel. „Pentru mine, faptul de a fi studiat neurologia în România a fost ca un paşaport internaţional.” (mărturiseşte academicianul, fără rezerve)

(w882) Jean-Jacqu

În Israel a început cu activităţi de voluntariat în zone defavorizate. Era recunoscut drept un medic ilustru al situaţiilor de criză. Îşi desăvârşeşte cercetările în domeniul neuroştiinţei. Meritele sale au fost recunoscute şi a fost numit director al Centrului de Medicină a Somnului de pe lângă Centrul Medical Sheba.

Organizează cursuri de medicină a somnului la Universitatea din Tel-Aviv. Faima sa este direct proporţională cu meritele profesionale care îi deschid o cale academică de necontestat: în 1986 este numit profesor-invitat la Clinica Charcot a Universităţii Pierre et Marie Curie din Paris şi i se atribuie prestigioasa medalie Pierre Castaigne, ocazie cu care este primit ca membru de onoare a Societăţii franceze de Neurologie; iar în 1995 predă la catedra Clinicii de Neurologie a Facultăţii de Medicină Sackler.

În anul 2016 a fost primit ca membru de onoare al Academiei Române.

Întoarcerea în România mă face mai tânărUnii, când pleacă, îşi neagă obârşia. Eu sunt un israelian corect şi mândru dar respect ţara de unde am plecat şi ce am primit în România.

 

 
Românul care a contribuit la descoperirea mileniului, în colecţia „Români universali”, la TVR 1 | VIDEO

Pe 20 şi 27 mai, Cristian Tabără ni-l prezintă pe profesorul şi cercetătorul Sorin Istrail, coordonatorul echipei care a lucrat la întoc­mi­rea ...

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00, TVR Cultural transmite în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui ...

Filosoful Mircea Dumitru și medicul neurolog Constantin Popa, la „Dialoguri academice”, în 19 mai, la TVR Cultural

TVR Cultural difuzează duminică, 19 mai, de la ora 22.40, dialogul filosofului Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române, cu medicul ...

 

#TVRedu