loader
Foto

Galerie foto

„Istorii de bun gust” şi „Turnul Summitului”

Preparatul românesc care a încântat, la Summitul UE de la Sibiu, în 2019, pe cei mai exigenţi demnitari ai lumii l-ați descoperit joi, 6 octombrie, de la ora 22.00, la "Istorii de bun gust".

 

O nouă poveste delicioasă la „Istorii de bun gust”, emisiunea de antropologie culinară difuzată de TVR2 în fiecare joi, începând cu ora 22.00. În seara aceasta am mers în Bucovina, mai precis în Câmpulung Moldovenesc unde, de la Chef Radu Zărnescu, am învăţat să preparăm un produs original, „Turnul Summitului”.

Ce rol ocupă mâncarea când vorbim de brand-ul unei zone? Poate mâncarea să ţeasă în jurul ei o poveste care să întărească un brand? Sunt întrebări la care au căutat răspunsuri Camelia Moise, realizatoarea emisiunii, antropologul culinar Iulia Drăguţ, Cosmin Josan, creator de branduri şi Chef Radu Zărnescu, cunoscut maestru în arta culinară, vice-preşedintele Euro-Toques International la Bruxelles. Ei au amintit şi povestea inedită a preparatului brand lansat la Summitul UE de la Sibiu, în 2019.

(w882)

La Sibiu, Chef Radu Zărnescu fusese invitat, alături de echipa sa, pentru a pregăti un preparat culinar personalizat, demn să ajungă în farfuriile înalţilor demnitari, preşedinţi, miniştrii, ambasadori sau oameni din presă din toată lumea. În 2019, în Sibiu se suprapuneau două mari evenimente: Summitul UE şi European Region of Gastronomy.

„M-am gândit să realizez un preparat specific zonei, cu care să ne mândrim şi pe care l-am numit „Turnul Summitului”, inspirat de Turnul Sfatului din zonă. Turnul era realizat din carne de oaie, pentru că în Sibiu carnea de oaie este un produs local autentic. Am folosit trei tipuri de carne de oaie: pastramă crudă, oaie prăjită la faţa locului şi carne de oaie gătită în vezică de taur. Ideea a făcut senzaţie. Doamna ambasador a Republicii Populare Chineze fost încântată de preparat şi am discutat mult cu delegaţia chineză. Şi premierul Italiei, Giuseppe Conte, a apreciat preparatul culinar.

(w882)

Am să reproduc „Turnul Summitului” pentru emisiunea „Istorii de bun gust”, dar voi folosi carne de vită, calupuri de ceafă, varianta crudă şi o a doua variantă gătită cu tehnica sous-vide. Preparatul în sine nu e complicat, ideea fiind să ai mai multe tipuri de carne, preparate în moduri diverse. Carnea o vom asocia cu salate, roşii, mirodenii iar prezentarea sa în farfurie este spectaculoasă. Foarte important este ca preparatul cap de afiş din meniu să fie menţinut la un standard calitativ constant”, a spus Radu Zărnescu.

Roşiile cherry pot fi trase în tigaie cu unt, afine, bacon şi rosmarin. Pentru decorul comestibil se poate folosi praz, chiar dacă nu este specific zonei.

 
„Pastila de artă”. Ștefan Pelmuș:  Aș vrea să reușesc, prin intermediul picturii mele, să nu-mi mai fie frică de moarte

Între 20 și 26 mai, la TVR Cultural, Ileana Ploscaru Panait le propune telespectatorilor TVR Cultural să descopere portretele pictorițelor Yvonne ...

Istoricul Lucian Boia, la „Mic dejun cu un campion”: Românii trebuie să știe cine sunt (ediție din 2015) | VIDEO

TVR Cultural redifuzează, între 20 și 24 mai, dialogurile Danielei Zeca Buzura cu actorul Mircea Albulescu (1934-2016), fosta campioană la ...

Valentina Băințan, în dialog cu soprana Chen Reiss, „o voce perfectă Strauss”, la „Podcasturile TVR#Enescu” în 25 mai, la TVR Cultural

La „Podcasturile TVR#Enescu”, de sâmbătă, 25 mai, Valentina Băințan o are ca invitată pe soprana Chen Reiss, „o voce de o luminozitate și de o ...

 

#TVRedu