loader
Foto

Ion Haiduc a deschis noul sezon al emisiunii “Din Arhiva TVR”

Expresiv, carismatic și cu tolba plină de povești ca un haiduc adevărat ce este, actorul Ion Haiduc a deschis seria emisiunilor “Din Arhiva TVR”, sâmbătă, 18 mai, de la ora 20:00, la TVR3. A doua parte a emisiunii dedicate lui Ion Haiduc o puteți urmări sâmbătă, 25 mai, ora 20:00.

 

Este un împătimit al scenei, chiar dacă în tinerețe intenționa să devină… medic. Și asta în urma unei experiențe neplăcute pe care a avut-o când era copil. Însă destinul a avut alte planuri pentru el, hărăzindu-i bucuria întâlnirii cu publicul.

(w882)

Ion Haiduc s-a născut la Oradea, numele său nefiind întâmplător. Este urmașul unui haiduc adevărat pe nume Novac, pe linia descendentă a mamei. Poate că de la acesta a moștenit firea năvalnică și nestăpânită, acel foc interior mistuitor pe care a reușit să-l transmită de-a lungul timpului tuturor personajelor interpretate.

(w882)

Mărturisește cu umor că a ajuns să facă teatru… din întâmplare. Pasionat de rock și de muzica anilor `60, a fost atras de studiul chitarei, însă dintr-un concurs de împrejurări, în loc să meargă la secția dedicată instrumentelor, a intrat la cea unde se studia actoria în cadrul Școlii de Artă din Timișoara.

(w882)

A fost suficient pentru a-l determina să dea admitere la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică pe care l-a absolvit în 1969, la clasa profesorului George Dem. Loghin. A început să joace pe scena Teatrului Nord din Satu Mare, însă doar după câțiva ani a ajuns pe scena Naționalului din Timișoara.

Însă adevărata casă i-a devenit în 1990 Teatrul Nottara din București, acolo unde joacă și astăzi cu aceeași abnegație, dăruire și pasiune. A adunat nenumărate aplauze, în cei aproape 33 de ani de carieră artistică petrecuţi doar pe această scenă în spectacole precum “Henric al IV-lea” de Luigi Pirandello, regia: Dominic Dembinski,  “Transfer de personalitate” de Dumitru Solomon, regia: Mircea Cornişteanu, “Prinţul negru” de Iris Murdoch, regia: Cornel Todea,  “Avarul” de Molière, regia: Mircea Cornişteanu, “Vacanţă în Guadelupa” de Pierre Sauvil şi Éric Assous, regia: Diana Lupescu, “Roman teatral” de Mihail Bulgakov, regia: Vlad Massaci, “Mult zgomot pentru nimic” de William Shakespeare, regia: Diana Lupescu şi “O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, regia: Alexandru Mâzgăreanu.
.

(w882)

Este un artist total, cu o putere de muncă incredibilă şi cu o evoluţie scenică dominată de forţă. Dotat cu o putere de concentrare fantastică, Ion Haiduc trece cu uşurinţă de la rolurile clasice, de pe scena teatrului, la rolurile de pe platoul de filmare, dinamice, moderne, complet diferite. Astfel, a jucat în zeci de filme, precum: "Cale liberă" în regia Nicu Stan, "Pădureanca" în regia lui Nicolae Mărgineanu, "Rochia albă de dantelă" în regia lui regia Dan Piţa,  "Divorţ din dragoste", în regia lui Andrei Blaier, "Priveşte înainte cu mânie" în regia lui Nicolae Mărgineanu, "Amen" in regia lui Costa Gavras, sau ''Apostolul Bologa'', după Liviu Rebreanu în regia lui Dominic Dembinski.

(w882)

Astfel, pe parcursul a două ediții din 18 si 25 mai, de la ora 20.00, la TVR3, actorul Ion Haiduc povestește pe scena Teatrul Odeon, una dintre gazdele emisiunii, alături de Muzeul Cotroceni pe parcursul acestui sezon, despre teatru, despre pasiunile sale, despre viață.

Și nu doar poveștile tale fascinează, ci și talentul său… la desen. Căci îi va dărui lui Irninis Miricioiu un cadou creat chiar în timpul realizării interviului. Un desen talisman pe care îl schițează pe fiecare text nou ce reprezintă actul de naștere al fiecărui personaj.

***

Surse foto: Facebook

 
Familia Maitec, o dinastie de artiști. Stèphane Maitec: Am dorit să ne reîntoarcem la sursă şi să plecăm de la lucruri simple | VIDEO

Între 8 și 14 iulie, la „Biografii necesare”, TVR Cultural redifuzează dialogurile dintre artista vizuală Ileana Ploscaru Panait și Letiția ...

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu scriitorul Kamel Daoud, în 14 iulie (ediție din 2015) | VIDEO

Între 8 și 14 iulie, la „Mic dejun cu un campion”, telespectatorii TVR Cultural pot revedea dialogurile Danielei Zeca Buzura cu scriitorul Norman ...

Răspunderea penală a persoanei juridice

Răspunderea penală a persoanei juridice

publicat: joi, 11 iulie 2024

Care sunt măsurile ce pot fi luate împotriva persoanei juridice acuzate de săvârşirea unor infracţiuni cu consecinţe grave? Când pot fi dispuse ...

 

#TVRedu