loader
Foto

Galerie foto

Ioan Andrei Ionescu: „Rolul este un tribut adus tatălui meu”

Sâmbătă, 16 aprilie, ne-am întâlnit la Mic Dejun cu un Campion cu Ioan Andrei Ionescu, actorul care l-a interpretat în 2014 pe sculptorul român în filmul „Brâncuşi pentru eternitate”. De la ora 9:30, la TVR 2, şi ora 13:00, la TVR HD.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Sezonul trei al răsfăţului la o cafea bună, cu arome de mentă şi alte delicii intelectuale, în compania scriitoarei şi jurnalistei Daniela Zeca Buzura, continuă. În fiecare sâmbătă, de la ora 9:30, la TVR2 şi de la ora 13:00, la TVRHD.

„Pentru o vreme va fi cunoscut drept Brâncuşi, dar resursele actoriceşti ale lui Ioan Andrei Ionescu îl vor conduce, fără îndoială, către multe alte roluri memorabile”, este convingerea Danielei Zeca Buzura, amfitrionul obişnuitului Mic Dejun din fiecare sâmbătă dimineaţa.

„L-am cunoscut pe Ioan Andrei Ionescu la Casa Eliad, în timpul Campaniei dedicate celor 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. Echipa filmului «Brâncuşi pentru eternitate» era acolo pentru o vizionare cu public. Dincolo de «aventurile» producţiei cinematografice, am putut afla ceva în plus ascultând cu îndoită atenţie un actor de un firesc cuceritor. Şi mai ales când a mărturisit cum s-a pregătit pentru rol, deja hotărârea era luată. Va fi invitatul nostru la Mic Dejun cu un Campion”, povesteşte Ileana Ploscaru Panait, producătoare emisiunii.

Într-adevăr, Ioan Andrei Ionescu a „trăit” personajul într-un fel aparte. Nu numai fizic – a slăbit 15 kilograme ca să „intre” în rol. Putea să obţină doar o asemănare exterioară. Prin arta machiajului, a costumului, a luminii, a întreg eşafodajului de mijloace cinematografice se poate crea un personaj. Dar Ioan Andrei Ionescu a intrat în interiorul imaginii clişeu a lui Brâncuşi. Lecturând, înţelegând ceva din convingerile sculptorului, modelând lutul, citind, apelând la o asceză prin care să surmonteze faptul imediat, descriptiv.

Şi a reuşit cu asupra de măsură. Poate că influenţa şi destinul tatălui care este plastician l-au ajutat. Se poate. „Tata a fost modelul meu viu în studiul personajului. Rolul este un tribut adus tatălui meu” – mărturisea Ioan Andrei Ionescu. Dar dacă nu ar fi avut propriile resurse de înţelegere şi exprimare, propriul ochi al sensibilităţii sale, se prea poate că ar fi rămas doar în zona pur declarativă, a unui exerciţiu estetizant şi nimic mai mult.

A absolvit Universitatea de Teatru şi Film în 2001, la clasa lui Gelu Colceag, urmată de un an de studii aprofundate de actorie la UNATC, 2002 – 2003. A jucat de toate: teatru underground la Green Hours, apoi patru roluri titulare, a urmat Brâncuşi, apoi  „Anonimul Veneţian” cu Ilinca Goia, ar fi jucat şi în telenovele după cum afirma prin 2006, abordează music hall-ul, face roluri în filme, călătoreşte, are contracte în afară, a jucat alături de dive precum Maia Morgenstern sau... Sharon Stone, de Andy Garcia şi Jon Voight.

Este implicat în proiecte sociale, îşi exprimă apăsat şi cu claritate convingerile, nu exclude o implicare politică într-un viitor copt pentru venirea unor oameni cu viziune autentică. Are o soţie arhitect care activează ca scenograf, două fetiţe superbe care îi dau certitudinea viitorului. Dealtfel, privind prin ochii propriilor copii, programul său politic ar începe cu sănătatea, cultura şi educaţia. Atât. „Şi atunci România aceasta ca un copil ce trebuie crescut şi apărat ar avea suficiente mijloace pentru a se împlini frumos”, continuă el.

Este actor la Teatrul Naţional din Bucureşti, unde îl puteţi vedea în nu mai puţin de şapte producţii în stagiunea curentă. „Iau asupra mea toată această povară a emoţiilor bune şi a celor rele pentru ca spectatorul să-şi poată rezolva propriile probleme doar privindu-mă. Este un schimb infinit de energie de ambele părţi”, spune actorul.

Colaborează cu Teatrul Luni de la Green Hours, cu Teatrul Bulandra, cu Teatrul „Geo Bogza” de la Câmpina, cu teatrul de televiziune. În filmul românesc a jucat sub îndrumarea regizorilor Nicolae Mărgineanu, Vlad Feier, Alexandru Cnejevici, Alexandru Maftei, Adrian Popovici (producţia „Brâncuşi pentru eternitate”, 2014), iar dintre producţiile străine la care a lucrat le amintim pe cele mai recente, „What About Love”, regia Klaus Menzel, 2015 şi „Werewolf: The Beast Among Us”, regia  Louis Morneau, 2012.

Este sensibil la onoruri. Cine n-ar fi? Să joci lângă o mare actriţă precum Maia Morgenstern al cărui exemplu este acela de a uita în clipa următoare că ai luat un premiu important, pentru a porni mereu, asudând, spre un alt proiect este o mare încercare. Când apari pe prima pagină în „Dilema Veche” este, fără îndoială un semn de recunoaştere a valorii personale dar pentru mulţi ar fi şi o ireparabilă orbire. Cu mult umor, Ioan Andrei Ionescu recunoaşte: „Vanitatea este păcatul meu preferat”.

Drumul  în viaţă îl poartă pe potecile credinţei, respectului, răbdării, milei, bunăvoinţei, perseverenţei. Un parcurs iniţiatic, de la care nu ar dori să se abată niciodată şi care începe cu credinţa şi se termină cu perseverenţa. Adică, cu îndârjita voinţă de a nu se da bătut niciodată. „Nu te opri, mergi înainte. Cu orice preţ”, este îndemnul lui Ioan Andrei Ionescu. Ceea ce şi face. În fiecare zi.

***

Emisiunea este difuzată şi pe TVR HD (sâmbătă, 16 aprilie, ora 13:00), TVR Internaţional (marţi, 19 aprilie  ora 16:00) şi TVR Moldova (sâmbătă, 23 aprilie, ora 9:00)

***

„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul TVR al emisiunii.

 

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu