loader
Foto

Galerie foto

Interviu-eveniment „E Vremea Ta” despre recordurile de temperatură din vara 2023 | VIDEO

Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice a răspuns întrebărilor realizatoarei TVR Cristina Dănilă despre vara anului 2023, cea mai caldă de când există date meteo complete.

 

Valuri de caniculă, inundaţii fără precedent, recorduri globale ale suprafaţei terestre, dar şi ale apelor oceanice doborâte rând pe rând – aceștia sunt termenii care descriu vara acestui an. Luna august 2023 a fost cu aproximativ 1,5 grade C peste media temperaturilor din era preindustrial cea mai călduroasă din istoria înregistrată a omenirii, iar observatorul european Copernicus prognozează că anul acesta va fi probabil cel mai cald an din istorie.

În acest context, emisiunea „E Vremea Ta!”, de unde telespectatorii TVR 2 află 7 zile din 7, de la ora 18:50, cele mai bune şi rapide informaţii despre climă, mediu și alte domenii conexe a pregătit un interviu în exclusivitate cu Samantha Burgess - director adjunct al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S). Interviul a fost realizat de Cristina Dănilă, jurnalist TVR.

(w882)

Interviul integral îl găsiți aici:

​Ultimele trei luni ale acestui an au fost cele mai călduroase înregistrate vreodată pe Terra în istoria măsurătorilor termice, a anunţat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), informează DPA şi AFP. De asemenea, în august 2023 a fost măsurată cea mai mare temperatură medie globală la suprafaţa apei marine: 20,98 grade Celsius.

Această agenţie specializată din cadrul ONU, citând date transmise de Serviciul european Copernicus privind Schimbările Climatice, a precizat că august 2023 a fost "de departe" cea mai călduroasă lună august din istoria măsurătorilor şi a ocupat, totodată, locul al doilea în topul celor mai călduroase luni înregistrate vreodată, după iulie 2023.

Baza de date Copernicus datează din 1940, dar poate fi comparată cu climatele din mileniile trecute, stabilite cu ajutorul inelelor arborilor sau al carotelor de gheaţă şi rezumate în ultimul raport al grupului de experţi pentru climă al ONU (IPCC). Pe această bază, „cele trei luni prin care tocmai am trecut sunt cele mai calde din ultimii 120.000 de ani, cu alte cuvinte de la începutul istoriei umane”, a spus Samantha Burgess.

În primele opt luni ale anului, temperatura medie globală a fost cu doar 0,01°C în urma anului 2016, cel mai cald an măsurat vreodată.

Foto credit: pixabay.com

 
Buna-creștere și nota de plată: Cultura bacșișului în lume

Răsplata în bani pentru un serviciu primit poate fi obligatorie pentru unii, dar jignitoare pentru alții. Fiecare cu tradițiile lui, nimic de ...

Comedia - de la teorie la practică (II). Am înțeles poanta ? | VIDEO

Râdem noi, râdem, dar de unde vine râsul nostru? Oamenii s-au întrebat și au cercetat tema comicului, acest subiect complex și profund uman. ...

Comedia - de la teorie la practică (I) De ce râdem? | VIDEO

De ce râde omul? Cum devin amuzante un cuvânt, o expresie ori o situație? Mecanism de apărare, explozie de detensionare, surpriză, absurd - ...

 

#TVRedu