loader
Foto

Galerie foto

Interviu cu Vladimir Soloviov, la “Breaking Fake News” | VIDEO

Despre pretenţiile imperiale ale Rusiei, într-o nouă ediţie “Breaking Fake News”  la TVR 1. Miercuri, 12 octombrie, ora 18.00, realizatorul Marian Voicu a stat de vorbă cu Vladimir Soloviov, jurnalist la Kommersant, stabilit la Chișinău.

 

Prima emisiune din peisajul audiovizual românesc dedicată integral combaterii fenomenului știrilor false și dezinformării continuă la TVR 1 cu o nouă ediţie pe 12 octombrie, când moderatorul şi realizatorul Marian Voicu ne propune o exclusivitate: la „Interviul săptămânii”, interlocutorul lui va fi Vladimir Soloviov, jurnalist al cotidianului distribuit la nivel naţional în Rusia şi dedicat în special politicii şi afacerilor – „Kommersant”. În prezent, Vladimir Soloviov este stabilit la Chișinău.

(w882)

Moscova a pierdut lupta pentru inimile și mințile oamenilor, dar şi-a păstrat pretențiile imperiale. O discuţie clarificatoare despre situaţia de la Moscova, despre cum vede poporul rus invazia Ucrainei, despre pretenţiile imperiale ale conducătorului de la Kremlin urmărim la “Breaking Fake News” miercuri, de la ora 18.00, la TVR 1.

Ce cred rușii cu adevărat despre acest război? Jurnalistul Vladimir Soloviov  răspunde: „Ce spune sociologia. Aparatul de stat desigur susține războiul, nimeni dintre funcționari nu l-a condamnat, toți susțin acțiunile Rusiei în Ucraina. Sondajele arată că 70- 80% din populație susține operațiunea specială. Desigur este și o parte care este împotrivă. Știu mulți jurnaliști care au plecat din Moscova. Am mulți cunoscuți care, după începerea războiului, au părăsit Rusia. Locuiesc în străinătate și încearcă să își construiască o viață. Sunt cei care se exprimă activ, iar acest lucru este acum pedepsit penal. Nici măcar cuvântul război nu poate fi pronunțat în media. Este greu să estimezi ce parte a populației susține războiul, pentru că nu cred că cei care răspund la sondaje o fac cinstit, pentru că se tem să spună ce cred. În Rusia nu au fost proteste masive antirăzboi, oamenii au ieșit, au fost arestați, amendați, dar nu a existat o mișcare puternică. Dimpotrivă. Propaganda povestește despre succese, explică necesitatea războiului. Nimeni nu știe exact care sunt pierderile. Nu există cifre exacte. Pentru acele publicații care mai funcționează în Rusia, sursele sunt exclusiv cele oficiale, nu au dreptul să folosească altele, doar datele ministerului apărării. Dar nu am văzut groază față de ce se petrece. Există sprijin, chiar euforie, pentru că ne luăm ce ne aparține. Vladimir Putin a zis de curând că Petru cel Mare a întărit și realipit teritorii, asta facem și noi. Și se pare că această opinie are mulți susținători”.

Din emisiunea “Breaking Fake News” nu lipsesc rubricile consacrate:

În Iran, conducerea dictatorială încearcă să înăbușe protestele care au cuprins țara prin violențe și dezinformare. Iar în Rusia, dezinformarea produsă pentru export a găsit noi căi pentru a evita restricțiile impuse de Occident. Toate detaliile le găsim în „Revista presei Fake, cu Horia Grușcă”.

„Carta ONU acordă învingătorilor din cel Doilea Război Mondial dreptul de a întreprinde orice acțiune împotriva țărilor care au luptat împotriva lor, deci Rusia are dreptul să invadeze Ucraina” – este o nouă dezinformare lansată de Kremlin. Cum stau lucrurile de fapt ne explică Tatiana Țarfulea la „Conspirația săptămânii”.

A lăsat într-adevăr Petru cel Mare un testament politic? Le-a poruncit într-adevăr urmașilor săi să cucerească Europa și să o îngenuncheze? În rubrica „Fake-uri istorice”, Gabriela Avram vine cu lămuriri.

Ediţiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

 
100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

Gustul victoriei (III): Șofranul, vanilia și aromele vieții

Care sunt cele mai scumpe mirodenii, la ce sunt folosite și de unde le obținem? Cum acționează condimentele asupra alimentelor și de ce se ...

 ParenTin’, proiectul pentru adolescenți | VIDEO

ParenTin’, proiectul pentru adolescenți | VIDEO

publicat: sâmbătă, 09 noiembrie 2024

În data de 14 decembrie, Cluj-Napoca va găzdui o inițiativă inovatoare, lansată de neuropsihiatrul Cristian Andrei, intitulată "ParenTin'".

 

#TVRedu