loader
Foto

Intervenţia statului în lupta cu fake news din online – ajutor sau cenzură?

Consideraţi că statul trebuie să se implice în acţiuni de identificare a ştirilor false şi combatere a propagandei ruse? Mihai Rădulescu ne-a invitat la „Referendum” luni, 14 martie, de la ora 21.00, în direct la TVR 1.

 

Invazia militară în Ucraina e doar partea vizibilă a războiului permanent pe care Rusia îl poartă cu lumea civilizată. Imixtiuni în alegerile interne din ţări occidentale, Brexit, conspiraţii pe tema pandemiei - toate poartă amprenta maşinăriei de manipulare şi propagandă a Kremlinului. Uniunea Europeană a calificat-o în urmă cu câţiva ani drept principala sursă de dezinformare de pe continent şi a luat o serie de măsuri pentru a o combate. Dar ofensiva informaţională a Moscovei a revenit în forţă odată cu atacul asupra Ucrainei. Suntem bombardaţi cu ştiri contradictorii, cu informaţii senzaţionale şi imagini bulversante. Despre care Mihai Rădulescu şi-a provocat invitaţii să discute luni, pe 14 martie, de la ora 21.00, într-o nouă ediţie a emsiunii „Referendum”, transmisă în direct la TVR 1.

Un adevărat război se poartă în aceste zile şi prin tranşeele internetului, prin subsolurile infectate de troli ale reţelelor sociale. Aşa s-a ajuns la îmbulzeala iraţională pentru paşapoarte sau pastile cu iod, la cozile de la benzină şi de la ulei. Nu doar la noi. În Bulgaria, un bătrân a murit în înghesuiala creată de oamenii care s-au bătut pe ulei, la un hipermarket.

„Multă lume se întreabă, îngrijorată, dacă şi cum se pot contracara aceste ştiri false, menite să genereze panică şi isterie. De aici, însă, drumurile se despart. Unii văd un rol mai mare al Guvernului şi autorităţilor în lupta cu propaganda rusă, alţii se opun ideii, pe motiv că astfel s-ar da 'liber' la cenzură. Vă întrebăm şi pe dumneavoastră: Consideraţi că statul trebuie să se implice în acţiuni de identificare a ştirilor false şi combatere a propagandei ruse?”, a anunţat Mihai Rădulescu, realizator şi moderator al emisiunii.

Au fost invitaţi să îşi susţină părerile privind maniera în care ne afectează toate „adevărurile” din online Remus Ştefureac, politolog, directorul INSCOP, Petrişor Obae, analist media, editorul Paginademedia.ro, Marian Voicu, jurnalist TVR, realizator „Breaking Fake News”, Oana Popescu Zamfir, expert în comunicare strategică, director Globalfocus Center, iar prin Skype, Gabriel Diaconu, medic psihiatru, conf. dr. Adrian Papahagi, filolog, Cristian China Birta, blogger, „Kooperativa 2.0”.

Telespectatorii sunt aşteptaţi, la rândul lor, să comenteze şi să voteze, ca de obicei, pe platformele stiriletvr.ro şi hotnews.ro, precum şi pe paginile de Facebook TVR 1 şi Facebook Referendum. Cele mai interesante comentarii şi întrebări vor fi prezentate în emisiune.

Sondajul demarat în ediţia precedentă, în care am fost invitaţi să ne spunem părerea cu privire la boicotarea artiştilor ruşi care şi-au arătat susţinerea pentru acţiunea militară a Rusiei în Ucraina, continuă încă, atât pe stiriletvr.ro, cât şi pe platforma partenerului media hotnews.ro, iar rezultatul va fi anunţat luni seară, la „Referendum”.

***

La „Referendum”, o temă de actualitate este susţinută cu argumente de două tabere cu opinii contrare, iar telespectatorii participă activ, acordându-şi votul pentru una sau cealaltă dintre echipe. Realizator şi gazdă, Mihai Rădulescu, moderator cu experienţă, intervine pentru a asigura echilibrul confruntării. „Referendum” a debutat în grila de toamnă 2021 a principalului post al Televiziunii Române şi se vede în direct, în fiecare seară de luni, de la ora 21.00, la TVR 1. Românii din afara graniţelor sunt şi ei invitaţi la vot: emisiunea se difuzează simultan şi la TVR Moldova, iar de la ora 22.50, tot luni, la TVR Internaţional.

 

 

 
100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

Gustul victoriei (III): Șofranul, vanilia și aromele vieții

Care sunt cele mai scumpe mirodenii, la ce sunt folosite și de unde le obținem? Cum acționează condimentele asupra alimentelor și de ce se ...

 ParenTin’, proiectul pentru adolescenți | VIDEO

ParenTin’, proiectul pentru adolescenți | VIDEO

publicat: sâmbătă, 09 noiembrie 2024

În data de 14 decembrie, Cluj-Napoca va găzdui o inițiativă inovatoare, lansată de neuropsihiatrul Cristian Andrei, intitulată "ParenTin'".

 

#TVRedu