loader
Foto

Întâlnire la Mic Dejun cu Horia Andreescu, un vrăjitor al baghetei

Dirijorul Horia Andreescu a acceptat invitaţia TVR la "Mic dejun cu un campion". Conversaţia cu Daniela Zeca Buzura o puteţi urmări sâmbătă, 26 noiembrie, de la ora 10:00, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR +.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

’’Rareori dirijorul Horia Andreescu a acceptat să-şi întoarcă faţa de la orchestră şi să rămână mai mult de o clipă cu chipul spre public. La Mic Dejunul din această sâmbătă, noi am avut asemenea noroc’’
– Daniela Zeca Buzura.

(w882) Horia Andr

’’La cei 70 de ani împliniţi, dirijorul Horia Andreescu rămâne acelaşi artist marcat de o tinereţe fără bătrâneţe. Vivace, păşind în ritmul măsurii muzicii din sufletul şi din mintea sa, cu pletele în vânt ca un adolescent flower-power, Horia Andreescu a sosit la Cafe Verona mai devreme decât anticipasem. Nu de alta, dar era grijuliu cu ceea ce urma să povestească. S-a aşezat la o masă în spatele platoului nostru improvizat, şi-a scos notiţele, subliniind sârguincios câteva pasaje de care nu voia să uite. „Câtă meticulozitate”, îmi zic, „dar n-o cunoaşte pe Daniela”, mi-am continuat gândul. Recunosc că ne-am temut de un refuz: are mereu tot felul de angajamente, cursuri, întâlniri şi e o perioadă cam aglomerată. Nici pe departe. Seriozitatea s-a topit imediat sub conversaţia spumoasă şi versatilă care s-a declanşat odată cu comanda, ’’Motor!’’ – ne destăinuie Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii.

(w882) Horia Andr

A urmat istoria pe scurt a unei vieţi marcate de copilăria fericită de la Braşov, de muzică, de şansa de a cunoaşte mari personalităţi ale scenei muzicale internaţionale, de alăturarea de colegi remarcabili – ce şanse ar fi fost, dacă nu un destin favorabil, de a fi coleg de şcoală şi de bancă la Braşov cu un alt mare dirijor, Cristian Mandeal – de orchestre remarcabile, profesori extraordinari, de unica şi irepetabila experienţă alături de Sergiu Celibidache şi de orchestra Filarmonicii, de îndrăgostirea de Enescu şi Beethoven, de turnee şi iubiri statornice.

Un proiect de mare anvergură şi drag inimii sale este integrala Enescu. De altfel, pasiunea cu care vorbeşte despre George Enescu este aproape mistică. Iar exemplul acestuia l-a urmărit toată viaţa, cu statornicie.

(w882) Horia Andr

O amintire vie rămâne perioada de la Conservatorul bucureştean când ’”cânta’’ la orchestră în sala de concerte a şcolii, apoi studiile de la Academiile de Muzică de la Viena (cu Hans Swarowsky şi Karl Österreicher), Trier şi München (cu Sergiu Celibidache). Lunga perioadă de formare ca dirijor l-a făcut să înţeleagă o dată în plus nevoile tinerilor muzicieni şi să-şi îndrume studenţii de astăzi de aşa manieră încât să le formeze nu numai cultura şi practica muzicală, ci şi caracterul. De aceea nu este deloc întâmplătoare înfiinţarea Orchestrei de Cameră ’’Virtuozii’’ din Bucureşti pe care o dirijează şi cu care a efectuat atâtea turnee peste tot în lume.

Este unul dintre prestigioşii dirijori ai Orchestrei Filarmonice ’’George Enescu’’ din Bucureşti. În 1997, Uniunea Criticilor Muzicali îl desemna "Dirijorul anului". Dar a colaborat şi cu alte mari orchesre europene: London Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker, Royal Philarmonic Orchestra, orchestrele simfonice din Ierusalim, BBC Scotish, Germania, ş.a. Unul dintre premiile de excelenţă este Premiul Criticii la Bienala Muzicii Contemporane primit la Berlin în 1981.

(w882) Horia Andr

Horia Andreescu a colaborat îndeaproape cu radioul şi cu televiziunea, având multe concerte şi emisiuni înregistrate în arhiva celor două prestigioase instituţii publice din România. De altfel, în campania de susţinere a acestora, Horia Andreescu, alături de alţi intelectuali, a pledat cu forţă şi convingere pentru susţinerea lor ca parte a tezaurului naţional.

Excelenţa profesională i-a fost recunoscută în 2002 ca laureat al Premiului Comitetului Naţional UNESCO pentru dezvoltare culturală şi în 2006 prin decernarea Ordinului Naţional ’’Pentru Merit’’ în grad de Mare Cruce.

’’La finalul înregistrării noastre nu am putut să nu-i fac o mărturisire: l-am văzut prima dată la Ateneul din Bacău. Era primul concert la care mă duceam de la stabilirea mea în urbea din Moldova pe perioada celor trei ani de stagiatură. Şi a fost pentru prima dată când nu mi-a părut rău că nu sunt acasă, pentru că Bacăul avea atâtea de oferit: muzee, case memoriale, galerii de artă, ateliere pentru artişti, librării, tabere de creaţie, Tescani – casa lui Enescu, şi... scena Ateneului unde l-am văzut fără să ştiu atunci că ne vom întâlni acum, din cu totul alte perspective. Mi s-a părut că Horia Andreescu coborâse direct de la distanţa celor aproape 30 de ani care mă despărţeau de acel moment. Şi a fost extraordinar de reconfortant că am întâlnit pentru o clipă aerul colorat şi frumos al tinereţii. Al său şi al meu”, mai spune Ileana Ploscaru Panait.

(w882) Horia Andr

***

„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea TVR a emisiunii.

***

Emisiunea este difuzată şi pe TVR HD (sâmbătă, 26 noiembrie, ora 10:00/ în reluare duminică, 27 noiembrie, ora 11:00), TVR Internaţional (marţi, 29 noiembrie, ora 10:30 / în reluare vineri, 2 decembrie, ora 15:00) şi TVR Moldova (sâmbătă, 3 decembrie, ora 9:00).

***

Emisiunea poate fi urmărită livestream pe TVR+ pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu