loader
Foto

Întâlnire de colecţie cu Tatiana Niculescu la "Mic Dejun cu un Campion"

Sâmbătă, de la 10.00, la TVR 2 și duminică, de la 9.00, la TVR3, Daniela Zeca Buzura şi Tatiana Niculescu au vorbit despre cea mai recentă apariţie în librării: ’’Regele şi Duduia. Carol al II-lea şi Elena Lupescu. Dincolo de bârfe şi clişee (2019)".

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Tatiana Niculescu este o scriitoare care ştie să-şi folosească abilităţile jurnalistice pentru a scrie atât proză neficţională, cât şi dramaturgie sau reportaj. Sunt tot atâtea direcţii de exprimare ale unui creator care poartă o amprentă specifică speciei literare sau ziaristice la care face referire, expuse într-o cheie extrem de personală.

Invitata de astăzi de la ’’Mic Dejun cu un Campion’’, absolventă Facultăţii de Filologie a Universităţii Bucureşti şi a Institutului European de Jurnalism de la Bruxelles a activat mulţi ani ca reporter, ulterior redactor şef al postului de radio BBC, la Londra (1994 - 2004) şi la Bucureşti (BBC World Service 2004 - 2008).

Dar, formaţia sa de scriitor s-a exprimat ca autoare de cărţi neficţionale - ’’Spovedadie la Tanacu’’ – 2006, ’’Cartea judecătorilor’’ – 2007, reeditată în 2013 – ambele adaptate pentru scenă. ’’Spovedadie la Tanacu’’ a fost pusă în scenă la New York de binecunoscutul regizor Andrei Şerban în 2007. Ambele cărţi au servit şi ca scenariu pentru mult premiata producţie ’’După dealuri’’, un film în regia lui Cristian Mungiu. O producţie 2012, distinsă la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes pentru cel mai bun scenariu şi pentru cea mai bună interpretare femninină – în rolurile principale: Cosmina Stratan, Cristina Flutur.

(w882)

Iată deci, o vizibilitate şi un succes imediat pentru două cărţi ce sondează o problematică acută a societăţii contemporane româneşti, care nu au rămas doar în paginile unor cărţi ci au avut un impact imediat la public.

O altă piesă îndependentă semnată de Tatiana Niculescu este ’’Brâncuşi versus SUA’’ într-o interpretare diferită a celebrului proces judecat în 1926 în Statele Unite, în care celebrul sculptor român, cu prilejul organizării expoziţiei sale şi-a apărat creaţia în faţa justiţiei americane.

Lista cărţilor pe care le-a scris este cu mult mai lungă: ’’Nopţile patriarhului, 2011; ’’În ţara lui Dumnezeu’’, 2012; ’’Povestea domniţei Marina şi a basarabeanului necunoscut’’, 2013; ’’Regina Maria. Ultima dorinţă’’, 2015; ’’Mihai I, ultimul rege al românilor’’, 2016; ’’Mistica rugăciunii şi a revolverului. Viaţa lui Corneliu Zelea Codreanu’’, 2017; ’’Regele şi Duduia. Carol al II-lea şi Elena Lupescu. Dincolo de bârfe şi clişee’’, 2019.

Lansarea acestui titlu recent este de fapt şi motivul întâlnirii noastre de astăzi. Imboldul de a scrie această carte a venit dintr-o curiozitate sinceră şi dintr-un adevărat program pe care Tatiana Niculescu l-a creionat privind România interbelică, de multe ori mitizată, vreme de decenii distorsionată de ideologia comunistă.

Pare o cercetare accesibilă mai degrabă unui istoric, transformată har şi perseverenţă de scriitoarea Tatiana Niculescu, într-o carte revelatoare. Autoarea a vrut să descifreze secretele unei relaţii şi a conjuncturii istorice mai largi care au avut un impact major asupra României. După decenii de tăinuire sau de interpretare partizană (cea a guvernului Brătianu, a legionarilor şi apoi cea comunistă, dar şi cea de după 1989), dincolo de clişee şi bârfe relaţia dintre Carol al II-lea şi Elena Lupescu este pusă într-o nouă lumină.

Viaţa şi evenimentele reale, relaţiile complexe din Familia Regală, oglindite în documente de arhivă necercetate şi nepublicate până acum, din corespondenţa privată sau din presa internaţională a epocii ca şi din memoriile şi jurnalele protagoniştilor sau ale celor din cercul acestora sunt analizate cu o acribie demnă de un cercetător exersat şi puse în pagină cu verva şi fantezia unui scriitor plin de har.

(w882)

Aşa cum reiese din discuţia dintre autoare şi Daniela Zeca Buzura, scopul a fost: ’’Nu încerc nici să albesc, nici să înnegresc pe nimeni. Ceea ce m-a preocupat a fost să încerc să privesc lucrurile cu ochii lor, să le trăiesc povestea, vieţile, în contextul epocii lor’’… ’’fără nicio îndoială, povestea lor e o poveste de dragoste autentică, indiferent dacă Familiei Regale i-a convenit sau nu’’ – Tatiana Niculescu

Ceea ce impresionează la Tatiana Niculescu este documentarea meticuloasă, alegerea subiectelor – de cele mai multe ori spinoase sau controversate – ştiinţa construcţiei textului. Ce rezultă este de fiecare dată o rodnică întâlnire între sursa istorică şi produsul imaginaţiei scriitorului. Iar Tatiana Niculescu dovedeşte cu fiecare carte pe care o scoate pe piaţă că stăpâneşte o reţetă de succes ce se materializează de regulă cu un best-seller repede epuizat şi cu mai multe reeditări cerute cu insistenţă de public.

Aşadar, la Mic Dejun cu un Campion, avem privilegiul de a asista la o întâlnire specială dintre doi confraţi de condei – scriitori şi jurnalişti, deopotrivă: Tatiana Niculescu şi, amfitrionul emisiunii Daniela Zeca Buzura. Sâmbătă de la 10:00, la TVR2 şi duminică, de la 9:00, la TVR3.

 
Românul care a contribuit la descoperirea mileniului, în colecţia „Români universali”, la TVR 1 | VIDEO

Pe 20 şi 27 mai, Cristian Tabără ni-l prezintă pe profesorul şi cercetătorul Sorin Istrail, coordonatorul echipei care a lucrat la întoc­mi­rea ...

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00, TVR Cultural transmite în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui ...

Filosoful Mircea Dumitru și medicul neurolog Constantin Popa, la „Dialoguri academice”, în 19 mai, la TVR Cultural

TVR Cultural difuzează duminică, 19 mai, de la ora 22.40, dialogul filosofului Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române, cu medicul ...

 

#TVRedu