Sâmbătă, 4 decembrie, de la ora 18.50, la TVR1HD și TVR+, vă invităm la o nouă oră magică la "Teleenciclopedia"
Aventurierii artei moderne: Vrăjitorii din Montparnasse (ep. 4/5) premieră
Inaugurat în 1923, clubul Jockey devenise locul preferat pentru distracție al artiștilor suprarealiști din Montparnasse. André Breton o invita deseori pe Kikí la masa lui, însă, ea îl prefera pe Louis Aragon, nostalgic, romantic și fragil. Melancolia sa nu era doar o fațadă. Înțelesese că iubita sa, Nancy Cunard, dorea independență totală. Seducea bărbații, apoi îl abandona. În cele din urmă, Aragon s-a mutat pe strada Château, vecin cu pictorul Yves Tanguy și scenaristul Jacques Prévert. Ascultau jazz american, beau, fumau, ori se distrau cu un joc bizar de cuvinte, inventat de Tristan Tzara. În această frăție literară, focar al suprarealismului, Aragon a organizat, la 6 noiembrie 1928, o petrecere în onoarea lui Vladimir Maiakovski, cel mai mare poet rus în viață.
1917: Un an, două revoluții (ep. 4/5) premieră
După răsturnarea regimului țarist, conducerea Rusiei a fost preluată de un guvern provizoriu, compus din membrii partidelor de orientare liberală și socialistă. Pe scena politică apărea încă un „jucător” ce avea să se dovedească crucial în desfășurarea evenimentelor: Sovietul, reprezentând muncitorii și soldații „artizani” ai Revoluției din februarie 1917. Trecuseră câteva luni, Primul Război Mondial continuă să înghită resurse și să facă victime, iar reformele făgăduite încă nu par să aibă șanse de materializare. Populația fierbea, nerăbdătoare.
La sediul bolșevicilor, transformat în veritabilă fortăreață, Lenin, considerat un „apucat” nevrednic de atenție, susținea neobosit discursuri subversive. Revoluția liberal-democratică intrase în impas, dar Ilici câștiga teren.
Cavalerul mongol (ep. 3/5) premieră
Aflată la altitudinea de aproximativ 1660 m, în nord-vestul provinciei mongole Kovsogol, Valea Darkhad era odinioară teritoriul tradițional al etnicilor tuvan. Dar, în 1925, sovieticii au cedat regiunea Tagna Urianhai mongolilor, răsplătindu-le loialitatea. Acum, tuvanii traversează granița, ca să fure și să le ucidă caii, iar carnea o vând abatoarelor clandestine.
Eroul documentarului nostru, Shukhert, duce o cruciadă solitară împotriva hoților de cai. Când nu e pe urmele lor, el își completează veniturile participând la concursurile regionale de lupte. Cel mai important dintre ele se desfășoară anual, între 11 și 15 iulie, în orașul Renchinlhumbe.
Insula Rottnest (ep. 6)
Urmărim traiul vieţuitoarele insulelor din vestul Australiei în sezonul „favorabil”. Rottnest se bucură de „blândețea” iernii australe din luna iunie până în august. Deși condițiile optime de trai (mai ales surse de apă dulce) se întâlnesc pe continent, insula adăpostește cea mai numeroasă populație de quokka (între 8.000 și 12.000 de exemplare). Este dovada extraordinarei lor capacități de rezistență și adaptare. În sudul Insulei Rottnest, un cuplu de vulturi pescar își îngrijește progenitura. Insula Carnac e renumită prin populația de aproximativ 400 de șerpi-tigru, iar Insula Pinguinilor adăpostește peste 1200 de pinguini albaștri, cei mai mici din lume.
***
Reluare în 5 decembrie, de la ora 1.00, la TVR 1HD.
Producător: OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca