loader
Foto

„Îndrăgostiții din Giurgiu”, un mesaj de acum 6000 de ani

Dacă ar fi să rămână un obiect după noi, pe care locuitorii de peste 6000 de ani să-l dezgroape și să înțeleagă lucruri despre cum trăim, cum gândim și cum ne purtăm unii cu alții, ce obiect v-ar veni în gând? Realizatorea Camelia Moise ne-a invitat joi, 23 noiembrie, de la ora 21:00, la o nouă ediție „Istorii de bun gust”, la TVR 2

 

Poate că v-ați gândi la calculator, pentru că e foarte important pentru societatea de astăzi. Sau telefonul mobil... Acestea ne-ar reprezenta, ca societate. Dar între propunerea noastră și imaginea a doi îndrăgostiți, ce ați prefera?

La „Istorii de bun gust”, joi, 23 noiembrie, de la ora 21:00, telespectatorii TVR 2 au fost invitați la Giurgiu. Realizatoarea Camelia Moise ne-a condus la Muzeul Județean „Teohari Antonescu“ din Giurgiu, pentru a descoperi un artefact de mare valoare, de acum 6000 de ani. Povestea acestuia e spusă de Ionuț Cristache Gheorghe, director adjunct al Muzeului Județean „Teohari Antonescu“:

„Noi îi spunem Vasul cu îndrăgostiți. A fost descoperit în anii `70, la Sultana, Malul Roșu. Pentru prima oară în istoria din sudul României apare un cuplu uman. Acesta este un vas de cult foarte valoros, reprezentativ pentru colecția noastră de arheologie și este simbolul muzeului din Giurgiu. Artefactul a călătorit foarte mult, în China, Franța, Elveția și Statele Unite”.

(w882)

Iar de Ziua Îndrăgostiților, cuplurile folosesc imaginea „Vasului cu îndrăgostiți” în mesajele de felicitare.

Situat pe malul Dunării, la nici 70 de kilometri de București, orașul Giurgiu se bucură de peisaje superbe de pădure, de drumuri ideale pentru bicicletă și zone unde se pot urmări păsări de apă.

Și tot în Giurgiu se află și o cetate, construită de Mircea cel Bătrân, ale cărei ruine încă se văd. Prima atestare documentară s-a făcut în 1403, iar pietrele pentru construcție s-au adus din Munții Balcani, deoarece drumul era mai accesibil. Legenda spune că domnitorul Vald Dracu, fiul lui Mircea cel Bătrân, povestea că pentru fiecare piatră pusă pentru ridicarea cetății s-a plătit câte un bulgăre de sare, ceea ce a însemnat o sumă extrem de ridicată.

Și pentru că suntem pe malul Dunării, preparatul ediției la „Istorii de bun gust” este peștele. Chef bucătar Petrișor Patrick Ghiță ne-a învațat cum se face o saramură de pește delicioasă.

(w882)

Se pune peștele pe grătarul presărat cu sare. Se folosește sare de mare, ale cărei textură și gust sunt mai deosebite.

Separat, se face baza lichidă a saramurii. Într-o oală încăpătoare se pune 1 l de apă la fiert, împreună cu câteva boabe de piper, 1-2 lingurițe de sare, foi de dafin și o crenguță de cimbru. Roșiile și ardeii kapia se coc pe plita de la aragaz sau pe grătar. Apoi se decojesc. Când apa din oală dă în clocot, se adaugă roșiile și ardeii copți, usturoiul tocat, ardei iute, tocat și suc de roșii. După ce se coace bine peștele, se adăugă în saramură.

(w882)

 
Soprana Aida Pascu, la „Interviurile TVR Cultural”: Muzica a fost dintodeauna parte din viața mea

Soprana Aida Pascu răspunde întrebărilor Ioanei Pavel, la „Interviurile TVR Cultural”, sâmbătă, 25 mai, de la 22.30.

„Pastila de artă”. Ștefan Pelmuș:  Aș vrea să reușesc, prin intermediul picturii mele, să nu-mi mai fie frică de moarte

Între 20 și 26 mai, la TVR Cultural, Ileana Ploscaru Panait le propune telespectatorilor TVR Cultural să descopere portretele pictorițelor Yvonne ...

Istoricul Lucian Boia, la „Mic dejun cu un campion”: Românii trebuie să știe cine sunt (ediție din 2015) | VIDEO

TVR Cultural redifuzează, între 20 și 24 mai, dialogurile Danielei Zeca Buzura cu actorul Mircea Albulescu (1934-2016), fosta campioană la ...

 

#TVRedu