Între 26 februarie și 1 martie, TVR Cultural a redifuzat dialogurile lui Horia Roman Patapievici cu politologul Vladimir Tismăneanu, sociologul Lazăr Vlăsceanu, producătorul de film Dan Burlac, cercetătorul Alexander Baumgarten și criticul literar Dan C. Mihăilescu. Emisiunea „Înapoi la argument” este transmisă de luni până vineri.
Politologul Vladimir Tismăneanu (ediție din 2009)
- Luni, 26 februarie, ora 11.00
Volumul „Despre 1989. Naufragiul utopiei”, apărut la editura Humanitas, un volum despre un an al revoluțiilor, a fost punctul de plecare al dialogului dintre politologul Vladimir Tismăneanu și Horia Roman Patapievici, din 2009.
Vladimir Tismăneanu este profesor de științe politice la Universitatea Maryland și director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-Comuniste. A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din România, al cărei raport final a fost prezentat în Parlament președintelui Băsescu în 2006. În 2007, a co-editat raportul împreună cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile și l-a publicat la editura Humanitas. A fost președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) între 2010 și 2012.
Colaborează cu Europa Liberă din 1983. Semnează numeroase cărți despre istoria comunismului și perioada postcomunistă. Dintre lucrările sale, amintim: „Stalinism pentru eternitate. O istorie politică a comusnimului românesc”, „Lumea secretă a nomenclaturii”, „The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century”, „Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel”. Blogul lui Vladimir Tismăneanu, aici.
***
Sociologul Lazăr Vlăsceanu (ediție din anul 2007)
- Marți, 27 februarie, ora 11.00
Considerat unul dintre cei mai remarcabili sociologi români, prof. univ. dr. Lazăr Vlăsceanu a fost partenerul de dialog al lui Horia Roman Patapievici la „Înapoi la argument”. Totul a plecat de la întrebarea gazdei: „Cum ai ajuns să te ocupi de modernitate?”.
Lazăr Vlăsceanu este, din 2008, șeful catedrei de Sociologie, în cadrul Facultății de Sociologie (Universitatea din București). Între 1992 și 2008 a fost directorul adjunct al Centrului European UNESCO pentru Învățământul Superior. Are un doctorat obținut la Institutul de Educație, la Londra.
Sursă imagine: YouTube Central European University (CEU)
***
Dan Burlac, producător de film (ediție din 2007)
- Miercuri, 28 februarie, ora 11.00
„Cine îndrăznește, reușește. Dar, când mai mulți îndrăznind… reușesc, rezultatul este cu adevărat formidabil”, spunea Horia Roman Patapievici, în finalul acestei ediții din 2007, despre un fenomen cinematografic românesc care a dus la câștigarea a numeroase premii de către cineaștii tineri de pe meleagurile mioritice. „Marfa și banii” sau „4,3,2...” sunt doar două dintre titlurile care, la începutul anilor 2000, au câștigat distincții râvnite de mulți realizatori și regizori.
Horia Roman Patapievici l-a avut ca invitat în 2007 pe Dan Burlac, producător de film, cu serioase studii de profil. Despre backstage-ul realizării unei pelicule sau participarea la festivaluri importante, aflați dacă urmăriți dialogul dintre Dan Burlac și H.R. Patapievici.
Sursă imagine: Aarc.ro
***
Cercetătorul Alexander Baumgarten (ediție din 2007)
- Joi, 29 februarie, ora 11.00
Alexander Baumgarten, invitatul emisiunii în 2007, antrenat de Horia Roman Patapievici, spunea despre Evul Mediu că este „o epocă remarcabilă”.
Baumgarten este autor al multor cărți și traduceri, conferențiar universitar și director al Departamentului de Filosofie Premodernă și Românească al Universității Babeș-Bolyai din Cluj, specialist în filosofia antică și medievală. Conduce câteva colecţii dedicate filozofiei antice şi medievale ale unor prestigioase edituri din România, unde a publicat peste zece volume de ediţii bilingve comentate.
Puteți citi mai multe despre opera sa aici.
***
Dan C. Mihăilescu (ediție din 2007)
- Vineri, 1 martie, ora 11.00
„Libertatea de după 1989 i-a permis lui Dan C. Mihăilescu să se dezvăluie într-o multitudine de dimensiuni cu totul si cu totul remarcabile”, așa își descrie Horia Roman Patapievici, în 2007, oaspetele emisiunii.
Dialogul celor doi este plin de sensuri și semne, conținut și semnificație. Și, toate acestea, pentru că, așa cum spunea și gazda emisiunii, Dan C. Mihăilescu este „omul viață literară”.
Dan C. Mihăilescu a publicat volume de eseuri despre Eminescu, Caragiale, Cioran, Blaga, generaţia ’27, literatura română în postceauşism. A făcut gazetărie aproape patruzeci de ani, a fost cercetător ştiinţific, a condus reviste și a semnat numeroase traduceri. A realizat, timp de 15 ani, emisiunea „Omul care aduce cartea”, la ProTv.
În 2014, a fost decorat cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Comandor. Cea mai recentă carte a sa, din 2019, se numește „Podul cu vechituri”. Îi puteți citi blogul aici.
***
Producătoare TVR: Alice Simona Săceanu