loader
Foto

„Înapoi la argument”. H.R. Patapievici, în dialog cu Mircea Mihăieș, despre genuri literare și personajul de ficțiune Philip Marlowe (ediție din 2008) | VIDEO

Între 12 și 16 februarie, TVR Cultural a redifuzat dialogurile de colecție dintre Horia Roman Patapievici și artistul Dorel Zaica, istoricul Mirela Murgescu, istoricul de artă Adrian-Silvan Ionescu, scriitorii Ioan T. Morar și Mircea Mihăieș. Emisiunea „Înapoi la argument” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri, de la ora 11.00.

 

Artistul Dorel Zaica (ediție din 2006)

  • Luni, 12 februarie, ora 11.00

„Înapoi la argument” la Institutul Cultural Român, la expoziția organizată în 2006. Curatorul evenimentului a fost pictorul și graficianul Dorel Zaica, profesor și director, pe atunci, al liceului „Nicolae Tonitza” și inițiator al metodei pedagogice ce-i poartă numele.

„Metoda Zaica” se bazează pe stimularea creativității copiilor prin mai multe exerciții, care îi determină pe cei mici să scape de formalismele tipice gândirii adulților și, astfel, își pot da frâu liber imaginației debordante și gândirii fără prejudecăți.

(w882) Dorel Zaic

Sursă foto: Christian Silva/ dorelzaica.ro

***

Mirela Murgescu, istoric (ediție din 2007)

  • Marți, 12 februarie, ora 11.00

Prof. univ. dr. Mirela-Luminița Murgescu, de la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității din București, a fost invitata lui Horia Roman Patapievici la „Înapoi la argument” în anul 2007. Punctul de plecare al discuției a fost volumul „Acasă ieri și azi. Locuri, oameni, obiceiuri: tinerii cercetează istoria”, o lucrare savuroasă scrisă de cei mici.

Domeniile de cercetare ale Mirelei Murgescu sunt: studii culturale, studii vizuale, postumanism, studii de memorie și identitate și istoria culturii de masă.

(w882) Mirela Mur

Sursă foto: Captură video Facebook Facultatea de Istorie/ Universitea din București

***

Adrian-Silvan Ionescu - istoric și critic de artă (ediție din 2007)

  • Miercuri, 14 februarie, ora 11.00

Țilindru sau melon, frac cu papion sau redingotă. Moda secolului XIX și nu numai. Bărbații nu purtau bijuterii, pentru că bijuteriile casei erau soția și copiii, iar starea financiară și rangul se vedeau după grosimea lanțului de la ceas.

Critic și istoric de artă, Adrian-Silvan Ionescu este, așa cum spunea Horia Roman Patapievici, în deschiderea emisiunii „Înapoi la argument” din 2007, „un personaj la fel de pitoresc și interesant, pe cât este Bucureștiul însuși”, iar argumentul emisiunii este secolul XIX.

Secolul XIX este un secol mirific, un secol în care merită să fi trăit în el și eu chiar îl trăiesc. Este un secol al civilizațiilor, modernizărilor și înnoirilor pe toate planurile. Cu o minimă străduință, se poate pătrunde în acea vreme și poți găsi nenumărate motive să iubești acel veac”, explica Adrian-Silvan Ionescu, director al Institutului de Istoria Artei, din cadrul Academiei Române.

(w882) Adrian-Sil

Sursă foto: Arhiva TVR

***

Scriitorul Ioan T. Morar (ediție din 2008)

  • Joi, 15 februarie, ora 11.00

Pentru o perioadă, a făcut parte din Grupul Divertis. Este membru fondator al Academiei Cațavencu. Este și scriitor, jurnalist, diplomat, activist civic. În 2020, a primit premiul „Scriitorul lunii iulie” al Uniunii Scriitorilor pentru volumul „Fake News în Epoca de Aur”, apărut la editura Polirom.

TVR Cultural îl prezintă pe Ioan T. Morar într-un dialog spumos și interesant cu amfitrionul emisiunii „Înapoi la argument”, din 2008, despre Barometrul de consum cultural. Chiar dacă, de atunci, au trecut niște ani, sunt opinii și argumente care pot folosi și astăzi.

Îl puteți urmări pe Ioan T. Morar și pe Twitter, aici.

CITIȚI ȘI: SCRIITORUL IOAN T. MORAR, INVITATUL SPECIAL AL EMISIUNII „ROMÂNIA LITERARĂ TV”, ÎN 3 IUNIE | VIDEO

***

Scriitorul Mircea Mihăieș (ediție din 2008)

  • Vineri, 16 februarie, ora 11.00

Scriitorul Mircea Mihăieș a fost invitatul lui Horia Roman Patapievici la „Înapoi la argument” în 2008, când cei doi au discutat despre genuri literare, tipuri de roman, personaje, scriitori, volume de beletristică și bandă desenată, dar și despre celebrul personaj fictiv Philip Marlowe, detectivul particular din Los Angeles, creat de Raymond Chandler.

Mircea Mihăieș este scriitor, eseist, critic literar și profesor la Universitatea de Vest Timișoara.

Premiat pentru proză și critică, Mircea Mihăieș (n.1954) a fost desemnat, în 2016, scriitorul anului pentru volumul „Ulysses 732”, de către Uniunea Scriitorilor din România. Mihăieș este autorul unei trilogii de aproape 3.000 de pagini despre opera scriitorului irlandez James Joyce, el explicând, într-un interviu la Radio România Cultural, că a vrut să scrie „o carte simplă despre una complicată”.

Producător TVR: Alice Simona Săceanu

 
„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu Andreea Marin (ediție din 2017) | VIDEO

Între 5 și 11 august, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu pictorul Ilie Boca, gimnasta Cătălina Ponor, scriitoarea Ioana ...

Elisabeta Lipă, la „Portret de excelență”: În sportul de înaltă performanță, Comitetul Olimpic Internațional a introdus egalitatea de șanse | VIDEO

TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să revadă sâmbătă, 10 august, de la ora 16.00, dialogul dintre Mihaela Olaru, gazda emisiunii „Portret ...

Sculptorul Laurențiu Mogoșanu, la „Biografii necesare”: „Eu Îl mărturisesc pe Hristos şi asta se vede în arta mea” | VIDEO

TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, în 11 august, de la ora 22.10, dialogul dintre artista vizuală ...

 

#TVRedu