loader
Foto

Galerie foto

În Ucraina se vorbeşte limba română. Mai multe, într-o nouă ediţie „Breaking Fake News” | VIDEO

Despre recunoaşterea limbii române ca limbă oficială a minorităţii române din Ucraina şi despre statutul Taiwanului în Orientul Îndepărtat aflăm mai multe în episodul de duminică al emisiunii realizate de Marian Voicu. „Breaking Fake News” s-a văzut duminică, 29 octombrie, de la ora 19.00, la TVR 1.

 

După aproape 100 de ani, una dintre cele mai mari ficțiuni lingvistice, limba moldovenească, va înceta să mai existe ca limbă oficială în Ucraina. După Chișinău, Kievul a anunțat că va recunoaște doar limba română ca limbă oficială. Care este miza pentru minoritatea română din Ucraina și cum este folosit acest fals lingvistic de către Moscova? Anatol Popescu, președintele Asociației Național-Culturală „Basarabia” a Românilor din Regiunea Odesa discută subiectul cu Marian Voicu într-o nouă ediţie „Breaking Fake News”, la Interviul săptămânii. Rubrica deschide ediţia din 29 octombrie a emisiunii, de la ora 19.00, la TVR 1.

(w882)

(w882)

Cum este văzut la Moscova acest demers? „Ucraina a cedat pretențiilor României interzicând limba moldovenească, veche de peste 650 de ani” - aceasta este narațiunea susținută de liderii proruși, la câteva zile după ce autoritățile de la Kiev au anunțat că limba oficială vorbită de minoritatea română din Ucraina va fi limba română, nu limba moldovenească. Conspirația săptămânii, cu Tatiana Țarfulea, ne oferă mai multe detalii în ediţia de duminică „Breaking Fake News”.

(w882) conspirati

Relaţiile româno-ucrainene fac şi subiectul Revistei presei fake, cu Horia Grușcă: România ar fi evacuat mii de ucraineni din Israel, dezinformarea de pe platforma X, ex-Twitter, se poate citi cu abonament, iar propaganda de război din presa europeană este plătită în regim de publicitate.

La rândul său, Gabriela Avram pune în discuţie, la rubrica Fake-uri istorice, o nouă temă: după Ucraina și Israel, lumea privește cu îngrijorare spre Orientul Îndepărtat, către un stat care nu și-a declarat niciodată independența și pe care China îl consideră provincie separatistă. Este vorba despre Taiwan, insula pe care navigatorii portughezi au numit-o Formosa și pe care Republica Populară Chineză amenință să o anexeze. Ne lămurim în privinţa acesteia tot duminică seara, în emisiunea realizată de Marian Voicu la TVR 1.

(w882)

Trăim vremuri în care informaţiile se răspândesc mai rapid ca niciodată, iar goana după senzaţional determină propagarea unor ştiri ce frizează absurdul. Ce e adevărat şi ce e fals? Cum cernem informaţiile, astfel încât să nu ne lăsăm înşelaţi? Întrebări aflate pe buzele tuturor îşi caută explicaţii şi în acest sezon al emisiunii „Breaking Fake News”, cu Marian Voicu. Un nou episod urmărim pe 29 octombrie, de la ora 19.00, la TVR 1.

 

 
Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

Invitatul Ileanei Ploscaru Panait la „Biografii necesare” a fost pictorul Constantin Flondor, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a ...

Românul care a contribuit la descoperirea mileniului, în colecţia „Români universali”, la TVR 1 | VIDEO

Pe 20 şi 27 mai, Cristian Tabără ni-l prezintă pe profesorul şi cercetătorul Sorin Istrail, coordonatorul echipei care a lucrat la întoc­mi­rea ...

Dirijorul Vladimir Jurowski, invitatul Valentinei Băințan la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 18 mai | VIDEO

La „Podcasturile TVR#Enescu” din 18 mai, TVR Cultural a difuzat interviul Valentinei Băințan cu dirijorul Vladimir Jurowski, fostul director ...

 

#TVRedu