loader
Foto

IN MEMORIAM Ion Dichiseanu - la "Mic dejun cu un campion"

Sâmbătă, 29 mai, de la ora 10:00, la "Mic dejun cu un campion" ați putut revedea o ediţie de colecţie cu un actor de legendă: Ion Dichiseanu.

 

Din păcate a plecat. ’’A trăit destul!’’ – ar spune unii, ’’Actorii nu mor niciodată!’’ – ar replica alţii. Dar aici şi acum, nu este loc pentru polemici pentru că, prin arta lor desăvârşită actorii rămân printre noi.

(w882)

Prin filmele în care au fost distribuiţi, prin spectacolele pe care le-au jucat, prin memoria interviurilor televizate, prin arhivele care păstrează cele mai relevante evenimente, prin recitalurile de poezie, prin fotografii, almanahuri, reviste de cinema şi, în cazul lui Ion Dichiseanu prin vocea sa inconfundabilă şi şlagărele pe care le-a cântat.

(w882)

’’În anii ’60 se spunea: doi erau frumoşii României, Piersic şi Dichiseanu. Azi, după mai bine de jumătate de veac de carieră şi Premiul Gopo decernat pentru întreaga activitate, Ion Dichiseanu este un actor complet’’ – aprecia Daniela Zeca Buzura, amfitrionul emisiunii, la întâlnirea din 2017 cu marele actor.

(w882)

O viaţă de poveste, cu amorurile ei, cu rolurile sale de care ne este dor. Era – ce greu este să scrii despre Ion Dichiseanu la timpul trecut – o prezenţă fermecătoare, strălucitoare şi discretă, aristocratică şi populară în acelaşi timp. Mândru de familia sa, de prieteni, de cariera sa, de oamenii cu care s-a însoţit pe scenă şi în afara ei.

(w882)

Citiţi cărţile pe care le-a scris în anii din urmă, revedeţi filmele care ne-au încântat atâţia ani, ascultaţi la radio şlagărele sau poeziile care poartă amprenta interpretării sale sensibile, urmăriţi spectacolele televizate şi emisiunile în care a fost invitat. Cu siguranţă că ne va fi foarte dor de el.

(w882)

’’Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel’’, este primul volum de memorii apărut la editura Polirom în 2016 – o memorie romantică ce dezvăluie nu numai o iubire aprinsă dar şi suflul unei epoci pline de contradicţii. O carte scrisă cu plăcere şi bucurie. Urmarea? Un nou volum publicat la doar un an distanţă, în 2017, la aceiaşi editură: ’’Adevărul e mai frumos decât legenda’’ – mărturisea Ion Dichiseanu iar ’’... trecutul se revarsă în prezent, iar prezentul se întoarce în trecut. Peste aceste amintiri nu va cădea niciodată cortina’’.

(w882)

***

Program de difuzare:

TVR2:  Sâmbătă, 29 mai 2021, ora 10:00

Marti, 2 iunie 2021, ora 5:00

TVR3: Duminică, 30 mai 2021, ora 7:55

TVR Internaţional: Sâmbătă, 5 iunie 2021, ora 7:00

TVR MOLDOVA:  Sâmbătă, 5 iunie 2021, ora 7:00

(w882)

 
Emisiunea „Oamenii și legea” propune subiectul „Consumul de droguri ucide!

Cum ferim un adolescent să nu devină captiv în lumea creată de mirajul drogurilor? Ce trebuie să facă părinții, profesorii şi autoritățile ...

 Legea „2 Mai”

Legea „2 Mai”

publicat: marţi, 16 iulie 2024

Tragediile precum cea de la 2 Mai, au impus îmbunătățirea cadrului legislativ pentru a lupta eficient împotriva infracțiunilor din sfera ...

Pictorul Vasile Rață, la „Biografii necesare”: Prin tot ceea ce creează, artistul trebuie să stârnească emoţii. Altfel, nu există | VIDEO

Duminică, 21 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, dialogul dintre artista vizuală ...

 

#TVRedu