loader
Foto

Galerie foto

In memoriam Gheorghe Dinică, la Nocturne

Marina Constantinescu ni l-a readus în suflet pe îndrăgitul actor în ediţia din 6 februarie, de la ora 22.45, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

 

Ediţia de vineri a Nocturnelor a fost dedicată memoriei lui Gheorghe Dinică. Maestrul făcea, în această ediţie, o plecăciune geniului lui Diderot, cel care a scris „Nepotul lui Rameau", tradus minunat în limba română de către regretatul Gellu Naum. Emisiunea poate fi urmărită de la ora 22.45, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Marina Constantinescu şi invitatul său au călătorit înapoi în timp, pe urmele unei generaţii strălucitoare, care se pregătea inclusiv din punct de vedere fizic pentru un rol covârşitor. Alături de cel mai bun prieten al său, Marin Moraru, Dinică l-a interpretat memorabil pe „nepot”, piesa având un succes răsunător, iar amintirea ei fiind încă neştirbită de cei care au avut onoarea să o vadă la Sala „Izvor” a Teatrului Bulandra.

„Mişcarea are un rol foarte important în teatru, actorul trebuie să se exprime şi cu corpul", a fost secretul dezvăluit de maestrul Dinică telespectatorilor emisiunii Nocturne.

Invitatul a rememorat lucruri mai puţin cunoscute publicului larg, cum ar fi încercarea de a interpreta piesa radiofonic, după 40 de ani! Bine-nţeles, nimic nu a mai fost la fel, mirajul de la Bulandra nu a putut fi reînviat, astfel că cei doi prieteni au renunţat. Emisiunea a prezentat, însă, publicului trei înregistrari audio, atât cât a mai rămas pentru posteritate. Prima ni l-a descoperit pe David Esrig, regizorul piesei, următoarele fiind scurte bucăţi din starea, energia şi explozia actorilor – Gheorghe Dinică şi Marin Moraru.

Cu emoţii care şi pentru un actor gigant sunt greu de stăvilit, Gheorghe Dinică le-a adus un omagiu lui Diderot, lui Gellu Naum, lui Marin Moraru, lui David Esrig şi tuturor celor care s-au implicat cu tot sufletul în realizarea acestei capodopere. A fost rândul nostru să-i facem maestrului Dinică o reverenţă. Vineri seară, de la 22.45, la Nocturne.

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1.

Din toamna anului 2014, poveştile culturale depănate la Nocturne pot fi urmărite în fiecare vineri noapte, la TVR 1, TVR HD şi TVR+. Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile." Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook - facebook.com/NocturneTVR.

 
Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

În 28 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, dialogul dintre Ileana Ploscaru ...

„Buchet de flori”, tablou al lui Rachel Ruysch, apreciată reprezentantă a picturii florale olandeze, la „Pastila de artă”

„Cele trei grații” (Hans von Aachen), „Răstignirea” (atribuit Școlii lui Jan van Eyck), „Buchet de flori” (Rachel Ruysch), „Venus și Amor” (Lucas ...

Cassian Maria Spiridon, la „Mic dejun cu un campion”: Poezia este singura noastră şansă de a ne vedea sufletul | VIDEO

Între 22 și 28 iulie, TVR Cultural redifuzează dialogurile dintre Daniela Zeca Buzura și Silviu Lupescu, managerul și fondatorul Polirom (2016), ...

 

#TVRedu