loader
Foto

In memoriam: 100 de ani de la nasterea Patriarhului Teoctist, duminică la TVR1

S-au împlinit 100 de ani de la naşterea Părintelui Patriarh Teoctist. Universul credinţei v-a propus o evocare a Părintelui Patriarh, în ediţia de duminică, 8 februarie, la TVR 1.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

100 de ani de la naşterea Patriarhului Teoctist

Pe 7 februarie, s-au împlinit 100 de ani de la naşterea vrednicului de pomenire Părinte Patriarh Teoctist, o personalitate care mai bine de 72 de ani şi-a dedicat viaţa slujirii lui Hristos, dintre care, peste 2 decenii, în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române în vremuri de răscruce. Pentru a marca împlinirea centenarului celui de al 5-lea Întâistătător al Bisericii noastre, ediţia de duminică, 8 februarie, a emisiunii Universul credinţei, v-a propus o scurta evocare ce exprimă bogăţia unei vieţi şi a unei experienţe, dar şi a unei minţi deosebite, conturate de doi dintre cei care i-au fost colaboratori apropiaţi: IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în calitate de Episcop-vicar patriarhal şi secretar al Sfântului Sinod şi acad. Constantin Bălăceanu Stolnici, în calitate de membru al Adunării Naţionale a BOR.

Primul patriarh al romanilor - Miron Cristea

Săptămâna trecută, pe 4 februarie, s-au împlinit 90 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie.

După Primul Război Mondial, România şi-a recuperat provinciile sale istorice (Basarabia, Bucovina şi Transilvania) aflate până atunci sub stăpâniri străine, formând astfel România Mare, la 1 Decembrie 1918. În mod spontan şi firesc, ortodocşii români din respectivele provincii s-au unit cu Biserica Ortodoxă Româna, reuşindu-se, pentru prima oară în istorie, unificarea Ortodoxiei româneşti.

În ultimele zile ale anului 1924, Mitropolitul Pimen Georgescu al Moldovei şi Sucevei (1909-1934) a făcut oficial propunerea ca „Mitropolia Ungro-Vlahiei (Munteniei) cu scaunul mitropolitan din Bucureşti să fie ridicată la rangul de Patriarhie; iar mitropolitul Ungro-Vlahiei ca primat al României, care de drept e şi presedinte al Sfântului nostru Sinod, să poarte titlul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Naţionale Române cu reşedinţa la Bucureşti“. Aceasta propunere a fost înaintată Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Ca urmare a expunerilor de motive şi a dezbaterilor din plen, Sfântul Sinod „în unanimitate şi cu însufleţire“ a hotărât înfiinţarea Patriarhiei Române şi ridicarea Arhiepiscopului şi Mitropolitului Ungro-Vlahiei, în calitatea sa de primat al României, la rangul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Monah şi cărturar, ierarh şi om politic, Elie Miron Cristea, întâiul patriarh al României, a fost o personalitate complexă care a marcat istoria Bisericii şi a ţării noastre.

Prin intermediul imaginilor de arhivă, vă propunem să rememoram vremurile de început ale României Mari, ale Bisericii, numită în spiritul timpului „Ortodoxa Naţională Română” şi ale unuia dintre făuritorii acestora.

 

 
„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu Andreea Marin (ediție din 2017) | VIDEO

Între 5 și 11 august, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu pictorul Ilie Boca, gimnasta Cătălina Ponor, scriitoarea Ioana ...

Elisabeta Lipă, la „Portret de excelență”: În sportul de înaltă performanță, Comitetul Olimpic Internațional a introdus egalitatea de șanse | VIDEO

TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să revadă sâmbătă, 10 august, de la ora 16.00, dialogul dintre Mihaela Olaru, gazda emisiunii „Portret ...

Sculptorul Laurențiu Mogoșanu, la „Biografii necesare”: „Eu Îl mărturisesc pe Hristos şi asta se vede în arta mea” | VIDEO

TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, în 11 august, de la ora 22.10, dialogul dintre artista vizuală ...

 

#TVRedu