loader
Foto

Galerie foto

În culisele spionajului din vremea lui Constantin Brâncoveanu. Sezon nou „Istorii de bun gust”, la TVR 2

Emisiunea de antropologie culinară „Istorii de bun gust”, difuzată pe TVR 2, a revenit din 26 octombrie cu cel de-al treilea sezon. În fiecare joi, de la ora 21:00, realizatoarea Camelia Moise ne invită să descoperim un „alt fel de gătit”, cu rețete culinare inedite, dar şi cu istorii spectaculoase.

 

Antropologia culinară vorbeşte despre mâncare ca despre o poveste. Hrana este mai mult decât o sursă de energie pentru supravieţuire fizică, iar prin împărtășirea experiențelor culinare se deschid drumuri spre cunoaștere și cultură.

În prima ediţie a celui de-al treilea sezon „Istorii de bun gust” am mers în Dolj, unde telespectatorii TVR 2 au aflat cum se prepară o tradiţională mâncarea haiducească şi am „vizitat” o biserică metoc de pe vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu.

(w882)

Loc de refugiu, biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitatea Târnava se numără printre cele mai vechi locaşuri de închinare din judeţul Dolj și este singura în care există o pictură a domnitorului alături de fiul său cel mare la vârsta de 14 ani. Situată între mai multe rute, spre Calafat, port la Dunăre, drumurile care duc spre Transilvania și cele către Curtea Domnească, aproape toate destinațiile treceau pe lângă Târnava. Astfel, biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a fost, se poate spune, un fel de centru al adunării informațiilor din Europa. Se pare astfel că domnitorul Constantin Brancoveanu a fost cel care a fondat protospionajul românesc. Invitatul primei ediții „Istorii de bun gust” a fost prof. univ. dr. Dinică Ciobotea, Universitatea din Craiova și Oana Nuță, manager cultural din zonă.

(w882)

„Printre obiectivele cele mai importante în planul ctitoricesc al marelui voievod și martir Constantin Basarab Brâncoveanu, se afla o bisericuță, cum zic eu, de luat în spinare…Brâncoveanu stia să-și organizeze în așa fel spațiul țării sale și să adune oameni de încredere, loiali, care să-i furnizeze informații despre tot ceea ce se mișca în plan economic și în plan politic. Bisericuța de la Târnava este creată în spiritul acesta, înainte de a ajunge Domn!”, spune Camelia Moise. În prima ediție a „Istoriilor de bun gust” am gătit o mâncare haiducească, mămăligă cu afumătură. Se știe că haiducii nu aveau timp să prepare mâncăruri sofisticate şi, mai mult, nu puteau să lase focul deschis prea mult timp.

(w882)

Printre destinațiile celui de-al treilea sezon „Istorii de bun gust” se mai numără Târgovişte, unde vom vizita vila generalului Constantin Sănătescu şi vom descoperi secretul mâncării cu usturoi şi al cărnii la garniţă. Și tot aici se va pregăti ciorbă de burtă, un preparat moștenit de la turci. Smântâna, usturoiul și oasele de vită îi dau însă un gust atât de bun încât ciorba de burtă poate fi considerată deja un preparat tradițional românesc.

Vom merge și la o competiție hipică, pe Hipodromul Ploieşti. Aici o vom întâlnit pe doamna Marghiloman, de la care vom afla secretul celebrei rețete a cafelei Marghilomana. Vom mai porni și într-o cercetare de teren în comuna Râșov, din județul Prahova, unde vom mânca parizer alături de Dinu Cantacuzino și vom vizita ceea ce a mai ramas din conacul de odinioară.

(w882)

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu