loader
Foto

„Îmi place enorm viaţa. Fiecare oră, secundă”. Un îmblânzitor al limbii române, la „Nocturne”

Să-l asculţi pe profesorul şi scriitorul Radu Paraschivescu vorbind, spunând poveşti (în scris sau nu) ori comentând fotbal este întotdeauna o bucurie. Pe care ne-a oferit-o Marina Constantinescu la „Nocturne”, duminică, 9 aprilie.

 

Duminică, 9 aprilie, de la miezul nopţii, ne-am întâlnit la „Nocturne” cu un împătimit al cuvântului, un îmblânzitor al limbii române care pare că a cedat tuturor farmecelor sale de filolog. Să-l asculţi pe profesorul şi scriitorul Radu Paraschivescu vorbind, spunând poveşti (în scris sau nu) ori comentând fotbal este întotdeauna o bucurie. A mărturisit că „datorită femeilor” a ajuns comentator sportiv.

(w882)

Izvorul lui de iniţiere, de inspiraţie şi tandreţe rămâne tatăl său. „Recviem vesel pentru tata” este o plecăciune, în notă comică, în faţa părintelui de la care a moştenit atitudinea, sarcasmul şi bucuria de a trăi: „Îmi place enorm viaţa. Fiecare oră, fiecare secundă”, mărturiseşte scriitorul. Dintre romanele lui Radu Paraschivescu mai amintim: „Efemeriada”, „Ghidul nesimţitului”, „Fie-ne tranziţia ușoară. Mici rostiri cu tâlc”, „Toamna decanei: convorbiri cu Antoaneta Ralian”, „Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri”, „Două mături stau de vorbă. Scene românești” şi multe altele.

(w882)

La „Nocturne”, Marina Constantinescu şi Radu Paraschivescu au iniţiat un itinerariu care ne poartă prin traducerile din limba engleză ale invitatului, prin mărturisiri despre cât este de greu să redai în română (Salman Rushdie i se pare cel mai complicat) construcţii şi calambururi din limba lui Shakespeare. Sau a lui Beckham… pentru că la „Nocturne”, da, se vorbeşte şi despre fotbal, iar amintirile fug natural către nume uriaşe, precum cele al lui Cristian Ţopescu sau Ioan Chirilă. La Campionatul Mondial a ţinut cu Brazilia, „un cal favorit din grajdul său, alături de Olanda”, dar n-a fost să fie.

„Sunt traduceri care te bucură, iar altele care te îmbătrânesc cu câţiva ani”, spune scriitorul referindu-se la povara dulce a traducătorului.

Radu Paraschivescu admite că n-ar pleca din România pentru că spaţiul ei e fertil şi îl îmbogăţeşte. S-a lăsat tentat şi a încercat o scriitură din locuri splendide ale Spaniei sau Franţei, dar pe hârtie n-a reuşit să aştearnă nicio silabă.

Ca profesor, Radu Paraschivescu nu are cum să se detaşeze de ceea ce înseamnă educaţie în ţara noastră, un domeniu „pus între paranteze” şi pentru că „oamenii mintoşi” au fost mult prea discreţi şi nu au reuşit să constituie o „masă critică”. „Suntem nelimpeziţi moral”, mai crede Paraschivescu.

Cât despre iubire... Radu Paraschivescu afirmă: „Iubirea ţine de imprevizibilul şi de culorile tari ale vieţii”.

(w882)

Realizator: Marina Constantinescu

Regizor artistic: Aurel Badea

Redactor: Oana Cucuruzeanu

 

 

 
Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

În 28 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, dialogul dintre Ileana Ploscaru ...

„Buchet de flori”, tablou al lui Rachel Ruysch, apreciată reprezentantă a picturii florale olandeze, la „Pastila de artă”

„Cele trei grații” (Hans von Aachen), „Răstignirea” (atribuit Școlii lui Jan van Eyck), „Buchet de flori” (Rachel Ruysch), „Venus și Amor” (Lucas ...

Cassian Maria Spiridon, la „Mic dejun cu un campion”: Poezia este singura noastră şansă de a ne vedea sufletul | VIDEO

Între 22 și 28 iulie, TVR Cultural redifuzează dialogurile dintre Daniela Zeca Buzura și Silviu Lupescu, managerul și fondatorul Polirom (2016), ...

 

#TVRedu