loader
Foto

„Îmi place enorm viaţa. Fiecare oră, secundă”. Un îmblânzitor al limbii române, la „Nocturne”

Să-l asculţi pe profesorul şi scriitorul Radu Paraschivescu vorbind, spunând poveşti (în scris sau nu) ori comentând fotbal este întotdeauna o bucurie. Pe care ne-a oferit-o Marina Constantinescu la „Nocturne”, duminică, 9 aprilie.

 

Duminică, 9 aprilie, de la miezul nopţii, ne-am întâlnit la „Nocturne” cu un împătimit al cuvântului, un îmblânzitor al limbii române care pare că a cedat tuturor farmecelor sale de filolog. Să-l asculţi pe profesorul şi scriitorul Radu Paraschivescu vorbind, spunând poveşti (în scris sau nu) ori comentând fotbal este întotdeauna o bucurie. A mărturisit că „datorită femeilor” a ajuns comentator sportiv.

(w882)

Izvorul lui de iniţiere, de inspiraţie şi tandreţe rămâne tatăl său. „Recviem vesel pentru tata” este o plecăciune, în notă comică, în faţa părintelui de la care a moştenit atitudinea, sarcasmul şi bucuria de a trăi: „Îmi place enorm viaţa. Fiecare oră, fiecare secundă”, mărturiseşte scriitorul. Dintre romanele lui Radu Paraschivescu mai amintim: „Efemeriada”, „Ghidul nesimţitului”, „Fie-ne tranziţia ușoară. Mici rostiri cu tâlc”, „Toamna decanei: convorbiri cu Antoaneta Ralian”, „Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri”, „Două mături stau de vorbă. Scene românești” şi multe altele.

(w882)

La „Nocturne”, Marina Constantinescu şi Radu Paraschivescu au iniţiat un itinerariu care ne poartă prin traducerile din limba engleză ale invitatului, prin mărturisiri despre cât este de greu să redai în română (Salman Rushdie i se pare cel mai complicat) construcţii şi calambururi din limba lui Shakespeare. Sau a lui Beckham… pentru că la „Nocturne”, da, se vorbeşte şi despre fotbal, iar amintirile fug natural către nume uriaşe, precum cele al lui Cristian Ţopescu sau Ioan Chirilă. La Campionatul Mondial a ţinut cu Brazilia, „un cal favorit din grajdul său, alături de Olanda”, dar n-a fost să fie.

„Sunt traduceri care te bucură, iar altele care te îmbătrânesc cu câţiva ani”, spune scriitorul referindu-se la povara dulce a traducătorului.

Radu Paraschivescu admite că n-ar pleca din România pentru că spaţiul ei e fertil şi îl îmbogăţeşte. S-a lăsat tentat şi a încercat o scriitură din locuri splendide ale Spaniei sau Franţei, dar pe hârtie n-a reuşit să aştearnă nicio silabă.

Ca profesor, Radu Paraschivescu nu are cum să se detaşeze de ceea ce înseamnă educaţie în ţara noastră, un domeniu „pus între paranteze” şi pentru că „oamenii mintoşi” au fost mult prea discreţi şi nu au reuşit să constituie o „masă critică”. „Suntem nelimpeziţi moral”, mai crede Paraschivescu.

Cât despre iubire... Radu Paraschivescu afirmă: „Iubirea ţine de imprevizibilul şi de culorile tari ale vieţii”.

(w882)

Realizator: Marina Constantinescu

Regizor artistic: Aurel Badea

Redactor: Oana Cucuruzeanu

 

 

 
„Am trăit în imperiul minciunii.” Poetul Şerban Foarţă încheie seria premierelor „Garantat 100%” din acest sezon | VIDEO

O discuţie despre Arghezi, despre părinţi şi viaţa sub guvernarea comunistă. Cătălin Ştefănescu ne aşteaptă, ca de obicei, duminică, de la ora ...

„Ora Regelui”, cu o incursiune în istoria și în prezentul Armatei, muzicii și evenimentelor regale

Noua ediţie „Ora Regelui”, bogată în evenimente interesante şi pline de culoare, se vede la TVR 1 sâmbătă, 22 iunie, de la ora 14.30.

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

publicat: luni, 17 iunie 2024

Sâmbătă, 22 iunie, de la ora 9.00, la TVR3 avem posibilitatea să ascultăm un dialog despre rolul și eficiența comunicării în lumea de astăzi, ...

 

#TVRedu