loader
Foto

Galerie foto

„Ieşirea în faţa lumii cu muzica pe care o pledezi este, şi asta, o formă de iubire!”

Un om smerit în faţa artei: pianistul Dan Grigore a fost invitatul Marinei Constantinescu la „Nocturne”. Joi, 11 noiembrie, de la ora 23.00, la TVR 1. | VIDEO

 

„Drumul spre miracol a fost foarte complicat, dar calea e mai importantă decât ţinta!” - poate am auzit rostite sub altă formă aceste vorbe de înţelepciune. De data aceasta, gândul modelat precum notele perfect aşezate într-o partitură aparţin unui om smerit în faţa artei: pianistul Dan Grigore.

Drumul din culise până la pian ne-a fost descris de muzicianul, pianistul şi profesorul de pian Dan Grigore la „Nocturne”. Joi, 11 noiembrie, ora 23.00, la TVR 1, ați putut petrece o seară regală alături de Marina Constantinescu şi Dan Grigore, singurul pianist român cu care a colaborat dirijorul Sergiu Celibidache.

(w882)

„Cu bătrâneţea, înaintarea în vârstă, perspectiva capătă un câmp de conştiinţă tot mai larg şi începi să realizezi, să îţi dai seama cum a fost drumul, cum a fost calea către până acolo, ce piedici au fost, de ce ţi-au fost puse piedicile, de ce ţi s-au ivit în cale piedicile alea...”, spune invitatul Marinei Constantinescu la „Nocturne”, unde ne vorbeşte despre cum s-a format ca pianist, ce înseamnă pentru artistul Dan Grigore calea pe care a urmat-o în viaţă: „Munca nu se simte. Niciodată n-am avut senzaţia că muncesc. Uneori, am studiat şi câte 14 ore pe zi”. Dar „am avut privilegiul să mă dezvolt influenţat de muzica lui Enescu”, mărturiseşte faimosul pianist.

(w882)

(w882)

„Fiind leneş, mi-am inventat nişte exerciţii care să-mi uşureze munca - lenea este un motor creator”, consideră pianistul, pentru care singurătatea e un motor al adevărului interior: „Ai nevoie de singurătate pentru a te dezbăra de adevărurile lumii şi a le descoperi pe ale tale. Ai nevoie să te detaşezi, să te cureţi”.

(w882)

„Ieşirea în faţa lumii cu muzica pe care o pledezi este, şi asta, o formă de iubire”, mai afirmă pianistul Dan Grigore. Alte consideraţii despre Regele Mihai şi dragostea imensă pe care i-o poartă.

(w882)

Ne lăsăm cuprinşi de farmecul dialogurilor „Nocturne” cu mari personalităţi ale teatrului, filmului şi muzicii clasice în fiecare joi, de la ora 23.00, la TVR 1. Actorul Marcel Iureş a fost primul invitat al Marinei Constantinescu în noul sezon „Nocturne”, iar pe 21 octombrie, la „Noctune”, am avut întâlnire cu alergătorul de cursă lungă a existenţei şi rezistenţei, Dan Chişu. În ultima ediţie din octombrie a Nocturnelor, Nicu Alifantis a parcurs câteva amintiri dragi alături de Marina Constantinescu.

Despre pianistul Dan Grigore

Se naşte în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, la Bucureşti. Moşteneşte talentul muzical al mamei, sub a cărei influenţă începe să cânte la pian la vârsta de 3 ani. De la 6 ani studiază pianul şi teoria muzicală, sub îndrumarea, printre alţii, a academicianului Mihail Jora. A studiat la Conservatorul Rimski-Korsakov din Sankt Petersburg, dar şi la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Aici, mentorul şi colaboratoarea sa este Cella Delavrancea, cu care va stabili o prietenie artistică de lungă durată. La recomandarea lui Mihail Jora, primeşte Bursa Herder şi studiază la Academia de Muzică din Viena. Opoziţia şi refuzul de a-l sprijini public pe Nicolae Ceauşescu i-au blocat, pe lângă plecarea în străinătate, şi accesul la burse de studii obţinute la Conservatorul American de la Fontainebleau, la Universitatea Madison, Wisconsin sau bursa la cursurile dirijorului Sergiu Celibidache.

Printr-o bursă acordată de Principesa Maria Cantacuzino-Enescu, Dan Grigore capătă dreptul de a folosi pianul lui George Enescu. Este laureat al Concursului internațional George Enescu, la edițiile din 1961 și 1967. În 1968 este laureat al Concursului internațional de pian de la Montreal. Printr-o serie de articole entuziaste, Cella Delavrancea îl face cunoscut într-o perioadă în care era ignorat de criticii oficiali. Primeşte numeroase invitaţii de a concerta în Europa, dar marginalizat de regim, i se interzice să mai concerteze în străinătate. După căderea regimului, se bucură de o bogată activitate concertistică, susţinând concerte la Tokyo, Kyoto, Osaka, Anvers, Berlin, Munchen, Budapesta, Birmingham, Roma, Paris, Ierusalim, Madrid, Copenhaga etc. Este singurul pianist român cu care a colaborat dirijorul Sergiu Celibidache – în 1996, Dan Grigore a susţinut trei concerte cu Orchestra Filarmonică din din Munchen, sub bagheta marelui dirijor.

Cariera artistică a fost dublată şi de o susţinută activitate didactică: a fost profesor la Conservatorul de Muzică din Bucureşti, la Universitatea de Muzică din Bucureşti, la Universitatea de Muzică din Cluj. Tot ca profesor, a susţinut masterclass-uri și conferențiază la Birmingham, Tokyo și Sorrento.

În calitate de director al Filarmonicii George Enescu, a acționat pentru revenirea pe scena Ateneului a multor artiști români din exil: Ileana Cotrubaș, Marina Krilovici, Silvia Marcovici, Radu Lupu, Radu Aldulescu. Tot Dan Grigore a fost cel care a început procesul de restaurare a Ateneului Român și redeschis ciclul de concerte de binefacere „Dați un leu pentru Ateneu”, în colaborare cu Televiziunea Română, pentru colectarea de fonduri necesare renovării Ateneului.

(info biografie – sursa: wikipedia.org)

 
Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

În 28 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, dialogul dintre Ileana Ploscaru ...

„Buchet de flori”, tablou al lui Rachel Ruysch, apreciată reprezentantă a picturii florale olandeze, la „Pastila de artă”

„Cele trei grații” (Hans von Aachen), „Răstignirea” (atribuit Școlii lui Jan van Eyck), „Buchet de flori” (Rachel Ruysch), „Venus și Amor” (Lucas ...

Cassian Maria Spiridon, la „Mic dejun cu un campion”: Poezia este singura noastră şansă de a ne vedea sufletul | VIDEO

Între 22 și 28 iulie, TVR Cultural redifuzează dialogurile dintre Daniela Zeca Buzura și Silviu Lupescu, managerul și fondatorul Polirom (2016), ...

 

#TVRedu