loader
Foto

Idealul naţional – ieri şi astăzi, la „Omul şi timpul” | VIDEO

Istoricii Ioan Aurel Pop şi Silvian Emanuel Man sunt partenerii de dialog ai lui Rafael Udrişte în ediţia din 31 octombrie a emisiunii. „Omul şi timpul” se vede la TVR 1, duminică, de la ora 19.00.

 

Valoarea unei naţiuni este dată de capacitatea de a pune în aplicare idealuri înalte. Cei aproape 70 de ani care s-au scurs între 1850 şi 1918 au fost, poate,  cei mai consistenţi, atunci când vorbim de afirmarea identitară a naţiunii române.

Instinctul naţional extrem de ascuţit al acelor ani a făcut ca românii să parcurgă un drum sinuos, începând cu Principatele Dunărene, aflate sub suzeranitate otomană şi protectorat rusesc, trecând prin Revoluţia de la 1848 şi prin Războiul de Independenţă şi ajungând, în cele din urmă, la realizarea României Mari, în 1918.

Despre naţionalism şi păstrarea valorilor ce ne reprezintă ca popor dialoghează duminică, la „Omul şi timpul”, Rafael Udrişte şi invitaţii săi – istoricul doctorand Silvian Emanuel Man şi Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române. Emisiunea poate fi văzută pe 31 octombrie, de la ora 19.00, la TVR 1.

(w882) Aurel Ioan

„Marea diferenţă dintre clasa politică de atunci şi cea de acum o reprezintă nu doar erudiţia şi educaţia temeinică, ci, mai ales, patriotismul aplicat pragmatic şi naţionalismul luminat, afişat deschis şi curajos”, explică Ruxandra Ţuchel, producător al emisiunii.

(w882) Omul si ti

La 1859 se realiza, prin abilitatea liderilor naţionalişti români, Unirea Moldovei cu Ţara Românească, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, unire prin a cărei recunoaştere internaţională la 1862 se confirma „de facto’” naşterea tinerei Românii. În 1877, sub comanda principelui Carol, cel care, din 1881, va purta oficial titlul de Rege al României, se va obţine, cu sacrificii de sânge, recunoaşterea Independenţei României.

(w882) Rafael Udr

Astfel, generaţia politică a fraţilor Brătianu, a fraţilor Golescu, a lui Kogălniceanu ori a lui Rosetti vor lăsa posterităţii o ţară. Idealul naţional – sau, cum i-am spune astăzi, proiectul nostru de ţară – în ciuda abordărilor filosofice câteodată contrare, era unul comun pentru întreaga clasă politică”, mai spune jurnalista care face echipă cu Rafael Udrişte la realizarea emisiunii „Omul şi timpul” de la TVR 1.

Mai putem vorbi astăzi de ideal naţional, în contextul multiculturalismului şi al globalizării? Este întrebarea pe care Rafael Udrişte o adresează invitaţilor săi din 31 octombrie. „Omul şi timpul” se vede la TVR 1, duminică, de la ora 19.00.

(w882) Silvian Em

***

Situaţii excepţionale, mai puţin cunoscute, din istoria recentă a ţării noastre, sunt cercetate şi dezvăluite în emisiunea-document a Televiziunii Române „Omul şi timpul”, ce poartă semnătura realizatorilor Ruxandra Ţuchel şi Rafael Udrişte. Producţia ne introduce în intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii româneşti, interne şi internaţionale, din perioada interbelică şi anii comunismului, dar şi imediat după încheierea acestei perioade. Din 17 octombrie, de la ora 19.00, urmărim în fiecare duminică un nou sezon „Omul şi timpul” la TVR 1.

 

 

 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

„Intrare liberă”. Mircea Cărtărescu, despre premiul primit la Dublin: E minunat pentru mica noastră lume literară | VIDEO

Care este importanța premiului literar câştigat recent de scriitorul Mircea Cărtărescu la Dublin? Ce perspective deschide primirea „Dublin ...

 

#TVRedu