Cătălin Ştefănescu ne conduce spre Gările de poveste din Transilvania. La Oradea, întâlnim două supravieţuitoare ale Holocaustului. S âmbătă, 12 decembrie, de la ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+ .
Ediția este disponibilă online pe TVR+
În această săptămână, echipa TVR porneşte spre Teiuş. În 1968, aici a avut loc prima şi singura catastrofă feroviară din România. Între Bucerdea şi Crăciunel, în apropiere de Teiuş, două trenuri, un accelerat şi un personal, s-au lovit frontal. Vina a aparţinut, din păcate, celor doi impiegaţi de serviciu, care nu au dirijat trenurile pe linii diferite. Statul comunist a găsit în această tragedie un bun pretext de înfierare proletară. A avut loc, un an mai târziu, un proces-spectacol, chiar în gara Teiuş. 1000 de ceferişti din toată ţara au fost martori la acest proces. Cei doi vinovaţi au fost condamnaţi la moarte şi la confiscarea întregii averi. În episodul opt al seriei Gări de poveste, Cătălin Ştefănescu ne conduce spre gările din Transilvania şi ne dezvăluie poveştile acestora sau din apropierea lor. Sâmbătă, 12 decembrie, de la ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.
Olga Gavor, supravieţuitoare a Holocaustului, în dialog cu Cătălin Ştefănescu
300 de km mai departe, la Oradea, Cătălin întâlneşte două supravieţuitoare ale Holocaustului. Vioara Braun şi Olga Gavor au trăit în ghetoul din Oradea, iar în martie 1944 au fost transportate cu vagoane de marfă la Auschwitz. Au scăpat cu viaţă, printr-un concurs de împrejurări favorabil. În Oradea trăiau în 1940 treizeci de mii de evrei. După Dictatul de la Viena, guvernul maghiar a reuşit să declare oraşul Oradea "juden frei", un oraş liber de evrei. Treizeci de mii de evrei orădeni au fost concentraţi pe trei străzi de la marginea oraşului, iar în 1944 au fost trimişi în lagărele de exterminare din Polonia. Au supravieţuit doar trei mii dintre ei.
Şi tot în episodul cu numărul opt, echipa de realizatori coboară în maiestuoasa gară a Clujului şi de acolo, mergând spre centrul oraşului, face o vizită la Muzeul Farmaciei, unde se află cea mai veche farmacie din Cluj. Este cunoscută sub numele de farmacia Hintz, iar prima sa atestare documentară este din anul 1573. Muzeul a fost inaugurat în anul 1954. Ulterior, din anul 1963, Muzeul Farmaciei a primit numele de Colecţia de Istorie a Farmaciei, fiind subordonată Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei. Oficina (încăperea în care se vindeau medicamentele) este decorată cu o pictură murală în stil baroc, care datează din anul 1766.
Nu rataţi întâlnirea încărcată de emoţie şi istorie cu gările de poveste din Ardeal! Sâmbătă, la ora 17.00, la TVR 1, TVR HD, TVR+.
Despre Gări de poveste:
Din 17 octombrie, la TVR 1, Marina Constantinescu şi Cătălin Ştefănescu prezintă cel mai nou proiect de televiziune - Gări de poveste, în care telespectatorii descoperă gările de poveste ale României, văd ţara de la fereastra trenului, de pe peroanele celor mai importante gări naţionale. Seria cuprinde 12 filme documentare, fiecare având 50 de minute, în care cei doi travellers aduc cele mai frumoase poveşti, se apropie şi de oamenii fiecărei zone, de problemele lor actuale, de legendele locului. Seria Gări de poveste se vede la TVR 1, TVR HD şi TVR+ sâmbăta, de la ora 17.00.
Există multe legende legate de căile ferate, fiecare gară având în spate o poveste. Proiectul Gări de poveste, prin documentarele pe care le va difuza, apropie trecutul de prezent şi îmbină legenda cu informaţii din realitatea cotidiană. Filmele din proiectul Gări de poveste au fost realizate cu sprijinul Ministerului Transporturilor, CFR SA, CFR Călători şi CENAFER.
În primul şi ultimul episod, Marina şi Cătălin apar împreună, iar celelalte documentare au doar câte un amfitrion – fie Marina, fie Cătălin, fiecare cu poveştile şi gările descoperite. Echipa de producători şi realizatori ai seriei este formată din Ruxandra Ţuchel, Ioana Mureşan, Răzvan Butaru, Sorana Stănescu, Roxana Chiriţă şi Alexandru Munteanu.