loader
Foto

Fost strungar, avocat şi arbitru de fotbal, acum în arena cuvintelor corecte, la TVR 1

De unde vin expresiile „aiurea-n tramvai” sau „a câştiga la belciuge”? Am aflat în acest sfârşit de săptămână, în singurul concurs din audiovizualul românesc dedicat vorbirii corecte a limbii române, „Care pe care”. Ruxandra Gheorghe Negrea ne-a aştepat la TVR 1 sâmbătă şi duminică, pe 21 şi 22 octombrie, de la ora 16.00, cu ediţii în premieră ale emisiunii.

 

Grigore (Sică) Niţu este inginer, fost campion judeţean la şah; Alexandru Anghel organizează competiţii la Centrul de Copii şi Juniori Farul Constanţa şi face parte dintr-un grup umoristic; Cristi Olaru e manager public în Administraţia Publică Locală, pasionat de istorie, geografie şi sport; iar Adrian Pîslariu, acum pensionar, a făcut de toate în viață, fiind strungar, avocat şi arbitru de fotbal. Fiecare dintre ei – dornic să câştige o sumă cât mai mare de bani, dar şi să îşi verifice cunoştinţele de limba română. Ruxandra Gheorghe Negrea i-a pus la încercare în prima ediţie din acest weekend a concursului „Care pe care” de la TVR 1, sâmbătă, 21 octombrie, de la ora 16.00.

De-a lungul celor cinci probe ale competiţiei, în funcție de cum îşi gestionează timpul, emoţiile şi viteza de reacție, cei patru concurenţi pot fi răsplătiţi cu bani, sancţionaţi sau chiar eliminaţi. Dar învingătorul va pleca acasă cu dublul sumei acumulate şi cu două dintre volumele de căpătâi ale limbii române, DOOM şi DEX – aşadar, lupta merită dusă până la capăt.

Care este originea şi semnificaţia expresiei „aiurea-n tramvai”? Am aflat sâmbătă, în cadrul uneia dintre cele mai interesante şi antrenante probe de la „Care pe care”, numită „De unde şi până unde”.

***

Duminică, la aceeaşi oră, alţi patru concurenţi au intrat în arenă: Anca Bîrjovanu, profesoară de chimie; Corneliu Negru, pensionar, absolvent al Academiei de Studii Economice, specializarea cibernetică - economic; Florin Blejoi, care a lucrat în comerţul exterior şi a fost programator calculatoare, respectiv Horia Bura, profesor de istorie la Colegiul Naţional Victor Babeş.

În proba proverbelor şi a expresiilor româneşti, am aflat de la cei patru temerari în ale limbii române care este continuarea şi sensul unor proverbe precum: „A se face foc şi…” „La fel de limpede precum...”,  „A băga mâinile până la...”, „A plăti oalele...”, „Fă ce spune popa,...”, „A bate pe cineva ca pe...”. Iar la rubrica „De unde şi până unde”, tot în ediţia din 22  octombrie, am văzut în ce măsură concurenţii cunosc sensul şi provenienţa expresiilor „a câştiga la belciuge” şi „îți merge gura ca o meliță”.

(w882)

Premieră în audiovizualul românesc, „Care pe care” este o emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, realizată după un format TV 100% românesc. Programul propune concurenţilor şi telespectatorilor o întrecere în cunoştinţe de gramatică, atât în scris, cât şi la citit şi vorbit. Emisiunea prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea, al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect, se difuzează la TVR 1, în fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 16.00.

La „Care pe care”, concurenţii se întrec în cinci probe: „S/Pune finalul” testează contracronometru cunoşterea proverbelor şi expresiilor româneşti pe care le folosim în conversaţiile zilnice. Urmează „Ori una, ori alta”, o probă ce verifică atât cunoaşterea gramaticii limbii române, cât şi viteza de reacţie. Runda a treia, eliminatorie, invită participanţii la „Vânătoarea de greşeli” – greşeli din televiziune, muzică, film, teatru, presă scrisă sau dintr-o bibliotecă specială, cea a titlurilor greşite. Un alt concurent părăseşte competiţia în urma semifinalei intitulate „De unde şi până unde”, în care se cer explicate sensul şi provenienţa unor cuvinte şi expresii. Cel care acumulează mai puţini bani în urma acestei probe va fi eliminat, iar primii doi clasaţi încep etapa finală, „Duelul”. Finaliştii se luptă în sinonime, iar învingătorul îşi dublează suma acumulată şi primeşte, drept cadou, şi două dintre volumele de căpătâi ale limbii române: DOOM şi DEX.

 
„Ora Regelui

Sâmbătă, 15 iunie, la „Ora Regelui", veți fi martorii vizitei regale în Marele Ducat al Luxemburgului. Mizele acestei vizite externe a Familiei ...

„Podcasturile TVR#Enescu”: Valentina Băințan, în dialog cu Cynthia Millar, una dintre marile interprete la Undele Martenot, în 15 iunie

În ultima ediție a acestui sezon din „Podcasturile TVR#Enescu”, invitata Valentinei Băințan este Cynthia Millar, una dintre puținele interprete ...

Graficiana Anca Boeriu, la „Pastila de artă”: Este o expunere a propriilor mele fragilități în lucrările pe care le fac

Între 10 și 16 iunie, la „Pastila de artă”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait le propune telespectatorilor să îi descopere sau să afle mai ...

 

#TVRedu