loader
Foto

Galerie foto

Fascinanta ştiinţă a nutriţiei, cu prof. dr. Mihai Niculescu, la „Garantat 100%”

Încă un invitat cu totul special la „Garantat 100%”: Mihai Niculescu, expert în epigenetică şi nutrigenetică, ne învaţă cum putem deveni mai sănătoşi şi longevivi prin nutriţie fundamentată ştiinţific. | VIDEO

 

Cum deja ne-a obişnuit, Cătălin Ştefănescu vine de fiecare dată în faţa telespectatorilor cu invitaţi pe care merită să-i cunoaştem şi urmărim. Profesorul doctor Mihai Niculescu, invitatul său de duminică, 13 noiembrie, are o contribuţie decisivă la progresul ştiinţei, educaţiei şi implementării nutriţiei în rândul populaţiei, al profesioniştilor şi al factorilor de decizie, pentru ca românii să devină sănătoşi şi longevivi prin nutriţie fundamentată ştiinţific.

„Garantat 100%” se vede la TVR 1 duminica, de la ora 18.55.

Absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti, profesorul doctor Mihai Niculescu a elaborat unul dintre cele mai complexe teste nutrigenetice din lume în scopul personalizării stilului de viaţă.

(w882)

„Nutrigenetica este o ştiinţă care se ocupă cu studiul variabilităţii genetice, deci a diferenţelor genetice dintre mine şi cel cu care stau de vorbă, de exemplu, care dictează într-o bună măsură ce să mâncăm. Cu alte cuvinte, dacă genele mele diferă de ale interlocutorului meu, eu va trebui să mănânc ceva diferit faţă de el”, explică invitatul lui Cătălin Ştefănescu.

Dacă mergem mai departe şi ne întrebăm ce diferenţiază femeia de bărbat, din punctul de vedere al nutrigeneticii, tot profesorul Mihai Niculescu ne dă răspunsul: „Faptul că are o structură genetică diferită, iar specialiştii au argumentat că trebuie să mâncăm diferit în funcţie de structura noastră genetică”.

Există mulţi oameni obsedaţi de dietă - deşi profesorul Mihai Niculescu este de părere că termenul „dietă” este greşit folosit şi recomadă folosirea celui de „alimentaţie – dar asta nu-i duce la un stil de viaţă mai sănătos. „Un om obişnuit, fără pregătire specială în domeniul nutriţiei, nu ştie să cântărească o alimentaţie faţă de alta şi de aceea ar trebui să facă apel la un specialist”, mai spune invitatul.

„Singurul lucru care merge foarte bine în controlul a ceea ce mâncăm este politica preţurilor. Este un pic contraintuitiv, dar se pare că toată această mulţime de informaţii care ne spune cum să mâncăm sănătos nu este luată în seamă. Studiile au arătat că politica preţurilor este cea care ne face să mâncăm sau să slăbim în sensul în care, dacă punem extra-preţuri sau suprataxe pe mâncare junk sau nesănătoasă, iar pe de altă parte, compensăm preţurile alimentelor sănătoase, doar aşa se poate scădea greutatea la nivel de populaţie”, punctează specialistul.

(w882)

Despre profesorul doctor Mihai Niculescu

Este absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti. Între anii 2008 și 2015, a avut propriul laborator la Nutrition Research Institute la Univeristy of North Carolina, în Chapel Hill. Activitatea științifică s-a axat pe relația dintre nutrienți și terenul genetic și epigenetic, dar și pe impactul pe care nutriția îl are asupra moștenirii epigenetice.

În anul 2015, Mihai Niculescu a fondat propria companie, dedicată personalizării nutriției și stilului de viață, prin determinări genetice. În 2016 devine director al proiectului Nutrigen, în cadrul UMF Timișoara, un proiect finanțat cu două milioane euro de Uniunea Europeană.

Din 2019, Mihai Niculescu este membru al comitetului de conducere al International Society for Nutrigenomics and Nutrignenetics.

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu