loader
Foto

Faimosul violoncelist Andrei Ioniță, la „Podcasturile TVR#Enescu”: Îi încurajez pe părinți să își lase copiii să intre în contact cu muzica | VIDEO

În 14 octombrie, TVR Cultural a difuzat dialogul Valentinei Băințan cu violoncelistul Andrei Ioniță, înregistrat în cadrul emisiunii „Podcasturile TVR#Enescu”.

 

Interviul s-a concentrat pe devenirea artistică a violoncelistului, pe momentele dificile din parcursul său muzical, dar și pe o serie de mărturisiri și sfaturi pe care Andrei Ioniță le-a oferit cu generozitate.

Orice act de performanță, fie că e vorba de arta de scenă sau de sport de performanță, implică acel sacrificiu încă din copilărie. Și nu vorbim doar de sacrificiul copilului respectiv, ci și despre sacrificiul părinților, sacrificiul familiei, care trebuie să susțină acel copil, nu doar din punct de vedere financiar, ci și moral, emoțional.

Eu îi sunt extrem de recunoscător mamei pentru faptul că mi-a permis să îmi urmez visul și m-a susținut încontinuu. Și, da, a studia la un instrument în copilărie presupune multă disciplină, dar și multe satisfacții pe termen lung. Și aș vrea să lansez un apel către părinții care ne urmăresc de acasă. Eu îi încurajez pe toți să își dea copiii la un instrument, să îi lase să intre în contact cu muzica, pentru că, indiferent dacă vor continua să facă lucrul acesta pe plan profesional, sau dacă muzica va rămâne doar la un nivel de hobby, vor învăța de mici disciplina și rigoarea.

Și, pe lângă acestea, studiul la un instrument implică ambele jumătăți ale creierului: avem partea cognitivă, cât și cea afectivă. Pentru că a studia la un instrument presupune multă concentrare, multă atenție distributivă, presupune învățarea unei noi limbi, a unui nou alfabet, cel muzical. Și, pe lângă toate acestea, muzica este cea care accesează cămăruțele cele mai ascunse ale inimii. Și care ne învață cum să transmitem cele mai profunde emoții”, a explicat Andrei Ioniță, la „Podcasturile TVR#Enescu”.

(w882) Andrei Ion

Unul dintre cele mai aşteptate momente muzicale ale Festivalului Internaţional „George Enescu” 2023 a avut loc în data de 4 septembrie, la Sala Palatului, avându-l solist pe faimosul violoncelist Andrei Ioniță. Concertul a fost transmis în direct și pe canalul MEZZO, renumele lui Andrei Ioniță fiind în prezent o garanție a unui act artistic de o rară calitate.

Andrei Ioniță este primul violoncelist român care a câștigat Premiul I și Medalia de Aur la celebrul Concurs Ceaikovski, în anul 2015, cariera sa internațională fiind în prezent un exemplu de înaltă performanță pentru tinerii violonceliști aflați la început de drum.

Un text de Valentina Băințan

 

***

Urmăriți emisiunea mai jos:

 

***

Emisiunea „Podcasturile TVR#Enescu” este difuzată la TVR Cultural în fiecare sâmbătă, de la ora 13.00.

 

 
Soprana Aida Pascu, la „Interviurile TVR Cultural”: Muzica a fost dintodeauna parte din viața mea

Soprana Aida Pascu răspunde întrebărilor Ioanei Pavel, la „Interviurile TVR Cultural”, sâmbătă, 25 mai, de la 22.30.

„Dialoguri academice”, între filosoful Mircea Dumitru şi matematicianul Dan Timotin, în 26 mai, la TVR Cultural

TVR Cultural le propune telespectatorilor duminică, 26 mai, de la ora 22.55, la „Dialoguri academice”, discuția filosofului Mircea Dumitru, ...

„Pastila de artă”. Ștefan Pelmuș:  Aș vrea să reușesc, prin intermediul picturii mele, să nu-mi mai fie frică de moarte

Între 20 și 26 mai, la TVR Cultural, Ileana Ploscaru Panait le propune telespectatorilor TVR Cultural să descopere portretele pictorițelor Yvonne ...

 

#TVRedu