loader
Foto

Galerie foto

Exclusivitate TVR 1: „Viitorul energiei nucleare în România: reactoarele modulare mici” | VIDEO

România va fi a doua țară din lume unde vor fi instalate reactoare modulare mici, după Statele Unite ale Americii. Un documentar filmat în exclusivitate în SUA de Marian Voicu şi Andrei Coruţ ne-a adus lămuriri duminică, 9 iulie, de la ora 19.00, la TVR 1 și TVR+. Partea a doua a fost pe 16 iulie, de la ora 19:00.

 

Primele reactoare modulare mici din afara SUA vor fi construite în România, la Doicești, judeţul Dâmbovița. Cum s-a ajuns la această situaţie ce pare incredibilă? Ce înseamnă pentru ţara noastră această decizie şi ce ne va aduce ea? Documentarul „Viitorul energiei nucleare în România: reactoarele modulare mici”, difuzat în două seri de duminică la TVR 1, ne oferă lămuriri. Producţia filmată în exclusivitate în SUA de Marian Voicu şi Andrei Coruţ, printr-un program al Departamentului de Stat american, s-a difuzat pe 9 şi 16 iulie, de la ora 19:00.

(w882) 032323_ S

(w882)

(w882)

Tehnologia pentru construcţia centralei a fost dezvoltată de NuScale Power, care a obținut certificarea finală în februarie 2023, fiind singura companie din lume ce a obținut un brevet pentru această tehnologie.

(w882)

(w882)

(w882)

TVR a filmat, în exclusivitate, la Laboratorul Național Idaho, cel mai important laborator de cercetare nucleară din SUA, unde a fost dezvoltată tehnologia și unde va fi construit primul reactor modular mic din lume. Echipa TVR a documentat subiectul și la Washington, prin interviuri cu oficiali din guvernul american și experți ai celor mai importante organizații de mediu și securitate internațională.

(w882)

(w882)

(w882)

Ce sunt reactoarele modulare mici, de ce România a ales să fie un pionier în dezvoltarea acestei tehnologii și care este viitorul energiei nucleare în lume și în România – sunt câteva dintre întrebările la care documentarul „Viitorul energiei nucleare în România: reactoarele modulare mici” a adus răspunsuri.

(w882)

(w882)

Prima parte a filmului s-a transmis duminică, 9 iulie, de la ora 19.00, iar partea a doua – pe 16 iulie, la aceeași oră, la TVR 1.

 
„Pastila de artă”. Ștefan Pelmuș:  Aș vrea să reușesc, prin intermediul picturii mele, să nu-mi mai fie frică de moarte

Între 20 și 26 mai, la TVR Cultural, Ileana Ploscaru Panait le propune telespectatorilor TVR Cultural să descopere portretele pictorițelor Yvonne ...

Istoricul Lucian Boia, la „Mic dejun cu un campion”: Românii trebuie să știe cine sunt (ediție din 2015) | VIDEO

TVR Cultural redifuzează, între 20 și 24 mai, dialogurile Danielei Zeca Buzura cu actorul Mircea Albulescu (1934-2016), fosta campioană la ...

Valentina Băințan, în dialog cu soprana Chen Reiss, „o voce perfectă Strauss”, la „Podcasturile TVR#Enescu” în 25 mai, la TVR Cultural

La „Podcasturile TVR#Enescu”, de sâmbătă, 25 mai, Valentina Băințan o are ca invitată pe soprana Chen Reiss, „o voce de o luminozitate și de o ...

 

#TVRedu