loader
Foto

Galerie foto

„Exclusiv în România”, sezon nou la TVR 1. Prin Oltenia de sub Munte | VIDEO

Descoperim cea mai veche biserică de lemn de la sud de Carpați, ne bucurăm de măiestria Fluierașilor din Vaideeni și vedem ce preparate tradiționale de Paști aduse din Transilvania se gătesc în Oltenia. Luni, 25 aprilie, de la ora 13.10.

 

Începe un nou sezon „Exclusiv în România” și cum prima ediție a noului sezon o vom vedea a doua zi de Paști, echipa lui Cristian Tabără ne invită să aflăm cum se ţine această sărbătoare a creștinătății în Oltenia de sub Munte.

(w882)

 

Călătoria la care ne invită Cristian Tabără și echipa sa include satul Marița, comuna Costești sau localitatea Vaideeni -una dintre cele mai mari localităţi din judeţul Vâlcea-, despre care se spune că a fost întemeiată de păstorii din Transilvania în timpul migraţiei din secolele XVII—XVIII, când ciobanii din Sibiu, Alba, Hunedoara şi Braşov au preferat să se stabilească la sud de Carpaţi pentru a scăpa de taxele Imperiului Habsburgic.

(w882)

În satul Marița, vom descoperi, de altfel, cea mai veche biserică de lemn de la sud de Carpați. Ridicată între anii 1556-1557, pe ruinele unei cetăţi dacice, anterior migraţiei păstorilor din Ardeal, biserica din Marița-Vaideeni a devenit un simbol al creştinătăţii din această parte a țării și este un punct central al pelerinajelor monahale din Vâlcea. Biserica poartă hramul „Cuvioasa Parascheva”.

(w882)

Credeați că nu mai există copii care dau cu bucurie ecranul telefonului pe un instrument muzical? Ei bine, îi vom descoperi luni, 25 aprilie, ora 13.10, la TVR 1, când „Exclusiv în România” îi aduce în fața noastră pe Fluierașii din Vaideeni. Ne vor bucura și impresiona cu un moment artistic.

(w882)

(w882)

Caşul de Vaideeni

În apropiere, împreună cu sătenii din Vaideeni, echipa „Exclusiv în România” va pregăti bucate... „mai degrabă ardelenești, pentru că ne aflăm în mijlocul descendenților celor care au venit cândva aici de peste munți, din Mărginimea Sibiului”, spune Cristina Madgearu, producător al emisiunii de la TVR 1. Printre surprizele culinare gătite și degustate și care nu lipsesc de pe masa de Paști în această zonă a țării se numără preparatele din porc, ce însoțesc neapărat mielul, dar și supa vârtoasă cu tăiței.

(w882)

Nu departe, în comuna Costești, o vom cunoaște pe Rodica Crăcană, meșter popular, care păstrează cu sfințenie arta țeserii scoarțelor oltenești, dar și amintirea vechilor obiceiuri de Paști din zonă.

(w882)

A doua zi de Paști, împreună cu „Exclusiv în România” spunem „Hristos a înviat!”. La poalele Munților Căpățânii.

 

 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

„Ora Regelui

Sâmbătă, 15 iunie, la „Ora Regelui", v-am invitat să fiți martorii vizitei regale în Marele Ducat al Luxemburgului. Mizele acestei vizite externe ...

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

 

#TVRedu