loader
Foto

Istorii peste care s-a aşternut praful, redescoperite de „Exclusiv în România”

Povestea viilor de la Cotnari, faimosul oraş al Moldovei medievale, la „Exclusiv în România”, la TVR 1, pe 20 decembrie, ora 17.00. | VIDEO

 

Duminică, la TVR 1, cu echipa Exclusiv în România am mers într-o călătorie în zona Cotnarilor. Nu doar pentru a asista la culesul viei din această renumită regiune viticolă a României, ci şi pentru a redescoperi câteva istorii peste care s-a aşternut praful.

(w882)

Ştiaţi că în perioada medievală, Cotnari a fost unul dintre cele mai importante oraşe medievale din Moldova, rivalizând cu oraşele Riga sau Luebeck. Aici, la iniţiativa lui Despot Vodă (da, da, este vorba despre acel sângeros domn al Moldovei!) a luat fiinţă, în secolul al XVI-lea, Școala Latină, prima şcoală umanistă din această zonă.

(w882)

(w882)

De asemenea, realizatorii ne vor spune povestea viilor de la Cotnari, despre care se pare că nu au fost distruse de Burebista, fiind prea valoroase: prima sămânţă de strugure descoperită aici are o vechime de peste 3000 de ani!

(w882)

(w882)

La Exclusiv în România, Cristi Tabără şi echipa lui ne vor povesti despre podgoriile unde se cultivă doar soiuri româneşti de struguri, şi vom afla de ce vinul produs la Cotnari era pe placul lui Ştefan cel Mare, dar şi al lui Dimitrie Cantemir. „Iar la final, vom face o degustare de vinuri liniştite, dar şi spumante, şi vă vom arăta cea mai veche sticlă de vin produsă la Cotnari în anul 1956 şi care costă acum peste 2000 de euro” (Marin Găbudean, producător Exclusiv în România).

(w882)

(w882)

 
Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

publicat: luni, 17 iunie 2024

Sâmbătă, 22 iunie, de la ora 9.00, la TVR3 avem posibilitatea să ascultăm un dialog despre rolul și eficiența comunicării în lumea de astăzi, ...

Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: luni, 17 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00, aţi putut revedea o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

„Cireşarii” dau semnalul vacanței: Cavalerii florii de cireș vin dimineața la TVR3

La TVR3 de luni, 24 iunie, până vineri, 5 iulie, puteți pleca în drumeții de la ora 10.00, de luni până vineri, împreună cu protagoniștii ...

 

#TVRedu