loader
Foto

Galerie foto

„Exclusiv în România”: Fuga Lolelor şi alte tradiţii din Ţara Făgăraşului | VIDEO

Duminică, 7 iunie, de la ora 18.00, la TVR 1, la „Exclusiv în România”, am aflat cele mai vechi reţete de bucătărie de pe teritoriul României şi am participat la sărbători străvechi din Făgăraş.

 

A fost odată, în urmă cu 400 de ani, la castelul din Făgăraş, o principesă, pe nume Anna Bornemisza, care s-a îngrijit de scrierea a numai puţin de o mie şi ceva de reţete, dintre cele mai bune şi sofisticate, cum numai la curţile princiare puteai găsi. Acestea sunt acum printre cele mai vechi reţete de bucătarie de pe teritoriul României şi au fost traduse, în urmă cu câţiva ani, de către specialiştii de la muzeul Cetăţii Făgăraşului.

Unul dintre cei mai cunoscuţi bucătari din ţara, inspirat de ideile gastronomice ale Annei Bornemisza, a invitat echipa emisiunii Exclusiv în România pentru a-i arăta cu ce se înfruptau mesenii cu sânge albastru acum aproape o jumătate de veac. Aflăm mai multe amănunte şi vedem cum se prepară astfel de bucate la Exclusiv în România de duminică, 7 iunie, ora 18.00.

(w882)

Din Făgăraş, Cristi Tabără şi colegii lui se întorc la Cincu, pentru a lua parte la una dintre cele mai vechi tradiţii din zonă şi anume „Fuga Lolelor”. Deşi este o sărbătoare a saşilor, acum, cu mic, cu mare, saşi, români şi maghiari se îmbracă în costume de diavoli şi străbat tot satul pentru a alunga iarna şi a face loc primăverii. Legenda spune că, în urmă cu câteva sute de ani, lolele se îmbrăcau aşa dintr-un motiv mult mai serios: pentru a speria invadatorii - turcii şi tătarii. Periplul începe în faţa primăriei din localitate, unde judecătorii lolelor fac inventarul faptelor haioase comise în anul precedent de către săteni, după care le pun în versuri şi le ilustrează cu mult umor.

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

Pe final de emisiune, alături de echipa emisiunii căutăm trufe în pădurile din zona Făgăraşului, însoţiţi de unul dintre cei mai pasionaţi căutători şi partenerul lui de bază, căţeluşa Diana. Aceste ciuperci rare sunt foarte apreciate de către gurmanzi, preţul lor fiind unul foarte mare. După o zi întreagă în care au scotocit pădurile în lung şi-n lat, cele câteva trufe negre găsite sunt numai bune de pus în tigaie alături de preparate care pot fi combinate cu astfel de ingrediente exclusiviste.

(w882)

Duminică, 7 iunie, de la ora 18.00, o ediţie în premieră a emisiunii Exclusiv în România, filmată în Ţara Făgăraşului.

 
Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

publicat: luni, 17 iunie 2024

Sâmbătă, 22 iunie, de la ora 9.00, la TVR3 avem posibilitatea să ascultăm un dialog despre rolul și eficiența comunicării în lumea de astăzi, ...

Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: luni, 17 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00, aţi putut revedea o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

„Cireşarii” dau semnalul vacanței: Cavalerii florii de cireș vin dimineața la TVR3

La TVR3 de luni, 24 iunie, până vineri, 5 iulie, puteți pleca în drumeții de la ora 10.00, de luni până vineri, împreună cu protagoniștii ...

 

#TVRedu