loader
Foto

Eugen Cristescu, Dumnezeu într-un univers schizofrenic | VIDEO

Primul director al Serviciului Special de Informaţii face subiectul ediţiei de duminică, 19 decembrie, de la ora 19:00, a emisiunii „Omul şi timpul” de la TVR 1.

 

România se afla, la începutul anilor ’40, într-o situaţie politică şi militară incertă şi foarte periculoasă. Tocmai de aceea era nevoie de un serviciu de informaţii eficient şi loial, capabil să oprească dezmembrarea teritorială a ţării.

Serviciul Special de Informaţii, cum se numea în acea vreme, era condus de Eugen Cristescu, el însuşi un personaj controversat şi învăluit în mister. Dar, pentru ca mecanismul creat de Eugen Cristescu să fie eficient, era nevoie de un anume tip de ofiţer de informaţii, omniprezent şi invizibil în acelaşi timp. Lui Eugen Cristescu îi dedică realizatorii Ruxandra Ţuchel şi Rafael Udrişte ultimul episod al acestui sezon „Omul şi timpul”.

(w882) larg

„Trebuie spus că ofiţerul de informaţii din acea vreme nu avea o viaţă prea comodă, chiar dacă financiar nu o ducea rău. El trebuia să fie foarte discret şi precaut. Tocmai de aceea, atunci când era recrutat, el nu primea o legitimaţie care să îi ateste calitatea de angajat al serviciului. Încă de la început era sub acoperire, primind un nume conspirativ. Nimeni, în afară de el şi şeful lui direct, nu îi cunoştea numele real”, dezvăluie Rafael Udrişte.

Ofiţerul de informaţii interbelic nu avea voie să spună cuiva, nici măcar celor apropiaţi, unde lucrează. Chiar şi sediul în care îşi desfăşura activitatea funcţiona ca o casă conspirativă. Rapoartele sale erau, la rândul lor, ultrasecrete, iar cei care dactilografiau aceste rapoarte erau recrutaţi dintre copiii de trupă, instruiţi să păstreze confidenţialitatea cu străşnicie.

„Puteţi spune că ne aflam într-un univers schizofrenic, în care secretomania era principala preocupare. Ei bine, da. Chiar aşa se întâmpla. Întrebarea pe care mi-o pun este dacă această tactică era şi eficientă sau era doar o formă exagerată de a hrăni orgoliul lui Cristescu? Nume conspirative, mister dus la extrem, o instituţie formată din mii de compartimente care nu ştiau unele de altele. Un singur om ştia cum funcţionează această construcţie întortocheată, iar acel om era Eugen Cristescu”, mai relatează realizatorul TVR.

(w882) Rafael Udr

Un ofiţer de informaţii nu îşi cunoştea colegii, nu avea voie să îşi petreacă timpul liber împreună cu ei şi nu avea voie să se intereseze sub nicio formă de viaţa lor privată. El nu avea acces la arhiva centrală a Serviciului, iar toate cercetările şi investigaţiile ce implicau arhivele erau realizate de ofiţeri speciali, anonimi şi ei, la rândul lor. Şi toate acestea, pentru ca informaţiile să fie controlate, verificate şi bine păstrate.

Dar cine a fost omul, un veritabil păpuşar, care a creat acest sistem cu atâta măestrie şi cât de eficient a fost el pentru România în acele vremuri tulburi? Pentru a afla răspunsul la aceste întrebări, Rafael Udrişte îi provoacă la dialog pe istoricii Florian Banu şi Cristian Troncotă. Ultimul episod al seriei „Omul şi timpul” se vede duminică, de la ora 19.00, la TVR 1.

(w882) banu

***

Situaţii excepţionale, mai puţin cunoscute, din istoria recentă a ţării noastre, sunt cercetate şi dezvăluite în emisiunea-document a Televiziunii Române „Omul şi timpul”, ce poartă semnătura realizatorilor Ruxandra Ţuchel şi Rafael Udrişte. Producţia ne introduce în intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii româneşti, interne şi internaţionale, din perioada interbelică şi anii comunismului, dar şi imediat după încheierea acestei perioade.

(w882)

 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

Acad. Leonida Gherasim, la „Portret de excelență”: Când intri în profesiunea medicală, ai o responsabilitate față de omul bolnav, apoi o responsabilitate față de tine și ai responsabilitatea față de societate

Sâmbătă, 15 iunie, de la ora 16.00, la „Portret de excelență”, Mihaela Olaru îl are ca invitat pe acad. Leonida Gherasim.

 

#TVRedu