loader
Foto

Emy Drăgoi invitat la „Drumul lui Leşe”

Vineri, 19 noiembrie, de la ora 21.00, la TVR 3, Grigore Leşe și invitatul său ne provoacă la discuție despre tradiție și originalitate în folclor.  

 

Emy Drăgoi practică o improvizație spontană, legată de intuiție și inspirație de moment, fără a fi bazată pe indicații, tipare, canoane. Nu există o improvizație absolut liberă, deoarece nu putem fi rupți de tradiția unor muzici sau de o stare muzicală anterioară nouă, deja întipărită în subconștient în momentul actului improvizatoric.

(w882)

În folclor, Emy Drăgoi are o dispoziție improvizatorică bazată pe unele formule în speciile cu structură liberă (exemplu – doinele). Emy Drăgoi practică și împlinește improvizațiile existente prin tradiție.

(w882)

Jazz-ul, aspect al artei muzicale și fenomen caracteristic al artei sec XX, bazat pe un mod specific de exprimare a gândirii muzicale, azi răspândit și adaptat condițiilor proprii de toate popoarele lumii. Muzica de jazz a fost creată de negrii din Sudul Americii de Nord care au folosit teme din folclorul propriu şi din muzica europeană. Au păstrat din tradiția strămoșilor sistemul ritmic, maniera de frazare și felul de tratare a materiei sonore, precum și unele elemente armonice ale bluesului. Au împrumutat din muzica europeană sistemul melodic, armonic și instrumentația. Fiecare muzician are o manieră proprie de frazare, cât și de tratare a materiei sonore (atac, vibrato, inflexiuni, glissandi), frazarea și sonoritatea condiționându-se reciproc în care improvizația capătă o importanță considerabilă.

(w882)

Despre toate acesta, în ediţia din această săptămână a emisiunii „Drumul lui Leşe”.

Invitat: Emy Drăgoi

(w882)

***

Drumul lui Leşe este un program în care se îmbină armonios dezbaterea, monologul şi actul artistic ancorat în realitatea autohtonă şi universală. Este o emisiune croită în jurul unui personaj carismatic, care debordează de vitalitate şi care reuşeşte să transmită publicului mesaje clare, făcându-l, în acelaşi timp, cu umorul specific, să gândească şi să se redescopere.

(w882)

Moderator: Grigore Leşe

Jurnalist senior: Sandrino Gavriloaia

Producător: Sînziana Miloşoiu

Realizator: Grigore Leşe

***

Edițiile emisiunii pot fi urmărite și online pe TVR+.

 
Rolul procurorului în caz de malpraxis

Rolul procurorului în caz de malpraxis

publicat: luni, 22 iulie 2024

Luni, 22 iulie, de la ora 13:00, Mihaela Olaru v-a propus să revedeți o ediție de colecție ”Oamenii și legea”, la TVR 1.

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu Silviu Lupescu, fondatorul Polirom (ediție din 2016) | VIDEO

Între 22 și 28 iulie, TVR Cultural redifuzează dialogurile dintre Daniela Zeca Buzura și Silviu Lupescu, managerul și fondatorul Polirom (2016), ...

Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

În 28 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, dialogul dintre Ileana Ploscaru ...

 

#TVRedu