loader
 

Istorii de bun gust

Nou sezon al emisiunii de antropologie culinară difuzată pe TVR2 în fiecare joi, ora 21.00, începând din 28 martie. Antropologia culinară vorbeşte despre mâncare ca despre o poveste. Hrana este mai mult decât o sursă de energie pentru supravieţuire fizică, iar prin împărtășirea experiențelor culinare se deschid drumuri spre cunoaștere și cultură.

 

Galerie foto

 

În fiecare joi, de la ora 21:00, realizatoarea Camelia Moise ne invită să descoperim un „alt fel de gătit”, cu rețete culinare inedite, dar şi cu istorii spectaculoase.

La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă de câte un secret culinar. Joi, 28 martie, de la ora 21:00, Camelia Moise ne-a invitat în atmosfera inconfundabilă a perioadei interbelice. Aici am păşit în culisele unor poveşti pline de nostalgie, scrise de Sivia Colfescu: „Mătuşi fabuloase şi alte istorioare bucureştene”.

„De multă vreme aveam de gând să scriu lucrurile pe care mi le mai amintesc despre câteva mătuşi fabuloase. Mătuşile mele adevărate, câteva mătuşi adoptate şi chiar mătuşi ale prietenilor mei, femei care, la prima vedere, erau (unele mai sunt) foarte deosebite unele de altele, dar care se asemănau într-o anume privinţă: erau cu toatele nişte supravieţuitoare, femei cu suflete de oţel – e drept, cele mai multe în învelişuri moi de catifea. A, să nu uit: bucureştence, desigur – măcar în unele perioade importante ale vieţii lor – altfel de ce aş scrie despre ele istorioare bucureştene”? Voiam să scriu pentru că mi se pare nedrept să las să se piardă amănunte pline de farmec – sau de haz – ale vieţii lor, amestecate de-a valma în fluviul destinelor ultimului veac. Am tot amânat, prinsă în plasa unor ocupaţii care mi se păreau mai importante. Până într-o zi, când o observaţie a unui prieten m-a făcut să-mi dau seama că e mai important să scriu despre ele, trecătoarele. Înainte de a deveni eu însămi, pentru cine ştie cine, o mătuşă fabuloasă”, spune Sivia Colfescu, scriitor şi director de editură.

Emisiunea este disponibilă și pe TVR+. Poate fi urmărită și pe TVR Cultural.

***

Realizator: Camelia Moise

Producător: Aziza Bodea Micu

ARHIVĂ ARTICOLE

Istorii de bun gust: Începutul zborului

Istorii de bun gust: Începutul zborului

publicat: luni, 18 noiembrie 2024

În comuna Perişor, judeţul Dolj, se află Casa memorială Henri Coandă, în fapt o expoziţie foto-documentară ...

Un teatru ca o bijuterie și secretul mâncării «cocă-n teacă», la „Istorii de bun gust”

Joi, 16 mai, de la ora 21:00, într-o nouă ediție a „Istoriilor de bun gust”, emisiunea de antropologie culinară ...

„Istorii de bun gust” la Conacul Otetelișanu și povestea celui mai mare frasin din România

În noua ediție a emisiunii „Istorii de bun gust”, realizatoarea Camelia Moise ne-a invitat joi, 9 mai, la TVR 2, de ...

Ion Nedelcu – Ned: „În Joia Mare m-am gândit la cea mai preţioasă imagine din Univers: Icoana Maicii Domnului”

Invitatul Cameliei Moise la „Istorii de bun gust”, în ediţia de joi, 2 mai, de la ora 21:00, la TVR 2, a fost Ion ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu ...

La „Istorii de bun gust”, Conacul „Beau Sejour”, un martor al perioadei interbelice

Pentru Bogdan Fottescu, invitatul Cameliei Moise în ediția de joi, 11 aprilie, de la ora 21:00, la TVR 2, acasă ...

Mihai Viteazul, domnitorul însoţit de cerbi pe câmpul de luptă, la

„Dacă ar trebui să îmi povestiți ceva despre domnitorul Mihai Viteazul, care ar fi lucrul fundamental pe care mi ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se ...

Secretul “marghilomanei”, reţeta tradiţională a celebrei cafele la „Istorii de bun gust” | VIDEO

„O marghilomană bine făcută este o cafea cu o savoare fără margini”, spunea Irina Vlăduca-Marghiloman, singura ...

Secretele cerceilor buciumănești și drojdie făcută în casă, la „Istorii de bun gust” | VIDEO

Poate părea o surpriză, dar „Istoriile de bun gust” se găsesc chiar şi într-un muzeu tehnic. Joi, 7 decembrie, de ...

“Istorii de bun gust”, cu poveşti emoţionante ale românilor de pe meleaguri americane

În apropierea Zilei Naţionale a României, Camelia Moise ne propune la „Istorii de bun gust”, joi, 30 noiembrie, de ...

„Îndrăgostiții din Giurgiu”, un mesaj de acum 6000 de ani

Dacă ar fi să rămână un obiect după noi, pe care locuitorii de peste 6000 de ani să-l dezgroape și să înțeleagă ...

Amintiri cu parizer și un conac în ruine, la „Istorii de bun gust” | VIDEO

Ați fost vreodată la o cercetare de teren? Antropologii culturali folosesc cercetările de teren pentru studiu. Joi, ...

La „Istorii de bun gust”, despre pâine în toate formele ei | VIDEO

Camelia Moise, realizatoarea emisiunii de antropologie culinară „Istorii de bun gust”, difuzată pe TVR 2, ne-a ...

La „Istorii de bun gust”, povestea ciorbei de burtă preparată lângă Turnul Chindiei | VIDEO

Mâncarea înseamnă energie, sănătate, dar şi o interesantă plimbare prin istorie la Târgoviște, a spus realizatoarea ...

În culisele spionajului din vremea lui Constantin Brâncoveanu. Sezon nou „Istorii de bun gust”, la TVR 2

Emisiunea de antropologie culinară „Istorii de bun gust”, difuzată pe TVR 2, a revenit din 26 octombrie cu cel ...

La „Istorii de bun gust”, „Marele templu de dincolo” al Iuliei Hasdeu, între adevăr şi legendă

Noua ediție a „Istoriilor de bun gust”, difuzată joi, 8 iunie, de la ora 21.00, ne-a invitat la TVR 2 să pătrundem ...

Ediție specială „Istorii de bun gust” alături de un veteran în vârstă de 108 ani

Emisiunea „Istorii de bun gust” de joi, 25 mai, de la ora 21.00, la TVR 2, a pregătit o ediţie specială pentru ...

O plimbare melancolică prin Cimitirul Bellu şi semnificaţia prescurilor, la „Istorii de bun gust”

Duminică, 14 mai, de la ora 12.00, TVR Cultural a difuzat o nouă ediție a emisiunii „Istorii de bun gust”. ...

Dragoste interzisă în Ţara Moţilor şi un balcon celebru, la „Istorii de bun gust”

Dacă povestea balconului din Verona, în care s-au iubit Romeo şi Julieta, a fascinat oamenii de sute de ani, să ...

Ce găseai în pachetul de masă al minerului, la „Istorii de bun gust”

O nouă ediție a „Istoriilor de bun gust”, difuzată joi, 27 aprilie, de la ora 21.00, ne-a invitat la TVR 2 să ...

„Ce se întâmplă într-o ceașcă de cafea?”, ediție aromată a „Istoriilor de bun gust”

A devenit o obișnuință să începem o zi frumoasă cu o cafea bună și nu întâmplător joi, 30 martie, de la ora 21.00, ...

Aroma cafelei şi viața lui Păstorel Teodoreanu, printre noile „Istorii de bun gust”

De la „Istorii de bun gust”, emisiunea de antropologie culinară difuzată pe TVR 2 şi TVR Cultural, am aflat că ...

Bucătăria satului în perioada interbelică la “Istorii de bun gust”

“În sat, oamenii au trăit aşa cum au apucat, frumos şi cinstit. Averea lor a fost pământul şi credinţa în ...

Povestea unei răzbunări şi după moarte, la “Istorii de bun gust”

Cum ne pregătim pentru Postul Crăciunului, dar şi o istorie cutremurătoare pusă la cale de Elena Ceauşescu am aflat ...

Secrete culinare ale comunităţii rome la ”Istorii de bun gust”

Ce înseamnă preparatele “Rânza” sau “Şah Hai Mas”, dar şi alte tradiţii din cultura romilor ați aflat la “Istorii ...

Mâncărurile pe care Brâncuşi le servea oaspeţilor de seamă din Paris

Dincolo de dimensiunea artei sale, Brâncuşi a arătat lumii obiceiurile noastre şi a dus la Paris mâncărurile ...

“Istorii de bun gust”. Ce pun pe masă oamenii pădurii?

“Istorii de bun gust”. Ce pun pe masă oamenii pădurii?

publicat: miercuri, 26 octombrie 2022

Mâncarea înseamnă viaţă, sănătate, poveste, dar şi artă am aflat din noua ediţie “Istorii de bun gust” de joi, 27 ...

Mâncare ritualică la

Mâncare ritualică la "Istorii de bun gust": Coliva

publicat: joi, 20 octombrie 2022

Din grâu se face pâinea, colacul, dar şi coliva, ca parte a ritualului de înmormântare, subiect abordat pe 20 ...

Scoicile din Marea Neagră, vedete la „Istorii de bun gust”

În fiecare joi, de la ora 22:00, la TVR 2 suntem invitaţi să descoperim „alt fel de gătit”, cu rețete culinare ...

„Istorii de bun gust” şi „Turnul Summitului”

Preparatul românesc care a încântat, la Summitul UE de la Sibiu, în 2019, pe cei mai exigenţi demnitari ai lumii ...

 

#TVRedu

TVR EDUCAȚIE
loader

Istorii de bun gust

Nou sezon al emisiunii de antropologie culinară difuzată pe TVR2 în fiecare joi, ora 21.00, începând din 28 martie. Antropologia culinară vorbeşte despre mâncare ca despre o poveste. Hrana este mai mult decât o sursă de energie pentru supravieţuire fizică, iar prin împărtășirea experiențelor culinare se deschid drumuri spre cunoaștere și cultură.

 

Galerie foto

 

În fiecare joi, de la ora 21:00, realizatoarea Camelia Moise ne invită să descoperim un „alt fel de gătit”, cu rețete culinare inedite, dar şi cu istorii spectaculoase.

La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă de câte un secret culinar. Joi, 28 martie, de la ora 21:00, Camelia Moise ne-a invitat în atmosfera inconfundabilă a perioadei interbelice. Aici am păşit în culisele unor poveşti pline de nostalgie, scrise de Sivia Colfescu: „Mătuşi fabuloase şi alte istorioare bucureştene”.

„De multă vreme aveam de gând să scriu lucrurile pe care mi le mai amintesc despre câteva mătuşi fabuloase. Mătuşile mele adevărate, câteva mătuşi adoptate şi chiar mătuşi ale prietenilor mei, femei care, la prima vedere, erau (unele mai sunt) foarte deosebite unele de altele, dar care se asemănau într-o anume privinţă: erau cu toatele nişte supravieţuitoare, femei cu suflete de oţel – e drept, cele mai multe în învelişuri moi de catifea. A, să nu uit: bucureştence, desigur – măcar în unele perioade importante ale vieţii lor – altfel de ce aş scrie despre ele istorioare bucureştene”? Voiam să scriu pentru că mi se pare nedrept să las să se piardă amănunte pline de farmec – sau de haz – ale vieţii lor, amestecate de-a valma în fluviul destinelor ultimului veac. Am tot amânat, prinsă în plasa unor ocupaţii care mi se păreau mai importante. Până într-o zi, când o observaţie a unui prieten m-a făcut să-mi dau seama că e mai important să scriu despre ele, trecătoarele. Înainte de a deveni eu însămi, pentru cine ştie cine, o mătuşă fabuloasă”, spune Sivia Colfescu, scriitor şi director de editură.

Emisiunea este disponibilă și pe TVR+. Poate fi urmărită și pe TVR Cultural.

***

Realizator: Camelia Moise

Producător: Aziza Bodea Micu

ARTICOLE ASOCIATE

Istorii de bun gust: Începutul zborului

Istorii de bun gust: Începutul zborului

publicat: luni, 18 noiembrie 2024

În comuna Perişor, judeţul Dolj, se află Casa memorială Henri Coandă, în fapt o expoziţie foto-documentară ...

Un teatru ca o bijuterie și secretul mâncării «cocă-n teacă», la „Istorii de bun gust”

Joi, 16 mai, de la ora 21:00, într-o nouă ediție a „Istoriilor de bun gust”, emisiunea de antropologie culinară ...

„Istorii de bun gust” la Conacul Otetelișanu și povestea celui mai mare frasin din România

În noua ediție a emisiunii „Istorii de bun gust”, realizatoarea Camelia Moise ne-a invitat joi, 9 mai, la TVR 2, de ...

Ion Nedelcu – Ned: „În Joia Mare m-am gândit la cea mai preţioasă imagine din Univers: Icoana Maicii Domnului”

Invitatul Cameliei Moise la „Istorii de bun gust”, în ediţia de joi, 2 mai, de la ora 21:00, la TVR 2, a fost Ion ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu ...

La „Istorii de bun gust”, Conacul „Beau Sejour”, un martor al perioadei interbelice

Pentru Bogdan Fottescu, invitatul Cameliei Moise în ediția de joi, 11 aprilie, de la ora 21:00, la TVR 2, acasă ...

Mihai Viteazul, domnitorul însoţit de cerbi pe câmpul de luptă, la

„Dacă ar trebui să îmi povestiți ceva despre domnitorul Mihai Viteazul, care ar fi lucrul fundamental pe care mi ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se ...

Secretul “marghilomanei”, reţeta tradiţională a celebrei cafele la „Istorii de bun gust” | VIDEO

„O marghilomană bine făcută este o cafea cu o savoare fără margini”, spunea Irina Vlăduca-Marghiloman, singura ...

Secretele cerceilor buciumănești și drojdie făcută în casă, la „Istorii de bun gust” | VIDEO

Poate părea o surpriză, dar „Istoriile de bun gust” se găsesc chiar şi într-un muzeu tehnic. Joi, 7 decembrie, de ...

“Istorii de bun gust”, cu poveşti emoţionante ale românilor de pe meleaguri americane

În apropierea Zilei Naţionale a României, Camelia Moise ne propune la „Istorii de bun gust”, joi, 30 noiembrie, de ...

„Îndrăgostiții din Giurgiu”, un mesaj de acum 6000 de ani

Dacă ar fi să rămână un obiect după noi, pe care locuitorii de peste 6000 de ani să-l dezgroape și să înțeleagă ...

Amintiri cu parizer și un conac în ruine, la „Istorii de bun gust” | VIDEO

Ați fost vreodată la o cercetare de teren? Antropologii culturali folosesc cercetările de teren pentru studiu. Joi, ...

La „Istorii de bun gust”, despre pâine în toate formele ei | VIDEO

Camelia Moise, realizatoarea emisiunii de antropologie culinară „Istorii de bun gust”, difuzată pe TVR 2, ne-a ...

La „Istorii de bun gust”, povestea ciorbei de burtă preparată lângă Turnul Chindiei | VIDEO

Mâncarea înseamnă energie, sănătate, dar şi o interesantă plimbare prin istorie la Târgoviște, a spus realizatoarea ...

În culisele spionajului din vremea lui Constantin Brâncoveanu. Sezon nou „Istorii de bun gust”, la TVR 2

Emisiunea de antropologie culinară „Istorii de bun gust”, difuzată pe TVR 2, a revenit din 26 octombrie cu cel ...

La „Istorii de bun gust”, „Marele templu de dincolo” al Iuliei Hasdeu, între adevăr şi legendă

Noua ediție a „Istoriilor de bun gust”, difuzată joi, 8 iunie, de la ora 21.00, ne-a invitat la TVR 2 să pătrundem ...

Ediție specială „Istorii de bun gust” alături de un veteran în vârstă de 108 ani

Emisiunea „Istorii de bun gust” de joi, 25 mai, de la ora 21.00, la TVR 2, a pregătit o ediţie specială pentru ...

O plimbare melancolică prin Cimitirul Bellu şi semnificaţia prescurilor, la „Istorii de bun gust”

Duminică, 14 mai, de la ora 12.00, TVR Cultural a difuzat o nouă ediție a emisiunii „Istorii de bun gust”. ...

Dragoste interzisă în Ţara Moţilor şi un balcon celebru, la „Istorii de bun gust”

Dacă povestea balconului din Verona, în care s-au iubit Romeo şi Julieta, a fascinat oamenii de sute de ani, să ...

Ce găseai în pachetul de masă al minerului, la „Istorii de bun gust”

O nouă ediție a „Istoriilor de bun gust”, difuzată joi, 27 aprilie, de la ora 21.00, ne-a invitat la TVR 2 să ...

„Ce se întâmplă într-o ceașcă de cafea?”, ediție aromată a „Istoriilor de bun gust”

A devenit o obișnuință să începem o zi frumoasă cu o cafea bună și nu întâmplător joi, 30 martie, de la ora 21.00, ...

Aroma cafelei şi viața lui Păstorel Teodoreanu, printre noile „Istorii de bun gust”

De la „Istorii de bun gust”, emisiunea de antropologie culinară difuzată pe TVR 2 şi TVR Cultural, am aflat că ...

Bucătăria satului în perioada interbelică la “Istorii de bun gust”

“În sat, oamenii au trăit aşa cum au apucat, frumos şi cinstit. Averea lor a fost pământul şi credinţa în ...

Povestea unei răzbunări şi după moarte, la “Istorii de bun gust”

Cum ne pregătim pentru Postul Crăciunului, dar şi o istorie cutremurătoare pusă la cale de Elena Ceauşescu am aflat ...

Secrete culinare ale comunităţii rome la ”Istorii de bun gust”

Ce înseamnă preparatele “Rânza” sau “Şah Hai Mas”, dar şi alte tradiţii din cultura romilor ați aflat la “Istorii ...

Mâncărurile pe care Brâncuşi le servea oaspeţilor de seamă din Paris

Dincolo de dimensiunea artei sale, Brâncuşi a arătat lumii obiceiurile noastre şi a dus la Paris mâncărurile ...

“Istorii de bun gust”. Ce pun pe masă oamenii pădurii?

“Istorii de bun gust”. Ce pun pe masă oamenii pădurii?

publicat: miercuri, 26 octombrie 2022

Mâncarea înseamnă viaţă, sănătate, poveste, dar şi artă am aflat din noua ediţie “Istorii de bun gust” de joi, 27 ...

Mâncare ritualică la

Mâncare ritualică la "Istorii de bun gust": Coliva

publicat: joi, 20 octombrie 2022

Din grâu se face pâinea, colacul, dar şi coliva, ca parte a ritualului de înmormântare, subiect abordat pe 20 ...

Scoicile din Marea Neagră, vedete la „Istorii de bun gust”

În fiecare joi, de la ora 22:00, la TVR 2 suntem invitaţi să descoperim „alt fel de gătit”, cu rețete culinare ...

„Istorii de bun gust” şi „Turnul Summitului”

Preparatul românesc care a încântat, la Summitul UE de la Sibiu, în 2019, pe cei mai exigenţi demnitari ai lumii ...