loader
Foto

Galerie foto

Ediție specială „De ce-aș citi?”, despre Ziua Națională a României, cu diplomatul Luca Niculescu | VIDEO

La „De ce-aș citi?”, scriitorul Tudor Călin Zarojanu a discutat cu diplomatul Luca Niculescu, fost jurnalist la RFI, despre dragostea de țară și cum se raportează românii la țara lor, în contextul zilei de 1 decembrie.

 

„Pentru că această ediție a emisiunii „De ce-aș citi?” este dedicată Zilei Naționale care se apropie, am încercat să văd cam cât de mult și în ce fel e prezentă România în literatura română.

Primele două opere care-ți vin în minte au numele ei chiar în titlu: poezia „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”, de Mihai Eminescu, și „România pitorească”, de Alexandru Vlahuță. Despre poezia lui Mihai Eminescu ar fi multe de spus, n-avem timp acum și aici. Doar atât aș zice: recitind-o acum, mi-a atras atenția în special, cu o oarecare melancolie, versul „Fiii tăi trăiască numai în frăţie”... Ar fi frumos, nu?

Va fi în curând Ziua Națională. Adică ziua națiunii. Adică ziua fiecăruia dintre noi, a dumneavoastră și a mea. Să ne bucurăm. Nu e de rușine. Faptul că, așa cum spune Eminescu, „Nişte răi şi nişte fameni/Gloria neamului nostru spre-a o face de ocară/ Îndrăznesc ca să rostească pân' şi numele tău... ţară!” nu înseamnă că s-a compromis definitiv orice cuvânt de bine despre țară. Poți fi patriot fără să fii patriotard”, a explicat Călin Tudor Zarojanu, în deschiderea ediției „De ce-aș citi”, difuzată la TVR Cultural în 26 noiembrie.

Invitatul lui Tudor Călin Zarojanu a discutat despre Ziua Națională cu Luca Niculescu, fost redactor-șef al RFI România și fost ambasador al României în Franța, în prezent secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe.

Producător TVR: Bogdana Pascal

 

 

 
Scriitorul Goran Mrakić și antreprenorul Gheorghe Chevereșan invitați la

Asociația Banatica se află în centrul discuțiilor actuale despre promovarea sportului și educației în comunitate, având ca invitați de marcă pe ...

Zece ecranizări românești: Ce spun despre noi personajele Mița Baston și Ilie Moromete?

Lucian Pintilie, Liviu Ciulei și Stere Gulea sunt nume istoric legate de cele mai cunoscute ecranizări ale paginilor clasice românești. Urmează o ...

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

 

#TVRedu