loader
Foto

Galerie foto

Echipa „Exclusiv în România” a pornit pe urmele lui Traian | VIDEO

Duminică 19 noiembrie, am aflat de ce poartă Blajul numele de „Mica Romă” şi vizităm Sanctuarul Fecioarei Săracilor. Cristi Tabără ne-a aşteaptat la „Exclusiv în România” duminică, de la ora 17.00, la TVR 1.

 

.
Alba este unul dintre judeţele emblematice ale României, unde istoria noastră stă scrisă, din cele mai vechi timpuri, în vestigii daco-romane. Pe urmele lui Traian şi Decebal, echipa drumeţilor „Exclusiv în România” ne propune, pentru duminica aceasta, o călătorie spirituală, ce ne va transpune în lumea străbunilor. Urmărim o nouă ediţie a emisiunii prezentate de Cristi Tabără la TVR 1 pe 19 noiembrie, de la ora 17.00.

(w882) garda apul

Episodul începe cu prezentarea, în premieră mondială, a reconstituirii fidele a armurii de paradă pe care împăratul Traian a purtat-o la Roma, la sărbătorirea cuceririi Daciei. Armura este parte a unei remarcabile expoziţii dedicate campaniei romane de cucerire a Daciei, organizată la Alba-Iulia. Liviu Zgârciu, coodonatorul Gărzii Apulum, şi Marius Ardeleanu, voluntar pasionat de istorie, ne vor explica în detaliu care era viaţa unui legionar roman staţionat la Apulum.

(w882) romani

(w882) Apulum

Aproape de Alba este Blajul, Mica Romă, locul unde îl întâlnim pe episcopul greco-catolic Cristian Crişan, un om cub o situaţie unică în lume: la momentul hirotonirii sale, era cel mai tânar episcop al Bisericii Catolice, iar acum este auxiliarul celui mai vârstnic episcop catolic în viaţă, Preasfinţitul Lucian Mureşan. Îi aflăm povestea în ediţia „Exclusiv în România” din 19 noiembrie.

(w882)

(w882) Cristian C(w882) Cristian C

Foarte aproape de Blaj se află Sanctuarul Fecioarei Săracilor din Cărbunari-Blaj. Capela a fost construită în 1938 de către părintele Peter Adhemar Mercks, belgian de origine, identică cu cea de la Banneux în Belgia, acolo unde o copilă de 12 ani, Mariette Beco, a avut privilegiul de a o vedea pe Sfânta Fecioară Maria. Aceasta i s-a recomandat ca Fecioara Săracilor și i-a indicat prezența unui izvor tămăduitor, unde a cerut să se construiască o capelă. Vom vizita şi noi, prin intermediul camerei de luat vederi, capela de la Cărbunari, împreună cu părintele Petru Dumitru, cel care păstoreşte acest loc special.

(w882) biserica

Vizita la Blaj este un prilej pentru o argumentare a supranumelui de „Mica Romă”. Vom afla, tot acum, cum a primit Blajul acest nume din partea poetului Mihai Eminescu şi, de asemenea, vom descoperi o rugăciune scrisă de marele poet în cinstea Fecioarei Maria, care a fost recitată de Papa Ioan Paul al II-lea în limba română, în piaţa San Pietro din Vatican.

(w882)

O ediţie ce îmbogăţeşte spiritual echipa de drumeţi de la TVR 1, dar şi telespectatorii emisiunii. Pe 19 noiembrie, de la ora 17.00, îi însoţim din nou pe Cristi Tabără şi pe partenerii săi de călătorii într-o aventură „Exclusiv în România”.

(w882)

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean

 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

„Ora Regelui

Sâmbătă, 15 iunie, la „Ora Regelui", v-am invitat să fiți martorii vizitei regale în Marele Ducat al Luxemburgului. Mizele acestei vizite externe ...

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

 

#TVRedu