loader
Foto

E vremea ta! Atenționare Cod Galben

Echipa emisiunii "E vremea ta!" vă aduce zilnic, online pe YouTube și tvr.ro, informații despre climă, temperaturi și prognoze actualizate. Urmăriți aici edițiile săptămânii 11-17 mai. Atenționare Cod Galben - 15 mai.

 

Vineri, 15 mai

În intervalul 15 mai, ora 13:00 – 16 mai, ora 06:00, ANM a transmis o atenționare de Cod Galben, ce vizează instabilitatea atmosferică accentuată. În intervalul menționat, la început în nord-vestul și centrul țării, iar spre seară și noaptea și în jumătatea nordică a Moldovei, instabilitatea atmosferică se va accentua și se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 60...70 km/h, iar în zona înaltă de munte peste 80...90 km/h, vijelii, căderi de grindină și averse ce pot avea și caracter torențial. Punctiform, cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp. Astfel de fenomene se vor semnala și în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse și în intervale de timp mai scurte.

Cum va evolua vremea în următoarea săptămână, aflați de la meteorologul Mihai Huștiu intervievat de Andrei Bărbulescu pentru emisiunea online "E vremea ta!"

 

Joi, 14 mai

Harta României a fost colorata cu galben și portocaliu, semn al codurilor de vânt care au lăsat și câteva pagube materiale în urmă. În această seară ieșim de sub avertizarea cod galben de vânt care a afectat o mare parte a țării.

La 14 mai 1981, Dumitru Dorin Prunariu devine primul și singurul cosmonaut român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. Zborul a avut loc la bordul navei spațiale Saliut-6 și a durat 7 zile, 20 de ore si 42 de minute. Misiunea a făcut parte din cadrul programului spațial Intercosmos. De profesie inginer aeronautic, Dumitru Prunariu este pământeanul cu numărul 103 care a ajuns în spațiul cosmic.

Mâine, 15 mai, în prima zi în afara stării de urgență, se celebrează Ziua  Națională a Bujorului - floarea națională și emblema florală a României. Această floare este ocrotită încă dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial. Bujorul sălbatic este tot mai rar, de la an la an, de aceea este absolut necesară protejarea lui. Dacă cineva se încumetă să rupă o floare de bujor, riscă o amenda usturătoare de până la 12.000 de lei. Bujorul românesc este țesut pe ii, pe scoarțele țărănești, este prezent în buchetele de mireasă pentru a aduce sănătate, prosperitate și fertilitate. În curțile bunicilor, bujorii sunt mereu puși la intrarea în curte, pentru protecție. În lume, bujorul sălbatic se întâlnește în sud-estul Europei și în Asia Mică. Planta este toxică, mai puțin petalele.

Chiar dacă intrăm în starea de alertă, această primă etapă de relaxare va influența cu siguranță traficul auto actual. Ne așteptăm la o creștere masivă a lui față de perioadele obișnuite din trecut, întrucât oamenii se vor simți mai în siguranță să circule cu propria mașina decât cu mijloace de transport in comun. Vestea este foarte proastă, nu doar pentru că poluarea va exploda din nou, ci și pentru că s-a dovedit că aerul cu noxe favorizează îmbolnăvirea cu COVID-19 și chiar apariția bolilor  mintale. În acest sens, în multe orașe din Europa și din Statele Unite se construiesc piste de biciclete. Cele mai ambițioase planuri vin din orașele cele mai puternic afectate de pandemie. Milano își propune să creeze 35 de kilometri de piste pentru bicicliști și zone pietonale. Planul, denumit ,,Strade aperte” (străzi deschise, adică), prevede și încurajarea altor forme de deplasare, precum mijloacele de transport în comun sau chiar car sharing. Limitările de viteza la 30 de km/zi vor fi ceva obișnuit. Munchen și-a stabilit un obiectiv ambițios: până in 2025, 80% din călătoriile făcute în oraș să fie fără mașini. Chiar și în Statele Unite, tramvaiul redevine un mijloc de transport luat în calcul, după o jumătate de veac în care a cam fost ignorant.

Bucureștiul ar avea și el acum șansa să își revizuiască perspectiva. Viziunea actuală este îndreptata către demolări de clădiri pentru a lărgi  sau pentru a crea benzi suplimentare de trafic. S-a demonstrat în practică, însă, la nivel global, că această tactica nu face decât să mărească traficul pe termen mediu și lung. De aceea, cel mai bine ar fi dacă ne-am direcționa preocuparea spre îmbunătățirea condițiilor oferite de transportul în comun și spre construirea unei infrastructuri care sa faciliteze deplasarea cu bicicletele.

 

Miercuri, 13 mai

Abia am ieșit de sub incidența unui cod galben și  ANM a emis un altul, de intensificări ale vatului, valabil de mâine, de la ora 6.00 dimineață până mâine la ora 23.00. Zonele vizate sunt sudul Banatului, nordul Crișanei, Maramureș, Transilvania, nord estul Munteniei și nordul Dobrogei..

Mai este și o informare meteo, valabilă  din această seară  de la 23.00 până mâine seră la aceeași ora. Fenomenele vizate sunt intensificări ale vântului și instabilitate atmosferică. Amănunte despre evoluția vremii puteți află din emisiunea online 'E vremea ta!".
.
Mai puteți află că astăzi este ziua internațională a dorului, inițiată în urmă cu 6 ani de trupa Vank. Deseori, spunem că ne e dor de părinţi, dar cu greu ne găsim timp să îi sunăm”, spunea Cornel Ilie, vocalistul trupei.
.
Tot într-o zi de 13 mai, dar în urmă cu 159 de ani, astronomul australian John Tebbutt descoperă una dintre cele mai mari comete ale secolului al XIX-lea.
.
Revenim cu picioarele pe pământ. Pompierii din Târgu Neamț se lupta de două zile cu flăcările care mistuie peste 50 de hectare de păşune şi pădure.  Există mai multe focare active,  iar intervenţiile sunt îngreunată de terenul accidentat. Autoritățile spun că la Bicaz focul ar fi fost pus intenționat în 5 locuri.
.
Un studiu recent arată că Dunărea s-a micşorat cu 134 de kilometri în lungime în ultimele două secole în urmă măsurilor de protecţie împotriva inundaţiilor şi a construcţiei de baraje. Debitul fluviului în următoarele zile va fi relativ staţionar, în jurul valorii de 3.500 metri cubi/secundă, situându-se la mai puţin de jumătate faţă de media multianuală a lunii mai.
.
Mai sunt doar două zile până la ridicarea stării de urgență. Va reveni viață noastră la normal după 15 mai? Dacă ne va fi greu să intrăm în ...monotonia cotidiană, ne spune  psihologul Monica Dinulescu.

***

Informarea meteo cea mai recentă, ce cuprinde intervalul 13 mai, ora 23:00 – 14 mai, ora 23:00, vizează intensificări ale vântului și manifestări de instabilitate atmosferică. Vântul se va intensifica treptat, la început în regiunile vestice și nord-vestice, apoi și în cele centrale, estice și sud-estice, unde rafalele vor depăși, în general, 50…55 km/h. Pe parcursul zilei de joi (14 mai) și la începutul nopții, local și temporar vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică accentuată. Se vor semnala vijelii, averse ce pot avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice și izolat grindină. Punctiform, cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp.

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis și o atenționare meteorologică de Cod Galben pentru intervalul: 14 mai, ora 06:00 - 14 mai, ora 23:00.

Fenomene vizate: intensificări ale vântului. În sudul Banatului, nordul Crișanei, în Maramureș și Transilvania, precum și în nord-estul Munteniei și nordul Dobrogei, local și temporar vor fi intensificări ale vântului cu viteze ce vor depăși în general 55...65 km/h. La munte vor fi rafale de 60…80 km/h, iar în zona înaltă, vântul va sufla tare, cu peste 90…100 km.

 

Marți, 12 mai

E vremea ta! Ca în fiecare marţi, călătorim de jur-împrejurul globului: o ediţie  cu cele mai noi informaţii despre vreme, climă şi planeta noastră!

Activitate impresionantă în weekendul care a trecut pe cerul Franței, Spaniei şi zonei de vest a Mediteranei: mai mult de 100.000 de fulgere! Acestea au fost detectate de o reţea de înregistrare a fulgerelor şi furtunilor în timp real.

Localitatea mexicană Apodaca a fost lovită de o tornadă: vântul care a atins 220 de km pe oră a lăsat în urmă pagube materiale, cinci răniţi şi două persoane decedate. Acesta nu a fost singurul eveniment din ultima perioadă: pe 1 mai au fost raportate alte cinci tornade. Populaţia a fost avertizată de serviciul local de meteorologie referitor la ploi abundente, activitate electrică şi fenomene periculoase.

În California, odată cu redeschiderea plajelor, mama-natură a adus un „cadou nocturn”: spectacolul valurilor bioluminiscente, care se produce o dată la câţiva ani şi care se datorează înfloririi algelor.  În acest an, fenomenul are o semnificaţie aparte pentru locuitorii din sudul Californiei, care nu au avut acces pe plaje timp de o lună.

De pe coastele californiene, călătorim în Siberia, unde în ultima perioadă temperaturile au fost mai ridicate decât normal. Ceea ce a dus la apariţia de fenomene periculoase! Puteți vedea despre ce este vorba în emisiunea online „E vremea ta!”

ONU şi-a exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte reducerea semnificativă a traficului aerian, aceasta având un efect negativ asupra prognozelor meteo. Până la recenta pandemie de COVID-19, 3000 de aeronave comerciale transmiteau aproximativ 800 de mii de observaţii zilnice referitoare la atmosferă, suprafaţa oceanelor şi a uscatului, care erau utilizate pentru prognozarea fenomenelor meteorologice periculoase, precum uraganele. Numărul acestor măsurători a scăzut cu 75 şi chiar cu 90 la sută!

În acest context, iată încă un motiv de îngrijorare: în estul Oceanului Pacific a fost observată o tendinţă de răcire a apelor de suprafaţă. Aceasta indică   faptul că un eveniment La Ninia este probabil să se deruleze până în toamna acestui an, spun experţii. Şi foarte probabil va spori puterea sezonului de uragane din Atlantic şi va avea un impact major asupra vremii din iarna următoare.

Cu ajutorul telescopului din Hawaii, astronomii au captat noi imagini ale planetei Jupiter. Sunt imagini de cea mai înaltă rezoluție obţinute până acum pe Pământ: fulgere și sisteme de furtuni care se formează în jurul norilor de cristale de apă și lichid.  imaginea zilei in emisiunea „E vremea ta! Pe care o puteți găsi pe youtube.

Luni, 11 mai

Agenția Națională de Meteorologie a emis astăzi o informare meteorologică de instabilitate atmosferică și intensificări ale vantului, începând din această seară, de la 22.00 până mâine dimineață la 9.00.

Dar, de mâine de la 9.00 și până mâine seară la 23.00 va fi  în vigoare și un cod galben de intensificări ale vântului și instabilitate atmosferică. Zonele vizate de codul galben sunt Oltenia, Transilvania, vestul și centrul Munteniei, sudul Munteniei și Capitala. Vântul se va intensifica și instabilitatea atmosferică se va manifestă prin averse, vijelii și descărcări electrice și pe alocuri chiar grindină. Amănunte în emisiunea online "E vremea ta!

Îmbunătățirea calității aerului că urmare a măsurilor de izolare la domiciliu pentru combaterea transmiterii COVID-19 a dus la evitarea a 11.000 de decese în Europa, din care 383 în România, a dezvăluit un studiu, citat de The Guardian.

Măsurile de luptă contra epidemiei au dus la o încetinire masivă a economiei europene, reducând producţia de energie prin arderea cărbunelui cu 40% şi consumul de combustibil cu aproape o treime.

Rezultatul a fost o scădere a poluării atmosferice. Concentraţiile de dioxid de azot şi a celor de particule fine s-au redus cu 37%, respectiv 10%, potrivit Centrului de cercetare pentru energie şi aer curat. Analiză ia în considerare condiţiile meteorologice, emisiile şi datele disponibile referitoare la impactul acestei poluări atmosferice asupra sănătăţii.

Ţările care ar trebui să contabilizeze cel mai mare număr de vieţi salvate sunt Germania (cu o estimare de 2.083 de decese evitate), Regatul Unit al Marii Britanii (1.752), Italia (1.490), Franţa (1.230) şi Spania (1.081). Topul este completat de Polonia (771), Portugalia (609), România (383), Suedia (329) şi Norvegia (256).

Această ameliorare a calităţii aerului ar putea de asemenea să ducă la evitarea altor probleme medicale, în special 6.000 de noi cazuri de astm la copii şi 1.900 de prezentări la camera de gardă pentru crize de astm.

Mucurile de țigară și PET-urile otrăvesc  marile. O analiză bazată pe două studii la nivel mondial – unul, pe fundul apelor și altul, pe plaje și în zone de coastă – a arătat că mucurile de țigări, ambalajele din plastic, cutiile de metal și firele de pescuit sunt printre cele mai des întâlnite obiecte care poluează mările și oceanele.

Organizaţia pentru Cercetare Ştiinţifică şi Industrială a Commonwealth-ului a publicat o analiză bazată pe rezultatele a două studii realizate la nivel mondial, în regim de voluntariat, pe tema poluării: primul, „Dive Against Debris”, efectuat pe fundul apelor şi condus de Project AWARE, iar al doilea, „Internațional Coastal Cleanup” al Ocean Conservancy, realizat în regiunea plajelor şi a zonelor de coastă.

Analiză, prima de acest fel din lume, a dezvăluit că cele mai comune obiecte găsite pe fundul apelor de Project AWARE au fost firele de pescuit, fragmentele de plastic, cutiile de metal, recipientele de plastic şi de sticlă, ambalajele de alimente, sforile, pungile de plastic şi deşeurile din construcţii.

Cele mai comune deşeuri care poluează zonele de coastă sunt resturile de ţigări, fragmentele de plastic, ambalajele alimentare,  sticlele de plastic pentru băuturi, capacele de plastic, spuma sintetică, pungile de plastic, cutiile de metal şi recipientele de sticlă.

Specialiştii voluntari implicaţi în proiecte au consemnat peste 32 de milioane de deşeuri în peste 19.000 de locaţii de pe uscat şi de pe solul marin din 86 de ţări şi regiuni între anii 2011 şi 2018.

A crescut Marea Galileii. Ploile abundente din ultimele luni au umplut lacul Marea Galileii, conform unor oficiali israelieni, după ce în ultimii ani autorităţile au fost îngrijorate de nivelurile de apă în scădere.

Precipitaţiile au ridicat nivelul lacului la 208,9 metri sub nivelul mării, cu doar 10 centimetri sub recordul celui mai înalt nivel.

În 2017, când regiunea a fost afectată de secetă, lacul a înregistrat o cotă de 214 metri sub nivelul mării.

Marea Galileii este rezervă de apă dulce situată la cea mai joasă altitudine. Este totodată cea mai importantă sursă de apă a Israelului. Lacul reprezintă şi un punct de atracţie pentru pelerinii creștini întrucât, potrivit Bibliei, Isus a realizat aici mai multe miracole, printre care cel al mersului pe apă şi hrănirea a mii de oameni cu doar cinci pâini şi doi peşti.

A nins la New York. Peste 100 de milioane de americani se vor confruntă cu temperaturi extreme pentru această perioadă a anului, în contrast cu vremea caldă din ultimele zile. În Central Park din New York a nins, sâmbătă, un eveniment complet atipic pentru luna mai, a raportat serviciul meteorologic american, citat de CNN.

De vină ar fi vortexul polar care va aduce temperaturi de sub 0 grade Celsius în unele state din nordul și estul Statelor Unite ale Americii. Temperaturile s-au aflat și ele la un record minim, sâmbătă fiind de –1 grad Celsius. Peste noapte, a nins și în statele Pennsylvania, Vermont, New Hampshire, Massachussetts și Mâine. În Shaftsbury, statul Vermont, s-au așternut 22 de centimetri de zăpadă. În unele state din nord-est vremea s-a simțit, mai degrabă, că una de început de martie decât de mijloc de mai.

* * *

Conform celei mai recente informări meteorologice, în intervalul 11 mai, ora 22:00 – 12 mai, ora 09:00, sunt așteptate manifestări de instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului.

În intervalul menționat, local în regiunile vestice, nordice și centrale și pe arii mai restrânse în rest vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice și izolat grindină. Aversele vor putea avea și caracter torențial, iar izolat cantitățile de apă vor depăși 15...20 l/mp.

Vântul se va intensifica în cea mai mare parte a țării și, mai ales pe parcursul zilei de marți (12 mai), se vor înregistra viteze cuprinse, în general, între 45 și 55 km/h, iar la munte va sufla cu peste 70...80 km/h.

În intervalul 12 mai, ora 09:00 - 12 mai, ora 23:00 a fost emisă o atenționare meteorologică de Cod Galben.

Zone și fenomene vizate: intensificări ale vântului, manifestări de instabilitate atmosferică în Oltenia, Transilvania, vestul și centrul Munteniei (județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și Municipiul București)

În intervalul menționat, în Oltenia și Transilvania, precum și în vestul și centrul Munteniei (județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și în zona Municipiul București) vântul va avea intensificări temporare, cu viteze la rafală cuprinse, în general, între 55 și 65 km/h și izolat peste 70 km/h. În zona montană înaltă vântul va sufla tare, cu peste 90...100 km/h.

Local, în zonele deluroase și montane, precum și în centrul teritoriului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice și izolat grindină. Aversele vor putea avea și caracter torențial, iar izolat cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 12 mai, ora 09:00 - 12 mai, ora 23:00

Zone și fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică accentuată în Moldova, Dobrogea și estul Munteniei (în județele Buzău, Brăila, Ialomița și Călărași).

În intervalul menționat, în Moldova, Dobrogea și în estul Munteniei (județele Buzău, Brăila, Ialomița și Călărași) local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin vijelii, intensificări ale vântului cu viteze, în general, cuprinse între 65...75 km/h, grindină, averse ce pot avea și caracter torențial și descărcări electrice.

*În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza informațiile.

 

***

Echipa emisiunii: Camelia Boștină și Raluca Brumariu (producători), realizatori: Laurențiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Băniță, Mirela Goldic, Andrei Bărbulescu, Cătălin Heson; prezentatori: Cristina Soare și Andrei Bărbulescu.

Detalii despre evoluția vremii, aflați în emisiunea online "E vremea ta!", pe care o puteți urmări pe YouTube și pe pagina Facebook a emisiunii.

 

 
Buna-creștere și nota de plată: Cultura bacșișului în lume

Răsplata în bani pentru un serviciu primit poate fi obligatorie pentru unii, dar jignitoare pentru alții. Fiecare cu tradițiile lui, nimic de ...

Comedia - de la teorie la practică (II). Am înțeles poanta ? | VIDEO

Râdem noi, râdem, dar de unde vine râsul nostru? Oamenii s-au întrebat și au cercetat tema comicului, acest subiect complex și profund uman. ...

Comedia - de la teorie la practică (I) De ce râdem? | VIDEO

De ce râde omul? Cum devin amuzante un cuvânt, o expresie ori o situație? Mecanism de apărare, explozie de detensionare, surpriză, absurd - ...

 

#TVRedu