loader
Foto

E vremea ta! Avem un sfârșit de săptămână călduros | VIDEO

Echipa emisiunii "E vremea ta!" vă aduce zilnic, online pe YouTube și tvr.ro, informații despre climă, temperaturi și prognoze actualizate. Urmăriți edițiile săptămânii 4 - 10 mai aici:

 

Duminică, 10 mai

Vremea a fost deosebit de caldă în aproape toată țara, dar mai ales în vest și în sud. La munte, vremea a fost în mare parte frumoasă. Luni, 11 mai, în București, temperatura urcă până la 30 de grade.

Sâmbătă, 9 mai

Zilele următoare, vremea va fi deosebit de caldă în aproape toată țara, dar mai ales în vest și în sud. La munte, vremea va fi în mare parte frumoasă și se va încălzi. Cerul va fi variabil, local vor fi înnorări temporar accentuate și averse cu descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat. În București va fi cald. Luni, 11 mai, temperatura va urca până spre 29 de grade.

Vineri, 8 mai

După multe zile cu vreme capricioasă și după o dimineață rece, cu temperaturi negative și brumă în depresiunile intramontane, meteorologii anunță un weekend călduros. Vor fi și 30 de grade. Date complete despre vremea de la noi le puteți afla de la Mihai Hustiu.

Astăzi mai  aflăm că Polul Nord Magnetic s-a mișcat foarte repede în ultimii ani, din Canada spre Siberia. Potrivit unei echipe conduse de experți din cadrul Universității Leeds, fenomenul se explică prin competiția între două “pete” magnetice, aflate la marginea nucleului exterior al Pământului.

Și tot presa internațională scrie că gaura în stratul de ozon observată până acum deasupra Polului Nord a dispărut la fel de repede cum s-a format. Cercetătorii cred că această gaură, considerată cea mai mare de până acum, s-a format din cauza unui vortex polar neobișnuit de puternic, ce ar fi putut explica și creșterea.

În această perioada, statul în casă ne-a făcut să descoperim și alte hobby-uri. Dacă iubești plantele, însă, din motive care țin de poziționarea casei, ai o locuință mai întunecată, natura îți vine în ajutor prin câteva plante care nu au nevoie de multă lumină.

Begoniile sunt unele dintre cele mai frumoase flori de interior. Menta miroase frumos, preferă un sol umed și foarte puțină lumină. Liliacul păcii, ați auzit de el ? Este o plantă care purifică aerul din interior, dar atenție, are nevoie de multă apă. Vă recomandăm și Pathos, sunt plante excelente pentru cei care abia își încep călătoria de îngrijirea florilor.

Stați în casă și o să fie bine!

Joi, 7 mai

Ne-am confruntat cu zile reci și umede în ultima vreme, iar țară noastră s-a colorat destul de mult în galben sub incidența codurilor de precipitații și vânt.

Până acum câteva minute, când s-a ridicat și ultimul cod galben, ne-am aflat în această situație. Dacă ne mai așteaptă încă o zi cu vreme răcoroasă, de sâmbătă va putem spune că se încălzește în toată țară și va fi frumos.

Duminică va fi chiar deosebit de cald în cea mai mare parte a țării. Amănunte în emisiunea online"E vremea ta"!

Deocamdată, se împlinesc astăzi șase ani de când astronomii au creat primul univers virtual realist. Acesta conține 13 miliarde de ani de evoluție cosmică într-un cub de 350 milioane de ani lumina cu o rezoluție nemaiîntâlnită până atunci. În anul 2014, a apărut un program computerizat sofisticat, numit Illustris. Acesta a recreat Universul cu o rezoluție extraordinară, incluzând atât materia normală, cât și pe cea neagră.

Echipa de cercetători a dedicat 5 ani pentru dezvoltarea softului Illustris, iar 3 luni au durat calculele propriu-zise. În total, au  fost folosite  8 mii de procesoare ce rulează în paralel. Dacă ar fi fost folosit un computer personal  obișnuit, aceste calcule ar fi fost obținute în mai mult de 2.000 de ani. Simularea computerizată a început la aproximativ 12 milioane de ani după Big Bang, iar când a ajuns în prezent, astronomii au numărat mai mult de 41.000 de galaxii în cubul de spațiu simulat. La scară mică, Illustris a reușit să recreeze în mod fidel și chimia individuală a galaxiilor.

Dacă tot am pomenit despre chimie, astăzi Sidney Altman împlinește vârstă de 81 de ani.  Născut în Canada și având origini evreiești, acesta este specialist în biologie moleculară și a fost profesor la Universitatea Yale din Statele Unite. În 1989, Sidney Altamn primește Premiul Nobel pentru chimie împreună cu Thomas Cech, întrucât cu 6 ani înainte, Altman descoperise că ARN-ul nu este numai purtător al informației genetice, dar și că ARNt, mai precis ARN-ul catalic, pune în acțiune rectii biologice și acționează că biocatalizator.

România nu a putut stopa tăierile ilegale de  păduri în ultimii ani și acestea au atins cote alarmante. Activiștii de mediu susțîn că în perioada pandemiei tăierile legale s-au amplificat și mai mult. Ultimele două luni, însă, au adus pe scenă sectorului forestier și un aspect pozitiv: s-a reușit prima digitalizare care va asigura transparență procedurilor de licitație. Prima licitație electronică a unei mase lemnoase din România a avut loc la Suceava.

A două premieră tot la Suceava s-a petrecut: au fost publicate rezultatele licitației.

,,Prin utilizarea tehnologiei se fac pași importanți în a asigura transparență activităților din economia forestieră și din orice altă ramură de activitate. ,,Transparență ne ajută pe mai multe fronturi: în primul rând ajută piață să devină mai eficientă, în al doilea rând îmbunătățește încrederea în sistem a tuturor actorilor implicați, iar în al treilea rând asigura un tratament echitabil operatorilor economici, ceea ce înlătura suspiciunile (...)

Aproximativ 3,5 miliarde de oameni vor trăi până în 2070 în zone în care valorile medii anuale de temperatura vor depăși 29 de grade Celsius. Sigur, asta dacă nu vor migra spre alte zone, unde s-ar produce suprapopulări. Astfel, oamenii vor ajunge să locuiască în afară nișei climatice în care și-au dus existența în ultimii 6000 de ani. Așa-numită ,,nișă ecologică umană” se referă la zonele preferate de oameni privind stabilirea locuințelor.

Rămânem puțin prin deșertul Sahara și vorbim la rubrica Meteodicționar despre un fenomen meteo nefiresc pentru această zona: ninsoarea în deșert.  Ninsoarea în deșert este un fenomen meteorologic foarte rar. În epoca modernă, în Deșertul Sahara (cel mai fierbinte deșert din lume) a nins în anul 1979. Apoi s-a mai întâmplat în decembrie 2016 și în ianuarie 2018, în nordul Algeriei. Fenomenul se explică prin faptul că presiunea atmosferică înaltă din Europa a împins aerul rece mult mai la sud decât în mod obișnuit. Altfel, chiar dacă noaptea este frig în deșert, nu există în aer suficientă apă pentru a se form​

Am ajuns la final acum și va dau o nouă întâlnire mâine, tot în online. Până atunci, să aveți o seară minunată.


Miercuri, 6 mai

Mâine vremea se va menține rece la nivelul întregii ţări. Instabilitatea atmosferică se va manifestă prin ploi locale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului. Cantităţile de apă prognozate vor fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar local vor fi condiţii de producere a grindinei, spun specialiștii.

Iată ce va mai propunem în emisiunea online "E vremea ta!"

În Australia s-au publicat astăzi cele mai numeroase studii științifice despre mediu.  Cele mai comune deşeuri care poluează zonele de coastă sunt resturile de ţigări, ambalajele alimentare, sticlele și pungile de plastic și cutiile de metal. Specialiştii voluntari implicaţi în proiecte au consemnat peste 32 de milioane de deşeuri în aproape 20.000 de locaţii de pe uscat şi de pe solul marin din 86 de ţări.

Rămânem în Australia unde exploatările forestiere galopante din pădurile native au contribuit în mod semnificativ la recentele incendii de vegetaţie din Australia, înlesnind intensificarea  focarelor, arată un studiu publicat astăzi.

Și dacă tot vorbim de incendiile de vegetație din Australia să ne amintim că peste 2000 de koala au pierit anul trecut. Animăluțele îşi petrec 98% din viaţa lor în copaci, sunt  nocturne și dorm aproximativ 20 de ore pe zi.​ Astăzi, că în fiecare zi de miercuri, va invităm să urmăriți în emisiunea online "E vremea ta"! ce spune psihologul Monica Dinulescu despre agresivitatea pe care o poate genera izolarea asupra membrilor unei familii.

Și dacă tot am vorbit despre izolarea la domiciliu, trebuie să știți că măsurile de luptă contra epidemiei au redus arderea cărbunelui cu 40% şi consumul de combustibil cu aproape o treime. Rezultatul a fost o scădere a poluării atmosferice și se estimează că au fost astfel salvate peste 11.000 de vieţi în Europa.

ANM a emis astăzi un cod galben  de intensificări ale vântului pentru Oltenia, vestul Munteniei și nordul și centrul Moldovei. Intervalul de valabilitate este de mâine dimineață, de la 06.00 până la ora 21.00. Alt cod, de dată această, portocaliu a fost dat pentru zona montană înalta a Carpaților Meridionali și de Curbură unde vântul va atinge la  rafală 120-140 km/h. Codul este valabil din această noapte, de la ora 2.00 până mâine la 21.00. Mai multe date despre vremea din următoarele zile le aflați din emisiunea noastră.

 

Marți, 5 mai

Bine v-am regăsit! La noi în ţară, ziua de ieri a fost ploioasă şi cam răcoroasă. Însă cel mai frig în Europa a fost în Norvegia, minus 17 grade Celsius, iar cel mai cald în sudul Spaniei: 36,3 grade! Spania şi Portugalia s-au confruntat cu primul val de căldură din acest an.

În zilele următoare căldura se domoleşte, iar vestul şi centrul Europei vor fi afectate de furtuni. La noi în țară, mâine vremea se va răci în aproape toate regiunile. ANM a emis un cod galben de intensificări ale vântului valabil pentru nord vestul, centrul și sud vestul țării. La munte, la înălțimi de peste 1700 de metri, vântul va bate cu viteze ce pot depăși 100 de km/h, vor fi ninsori și viscol.


În schimb, continentul nord-american a fost împărţit în două: o vreme mai rece decât normal în nord, şi caniculă în sud, unde temperaturile au urcat anormal de mult pentru luna mai. Împreună cu seceta şi vântul puternic, acestea vor favoriza  producerea de incendii. Iar în Mexic, un val de căldură record a adus şi un episod rar de tornade multiple. Au fost observate chiar 5 tornade simultan!

Meteori din coadă cometei Halley vor putea fi văzuţi pe cer în dimineţile de 5 şi 6 mai. În fiecare an, în această perioadă, Pământul se apropie de traiectoria cometei. Se pot observă cu ochiul liber începând cu ora 2-3 până dimineaţă, dar trebuie să priviţi într-o direcţie care să nu fie lângă Lună. Pot fi văzuţi 10-20 însă numai pentru o fracţiune de secundă. Peste câteva minute vă spun şi unde va fi cerul senin la noapte.

Ziua limbii portugheze și a culturii lusofone este sărbătorită în fiecare an pe 5 mai. Portugheză este vorbită în şapte ţări din Europa, America de Sud şi Africa. Noi vom vorbi astăzi despre...Portugalia.

Exploratorul portugez Fernando Magellan este primul om care a navigat în jurul globului. Însă Pământul arăta altfel în secolul al 16-lea...astăzi multe dintre minunile sale naturale au dispărut. Din fericire câteva se păstrează încă. Spre exemplu Pădurea de laur din Madeira, unul dintre cele 17 situri din Portugalia aflate pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

La 40 de km de capitală Lisabona, Cabo de Roca este cel mai vestic punct al Europei. „Locul unde se termină pământul şi începe marea” cum îl numea Luis Camoeş (cu Ş), poetul naţional portughez. Iar la aproximativ 150 km spre nord, tot pe coasta Atlanticului, se află „paradisul european al surferilor”, Nazare (cu accent pe e final).

Tot din patrimoniul mondial UNESCO face parte Valea Douro, una dintre cele mai vechi regiuni viticole din Europa. Din strugurii cultivaţi aici se fabrică, de sute de ani, celebrul vin de Porto. Din păcate, Portugalia este adeseori afectată de incendii de vegetaţie, care s-au intensificat în ultimii ani că urmare a fenomenului de încălzire globală.

VREME

Am vorbit mai devreme despre incendiile din Portugalia. Un fenomen în egală măsură spectaculos şi periculos a fost observat în anul 2017: tornadă de foc (meteodictionar)

Am ajuns şi la finalul ediţiei de azi. Urmăriți  emisiunea noastră on line, mâine, că în  fiecare miercuri vorbim despre sănătatea noastră, dar bineînţeles şi despre vreme şi climă. Ieri la apus cerul Bucureştiului s-a colorat în roz, datorită reflexiei razelor solare pe norii de furtună. Imaginea zilei o puteți vedea în emisiune. Staţi în casă şi fiţi optimişti!

Luni, 4 mai

Începutul de săptămâna nu este foarte prietenos din punct de vedere meteorologic, însă vremea ploioasă nu va dura prea mult.
.
Mâine se încălzește în aproape toată țară, cu excepția nord vestului și centrului țării. De mâine seară și pe parcursul nopții se vor semnala ploi cu caracter temporar în aproape toată țară.
Miercuri, vremea va deveni rece pentru prima decadă a lunii mai, în special în centru, în nord și în est. În zonele montane, vor predomină ninsorile, local consistente.
.
Detalii în emisiunea online "E vremea ta!" Să vedem acum și alte știri despre vreme:.

Agenţia Europeană de Mediu a emis un avertisment dur cu privire la înmulţirea inundaţiilor, a secetelor şi a incendiilor de pădure de-a lungul continentului în următoarele decenii şi a reiterat nevoia că ţările să se adapteze la această situaţie.
.
Eforturile de a limita schimbările climatice ar putea ajută la evitarea celui mai mare impact, a precizat Agenția Europeană de Mediu.
.
Totuşi, evaluările sale indică faptul că se vor înrăutăţi condiţiile climatice, “chiar dacă eforturile globale de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră se vor dovedi eficiente”, a mai menţionat agenţia într-un comunicat de presă.
.
EFA, instituţia Uniunii Europene însărcinată cu livrarea de informaţii independente privind mediul, a produs o serie de hărţi care descriu pericolele, cu date inclusiv despre România.
.
Regiunile de coastă vor fi mult mai puternic ameninţate de creşterea nivelurilor apei, relevă datele oficiale, care evidenţiază oraşe precum Veneţia, Napoli, Barcelona şi Nantes.
.
În interiorul continentului, ploile puternice vor produce mai multe inundaţii. Majoritatea zonelor din Europa riscă să se confrunte cu o înmulţire de până la 35% a căderilor de apă toamna şi iarnă, conform agenţiei.
.
În special în sudul Europei, seceta va fi întâlnită tot mai des, va dura mai mult şi va spori competiţia pentru apă între sectoarele agricol, industrial şi de locuinţe.
.
Se preconizează de asemenea că incendiile de pădure vor fi tot mai răspândite, cele mai mari creşteri urmând să aibă loc în vestul şi centrul Europei, iar cel mai puternic impact general este aşteptat în sudul Europei.

Temperatura din Europa creşte mai repede decât media globală, iar 2019 a fost cel mai călduros an din istoria înregistrărilor meteorologice realizate în Europa, arată un nou studiu.
.
Temperatura medie anuală din Europa a atins un nivel record în 2019, depăşind cele mai ridicate valori înregistrate în trecutul recent, în anii 2014, 2015 şi 2018, au precizat coordonatorii Serviciului pentru schimbări climatice Copernicus, administrat de Uniunea Europeană, în raportul lor anual intitulat “Starea europeană a climei”.
.
În topul celor mai călduroşi 12 ani din Europa, 11 au fost înregistraţi după 2000, precizează acelaşi raport.
.
În ultimii cinci ani, temperaturile globale au fost, în medie, cu puțîn peste 1 grad mai calde decât la sfârșitul secolului al 19-lea. În Europa, în aceeași perioadă, temperaturile au fost cu aproape 2 grade mai sus.
.
2020 pare să continue cel mai probabil tendinţa de încălzire. Datele furnizate de programul spaţial Copernicus în perioada decembrie 2019 – februarie 2020 arată că Europa a avut parte de cea mai călduroasă iarnă a să din istoria măsurătorilor meteorologice.
.
Oamenii de ştiinţă precizează că temperaturile record din 2019 au fost înregistrate chiar şi în absenţa El Nino – un model climatic al unui fenomen asociat de obicei cu temperaturi mai ridicate.​

Începem săptămâna cu o atenționare de COD GALBEN de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă în 4 mai, de la ora 10 până la ora 21. Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată, ploi moderate cantitativ.

În Dobrogea, sud-estul Moldovei și în Muntenia, mai ales în sudul și estul regiunii, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, manifestâdu-se prin averse ce vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 40...60 l/mp. Vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină.

(w882) harta mete

În estul Olteniei și în sudul Transilvaniei va continua să plouă și se vor acumula cantități de apă de 20...25 l/mp (în ultimele 24 de ore, în zonă s-au înregistrat cantități de apă cuprinse, în general, între 25 și 45 l/mp).

Astfel de fenomene se vor semnala și în restul teritoriului, dar pe arii restrânse.

***

Echipa emisiunii: Camelia Boștină și Raluca Brumariu (producători), realizatori: Laurențiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Băniță, Mirela Goldic, Andrei Bărbulescu, Cătălin Heson; prezentatori: Cristina Soare și Andrei Bărbulescu.

Detalii despre evoluția vremii, aflați în emisiunea online "E vremea ta!", pe care o puteți urmări pe YouTube și pe pagina Facebook a emisiunii.

 
Buna-creștere și nota de plată: Cultura bacșișului în lume

Răsplata în bani pentru un serviciu primit poate fi obligatorie pentru unii, dar jignitoare pentru alții. Fiecare cu tradițiile lui, nimic de ...

Comedia - de la teorie la practică (II). Am înțeles poanta ? | VIDEO

Râdem noi, râdem, dar de unde vine râsul nostru? Oamenii s-au întrebat și au cercetat tema comicului, acest subiect complex și profund uman. ...

Comedia - de la teorie la practică (I) De ce râdem? | VIDEO

De ce râde omul? Cum devin amuzante un cuvânt, o expresie ori o situație? Mecanism de apărare, explozie de detensionare, surpriză, absurd - ...

 

#TVRedu