loader
Foto

E vremea ta! Cum începem luna florilor? | VIDEO

Echipa emisiunii "E vremea ta!" vă aduce zilnic, online pe YouTube și tvr.ro, informații despre climă, temperaturi și prognoze actualizate. Urmăriți edițiile săptămânii 27 aprilie - 3 mai.

 

Luni, 27 aprilie

Am aflat câteva informații interesante despre luminițele ce au putut fi văzute pe cerul României în ultimele două nopți: un șir de mici sateliții Starlink, care fac parte din proiectul proiectul SpaceX, lansat de Elon Musk. Sateliții Starlink au scopul de a îmbunătăți calitatea legăturii de internet la nivel mondial, de la o înălțime de peste 500 de km distanță de Pământ. Proiectul își propune să se încheie la finalul anului acesta, începând ca din 2021 serviciul de internet prin intermediul acestor sateliți să fie disponibil, treptat, în mai multe țări din lume.

Pandemia de COVID-19 este de așteptat să producă cea mai mare scădere a emisiilor de dioxid de carbon după Al Doilea Război Mondial, însă Organizația Meteorologică Mondială a avertizat că scăderea va fi de scurtă durată și nu va opri schimbările climatice. De aceea, OMM a îndemnat guvernele să integreze acțiunile climatice în planurile de revenire. OMM a publicat, de asemenea, versiunea finală a raportului său asupra climei la nivel mondial, care a confirmat concluziile preliminare conform cărora 2015-2019 a fost cea mai călduroasă perioadă de cinci ani din istoria înregistrărilor meteorologice, temperatura medie globală crescând cu 1,1 grade Celsius față de perioada preindustrială.

Fumul degajat în urma incendiilor de vegetație care au făcut ravagii în Australia în a doua parte a anului 2019 și începutul anului 2020 continuă să înconjoare globul terestru. Potrivit oamenilor de știință, este vorba despre unul dintre cei mai masivi nori de fum observați de sateliți la o altitudine atât de mare în stratosferă. În punctul său maxim, norul principal a avut circa cinci kilometri în înălțime și o lățime de sute de kilometri.  Pe 27 aprilie 1791 s-a născut Samuel Morse, inventatorul codului de comunicații ce îi poartă numele.​ Creat inițial, pe la mijlocul anilor 1830, pentru a fi folosit la transmiterea informației cu ajutorul telegrafului electric, alfabetul Morse a fost folosit pe scară largă începând cu perioada timpurie a comunicațiilor radio, în anii 1890.

La finalul ediției am aflat prognoza meteo: cresc temperaturile dar vom avea parte și de momente de instabilitate.

Marți, 28 aprilie

Temperturi extrem de ridicate se înregistrează zilele acestea în centrul şi sudul Statelor Unite. Locuitorii din California au fost avertizaţi să stea departe de plaje. Oraşul Miami a traversat cea mai fierbinte lună aprilie din istoria sa. În ultimele zile, temperatura a depăşit 36 de grade. În statul Florida, care a avut şi cea mai fierbinte lună martie, s-a depăşit un record de temperatură vechi de 126 ani. Valul de căldură se menţine şi la începutul acestei săptămâni.

O masivă furtună de nisip a dus la închiderea mai multor porturi de la Marea Roșie și a mai multor autostrăzi din Egipt. În imaginea satelitară din 24 aprilie se pot observa masele de nisip şi praf care s-au răspândit peste nord-estul ţării. Pe 28 aprilie 1932 a fost anunţată fabricarea unui vaccin împotriva febrei galbene, una dintre bolile transmise de ţânţari. Din păcate, schimbările climatice pot favoriza răspândirea unor astfel de maladii.

Facem acum o scurtă călătorie în timp, în luna aprilie a anului 1535, când un straniu fenomen atmosferic lumina cerul oraşului suedez Stockholm. Frumuseţea acestuia a fost chiar imortalizată pe pânză. Fenomenul considerat la acea vreme ca fiind „de rău augur” are astăzi o explicaţie ştiinţifică. Apar modificări în circulația curenţilor oceanici, iar acest lucru este îngrijorător pentru planetă, spun oamenii de ştiinţă. Despre acest subiect ne-a vorbit Roxana Bojariu, climatolog ANM, într-un interviu pe care îl puteti urmări la "E vremea ta!".

29 aprilie este Ziua Internaţională a Dansului. Un străvechi ritual de aducere a ploii este foarte actual şi astăzi. Seceta afectează multe zone de pe glob, inclusiv România. Noi încercăm să chemăm mult-dorita ploaie urmărind „dansul norilor”. Vremea va fi caldă, chiar deosebit de caldă pentru această perioadă. Treptat devine instabilă, cu ploi de scurtă durată, specifice mai ales verii. Temperaturile urcă până la 27 - 28 de grade în timpul zilei și 11- 12 grade în timpul nopții. Temperaturile urcă până la 27 - 28 de grade în timpul zilei și 11- 12 grade în timpul nopții.

Miercuri, 29 aprilie

Am aflat că în cursul zilei au avut loc, în mai multe zone din țară, perioade cu instabilitate atmosferică ce vor continua și mâine - cu averse, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat căderi de grindină. Ploile vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor depăși 15...25 l/mp. Meteorologii spun ca astfel de fenomene se vor semnala și în primele zile ale lunii mai în majoritatea regiunilor țării.

Incendii în lanț, la Buzău. După puternicul incendiu de acum doua zile de la Breaza, un alt incendiu de vegetație a afectat peste 35 de ha de pădure. Vântul puternic și vegetația uscată au făcut dificile intervențiile pompierilor. Autoritățile cred că focul a fost provocat voit și așteaptă rezultatele anchetelor.

Celebram pe 29 aprilie Ziua Veteranilor de Război. În anul 1902, regele Carol I a promulgat Înaltul Decret prin care participanților la Războiul de Independență li s-au asigurat înlesniri pentru un trai decent, în semn de recunoaștere a sacrificiului pe câmpul de luptă.

Tot într-o zi de 29 aprilie, în anul 1835, în sud-vestul Germaniei, s-a descoperit un obiect conic, așa-numita "pălărie de aur din Schifferstadt" primul dintre cele patru asemenea obiecte care vor ieși la lumină în timp.​

Psihologul Monica Dinulescu ne-a  vorbit despre insomnia cauzată de izolarea la domiciliu. Aceasta tulburare care se manifestă prin  somn insuficient sau de slabă calitate poate contribui la creșterea în greutate, un nivel ridicat de stres și anxietate, probleme de memorie și reacții întârziate. Interviul îl puteți urmări în ediția online a emisiunii ”E vremea ta!”.

Joi, 30 aprilie

Poate ați auzit de tardigrade. Dacă nu, vă spunem că sunt niște animale nevertebrate, de maximum 1,5 mm, care trăiesc aproape peste tot: în mușchi și licheni, în izvoarele termale, în gheața din Antarctica, în șanțurile adânci ale mării ori în Munții Himalaya. Tardigradele supraviețuiesc oricăror condiții meteorologice și de mediu, de la înghețuri până la radiațiile din spațiul cosmic. Ca aspect, ele sunt asemănate hipopotamilor, acarienilor și, cel mai frecvent, urșilor.  De aceea li se mai și spune ,,urși de apă” sau ,,urși de mușchi”. Sunt atât de fascinanți, încât au devenit demult și  subiect de fotografie. Iar la o celebra competiție fotografică internațională de anul trecut, câștigătoare a fost o poza cu un astfel de animăluț, al cărui interior a fost expus la microscop și evidențiat prin culori fluorescente. Puteți vedea fotografia în ediția online a emisiunii noastre.

Mâine este 1 mai, așa că, în mod tradițional, se obișnuia deschiderea sezonului estival. Deocamdată, însă, vom sta acasă. Pe litoralul romanesc pregătirile sunt, totuși, în toi. Operatorii de turism își așteaptă primii vizitatori după 15 mai. Deja s-au făcut rezervări pentru primul weekend de după ridicarea stării de urgență. Unitățile de cazare vor fi dotate cu dispensere conținând soluții dezinfectante. Unii patroni au achiziționat deja aparate de ozonificare pentru a dezinfecta spațiile publice, cum ar fi recepțiile hotelurilor sau restaurantele. Pe plaje, umbrelele și șezlongurile sunt așezate la distanțe de minimum 3 m. Același lucru se întâmplă și pe plajele din Italia. Aici, însă, s-a mai venit cu o idee inedită: o companie care deja produce ecrane din plexiglas, vrea să construiască separatoare din același material și pentru plaje. Ar rezulta un fel de cutii cu 4,5 m latura și o înălțime de 1,5 m. O altă idee prin care italienii încearcă să își salveze turismul în vara aceasta este aceea de a construi insule plutitoare cu șezlonguri și cu acoperită din plante. De asemenea, zonele de joaca pentru copii vor fi interzise pe plajă, iar barurile nu își vor servi băuturile decât pe plajă.

Mâncăm cu toții plastic. Ne place sau nu, este inevitabil. Planeta este atât de sufocată de acest material, încât el există, chiar și când nu poate fi perceput, în hrana noastră. Dar cat de mult plastic ingeram și care este legătura cu apele? Un om înghite 5 grame de plastic în fiecare săptămână. Practic, ingeram zilnic echivalentul unui card de credit. Păstrând proporția, lunar fiecare dintre noi înghite 21 de grame de plastic, adică jumătate din volumul unui bol de orez, în vreme ce pe parcursul unui an 250 de grame din acest material ajung în stomacul nostru. Mergând cu matematica și mai departe, într-o viață de 79 de ani, omul se hrănește cu nu mai puțin de 20 de kg de plastic, cat doua tomberoane de gunoi adică. Lucrul acesta se întâmplă pentru ca mare parte din plasticul produs în lume este deversat în ape. În ultimă instanță, acesta ajunge în apele oceanice. Prin curenții marini, plasticul este purtat în toate zonele planetei. În plus, materialul acesta nu dispare. El este descompus în bucăți din ce în ce mai mici, dar nu dispare. Vietățile marine îl ingerează. Oamenii consuma fauna marina și, implicit, și plasticul ingerat de aceasta. Apoi să ne gândim la apele cu care se fac irigațiile pe suprafețele agricole. Particule minuscule de plastic sunt conținute și de aceste ape. Alimentele ajung pe masa noastră și apoi în organismul nostru. Și animalele pe care le consumam sunt primele care mănâncă, vrând-nevrând, plastic.​

Astăzi se celebrează Ziua Internațională a Jazz-ului. În noiembrie 2011, UNESCO a declarat data de 30 aprilie drept Ziua Internaționala a Jazz-ului. Jazz-ul este un gen de muzică afro-american ce a apărut la începutul secolului trecut în comunitățile de negri și creoli din sudul Statelor Unite. El se bazează în mare parte pe improvizație, pe o abordare originala a sonorizării și o punere în valoare specifică a ritmului. Jazz-ul a apărut ca un răspuns la cultura muzicală occidentala, ca o contracultura a descendenților sclavilor și a tuturor celor pe care SUA îi califica drept ,,cetățeni de mâna a doua”. Etimologia cuvântului ,,jazz” este încă neclară, termenul apărând pentru prima dată în presa din New York, în anul 1917. Mult timp considerată o muzică de bar și de dans, jazz-ul a devenit o formă de arta internațională, care evoluează continuu, traversând întreaga lume și inspirându-se din muzica țărilor și regiunilor pe care le străbate. Acest gen muzical acționează ca o forță unificatoare, care sparge barierele și creează oportunități pentru înțelegere reciprocă și pentru toleranță.

La ora 21,  expira codul galben de instabilitate atmosferică accentuată, care s-a manifestat prin intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice, grindină, averse cu caracter temporar. Dobrogea, jumătatea estica a Munteniei și sudul Moldovei au fost regiunile vizate de cod. A plouat însă și în restul țării.

ANM a mai emis și o informare de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă în perioada 1 mai, ora 12:00 - 4 mai, ora 22:00. Informarea vizează cea mai mare parte a țării.

Vineri, 1 mai

Emisiunea online  "E vremea ta" va prezintă astăzi prognoza pe luna mai.

Sub aspect termic, prima săptămâna din luna mai va ri rece. Ulterior, temperaturile vor crește, atingând valori peste mediile multianuale, îndeosebi în sudul și sud vestul țării. În primele zile ale lunii mai va plouă, iar în regiunile estice, sud estice și la munte, cantitățile de apă vor fi însemnate. În schimb, în următoarele săptămâni, precipitațiile vor fi deficitare.

Până pe 4 mai,​ suntem sub informare meteo de instabilitate atmosferică accentuată, cu intensificări ale vântului, vijelii, ploi însemnate cantitativ și chiar grindină.

Amănunte aflați de la meteorologul Mihai Hustiu, intervievat de Andrei Bărbulescu pentru emisiunea online "E vremea ta!"

Și vă mai spunem că luna aprilie din acest an este prima în topul celor mai deficitare în precipitații luni aprilie.

Sâmbătă, 2 mai

ANM a emis cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin ploi, vijelii și grindină. Sunt vizate 33 de județe și Capitala. Codul intră în vigoare duminică, 3 mai, la ora 12:00 și este valabil pana luni, 4 mai, la ora 22:00.

În intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși local 25-30 l/mp și pe arii restrânse, mai ales în Muntenia și la munte, 40-60 l/mp. Vor fi și descărcări electrice și intensificări ale vântului, cu viteze de 60-70 de km/h.

ANM a emis și o prognoză specială pentru București, pentru a avertiza asupra scăderii semnificative a temperaturilor, de la 26 de grade sâmbătă la 15-16 grade marți. Temporar înnorările vor fi accentuate și se vor semnala averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului.  Va ploua în cantități mai mari, în special duminică după-amiază și în noaptea de luni spre marți.

Puteți vedea, tot în ediția din 2 mai, un interviu cu Cristian Pitulice, operator în turism, care ne spune dacă este bine să facem rezervări pentru o vacanță în țară sau în străinătate; aflăm și ce ne recomandă pentru vara aceasta.

Duminică, 3 mai

Vremea va fi în general instabilã, luni, 4 mai. Valorile termice vor fi mai scãzute decât mediile climatologice specifice datei în cea mai mare parte a ţãrii. Cerul va fi mai mult noros. Vor fi averse în Muntenia, Transilvania, Maramureş, cea mai mare parte a Olteniei, Moldovei, local în Dobrogea şi izolat în restul teritoriului. Aversele vor avea şi caracter torenţial, în sud şi în est vor fi însoţite, local, de descãrcãri electrice şi izolat vor fi condiţii de grindinã.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantitãţi de apã ce vor depãşi local 15...25 l/mp şi pe suprafeţe mici 30...50 l/mp. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri la munte, mai ales pe creste, unde la rafalã se vor depãşi viteze de 70...80 km/h, în regiunile sud-vestice, nord-estice şi izolat în restul teritoriului, mai ales asociat averselor. În zona montanã înaltã trecãtor vor fi precipitaţii şi sub formã de lapoviţã sau ninsoare.

Temperaturile maxime se vor încadra între 11 şi 21 de grade. Presiunea atmosferică va creşte în prima parte a intervalului în regiunile sudice, estice şi centrale.

Luni noaptea, cerul va fi mai mult noros în jumãtatea de nord a ţãrii şi temporar noros în rest. Vor fi averse posibil însoţite de descãrcãri electrice în Transilvania, local în Moldova, Maramureş, Muntenia şi doar izolat în restul teritoriului. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri la munte la altitudini mari, precum şi în nordul Moldovei. În zona montanã înaltă, trecãtor vor fi precipitaţii şi sub formã de lapoviţã sau ninsoare.

Temperaturile minime se vor încadra între 4 şi 14 grade. Izolat se va semnala ceaţã.​

***

Echipa emisiunii: Camelia Boștină și Raluca Brumariu (producători), realizatori: Laurențiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Băniță, Mirela Goldic, Andrei Bărbulescu, Cătălin Heson; prezentatori: Cristina Soare și Andrei Bărbulescu.

Detalii despre evoluția vremii, aflați în emisiunea online "E vremea ta!", pe care o puteți urmări pe YouTube și pe pagina Facebook a emisiunii.

 
Buna-creștere și nota de plată: Cultura bacșișului în lume

Răsplata în bani pentru un serviciu primit poate fi obligatorie pentru unii, dar jignitoare pentru alții. Fiecare cu tradițiile lui, nimic de ...

Comedia - de la teorie la practică (II). Am înțeles poanta ? | VIDEO

Râdem noi, râdem, dar de unde vine râsul nostru? Oamenii s-au întrebat și au cercetat tema comicului, acest subiect complex și profund uman. ...

Comedia - de la teorie la practică (I) De ce râdem? | VIDEO

De ce râde omul? Cum devin amuzante un cuvânt, o expresie ori o situație? Mecanism de apărare, explozie de detensionare, surpriză, absurd - ...

 

#TVRedu