loader
Foto

Galerie foto

"Drumul lui Leșe" revine cu emisiuni atractive

Vineri, 6 mai, de la ora 21.00, la TVR 3, Grigore Leșe vă invită la Groși, în prima ediție din noul sezon.

 

Invitați: Florin Boltea, primarul Comunei Groși, Daniel Leș, Dumitru Dobrican, Comunitatea din Groși

Moderator: Grigore Leşe

Dansul este, la origine, un act magic, o formă rituală de exprimare a miturilor, a sentimentului religios, actului ritual al muncii, a gestului omenesc defensiv față de agresiunea presupusă a duhurilor malefice, a unirii dintre bărbat și femeie în scopul procreației, a cultivării agricole a pământului, a bucuriilor festive sau a durerii de doliu.

(w882)

Sunt dansuri cosmogonice care mimează Creația Universului, dansuri erotice care reproduc teogonic, apotropaice, care urmăresc alungarea demonilor dintr-o persoană, dintr-o casă, dansuri nupțiale simbolizând unirea dintre bărbat și femeie prin nunta care reface arhetipul divin al căsătoriei sacre.

(w882)

Jucând, feciorii și însurații urzesc o nouă lume. Bat pământul să iasă norocul. Este o luptă împotriva unei lumi întoarse pe dos. Jucăușii limitează un spațiu, îl sacralizează și asigură veșnica reîntregire.

(w882) 2

La Groșii Băii, horile și jocurile sunt încă vii. Viața are ritm, vorbirea are ritm, au o adevărată constelație a ritmurilor și a sincopelor vieții. Viața groșenilor este o probă a timpului bun și a locului curat.

(w882) er

Drumul lui Leșe revine în grila de primăvară cu emisiuni atractive. Vor veni pe Drumul lui Leșe oameni din domenii diferite: dirijori, horitori, pictori, coriologi, etnomuzicologi, artiști, manageri, lăutari. Invitații ne vor arăta lumea lor prin aduceri aminte. Viața lor este un drum care trebuie adus in atenția telespectatorilor. Viața lor este o mișcare prin învârtire. Sunt oameni de ispravă. Telespectatorii vor avea ocazia să le vadă sufletul. Emisiunea Drumul lui Leșe înseamnă un dialog de împăcare și  de bucurie.

Jurnalist senior: Sandrino Gavriloaia
Producător: Sînziana Miloşoiu
Realizator: Grigore Leşe

 
Rolul procurorului în caz de malpraxis

Rolul procurorului în caz de malpraxis

publicat: luni, 22 iulie 2024

Luni, 22 iulie, de la ora 13:00, Mihaela Olaru v-a propus să revedeți o ediție de colecție ”Oamenii și legea”, la TVR 1.

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu Silviu Lupescu, fondatorul Polirom (ediție din 2016) | VIDEO

Între 22 și 28 iulie, TVR Cultural redifuzează dialogurile dintre Daniela Zeca Buzura și Silviu Lupescu, managerul și fondatorul Polirom (2016), ...

Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

În 28 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, dialogul dintre Ileana Ploscaru ...

 

#TVRedu