loader
Foto

Drumul lui Leşe: Veșmintele țărănești din zona Muscelului

Vineri, 3 decembrie​, de la ora 21:00, Grigore Leșe discută împreună cu invitații săi despre hainele ţărăneşti din Muscel.  

 

Hainele țărănești au fost influențate de tendințele modernității. Sesizăm, pe Columna lui Traian, veșminte asemănătoare cu cele purtate și azi în zona carpato-danubiană. Hainele au fost cercetate din perspectiva identitară. Putem constata o unitate în cadrul fiecărei categorii sociale. Oamenii și-au făcut haine din materiale modeste, dar asamblate cu gust. Reginele au dat un semnal cultural. Ele au purtat hainele ca un semn al românizării.

(w882)

România a fost reprezentată la expoziția costumului de la Bruxelles. Țăranca și țăranul au fost imortalizați de Nicolae Grigorescu. Au putut fi apreciați direct nu doar ca lucrători ai satului, ci și ca talente native și creatori de artă populară. Treptat costumul tradițional și-a pierdut poziția într-o competiție inegală a uniformizării vestimentare accentuată de curente, mode și gusturi.

(w882)

Muzeele au salvat o parte din tezaurul costumului tradițional. Creatorii populari au împrumutat unii de la alții tipuri de croi, broderie, motive și simboluri. Grigore Leșe va sta de vorbă în această ediție dedicată portului popular și hainelor țărănești din Muscel cu Liviu Iana, Maria Gheorghiţoiu și Grupul Doruri muscelene.

(w882)

(w882)

***

Drumul lui Leşe este un program în care se îmbină armonios dezbaterea, monologul şi actul artistic ancorat în realitatea autohtonă şi universală. Este o emisiune croită în jurul unui personaj carismatic, care debordează de vitalitate şi care reuşeşte să transmită publicului mesaje clare, făcându-l, în acelaşi timp, cu umorul specific, să gândească şi să se redescopere.

(w882)

 

Jurnalist senior: Sandrino Gavriloaia

Producător: Sînziana Miloşoiu

Realizator: Grigore Leşe

 

 

 
Rolul procurorului în caz de malpraxis

Rolul procurorului în caz de malpraxis

publicat: luni, 22 iulie 2024

Luni, 22 iulie, de la ora 13:00, Mihaela Olaru v-a propus să revedeți o ediție de colecție ”Oamenii și legea”, la TVR 1.

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu Silviu Lupescu, fondatorul Polirom (ediție din 2016) | VIDEO

Între 22 și 28 iulie, TVR Cultural redifuzează dialogurile dintre Daniela Zeca Buzura și Silviu Lupescu, managerul și fondatorul Polirom (2016), ...

Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

În 28 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, dialogul dintre Ileana Ploscaru ...

 

#TVRedu